Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ve herhangi bir yerden emekliliği bulunmayan 65 yaş üzerindeki yurttaşlara ödenen sosyal yardım 2023 yaşlılık maaşı ücreti Temmuz ayından itibaren 2.348 liradır.
65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU
65 yaş aylığı başvurusu için, kişi ilçesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. Başvuran kişiye 'başvuru alındı' belgesi verilir. Başvurular 1 ay içinde sonuçlanır.
Eşlerden her ikisi de 65 yaşını doldurmuşsa, ikisi de ayrı ayrı yaşlı aylığı alabilir.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
AYNI EVDE YAŞAYAN VE AYNI AİLEDEN OLAN 2 KİŞİ YAŞLILIK AYLIĞI ALABİLİR Mİ? Aynı aileden yaşlılık aylığı için başvuru yapmak mümkün hale getirilmiştir. 2018 yılında yapılan düzenlemelerin ardından aynı aileden olan iki kişi yaşlılık aylığı alabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Belirlenen şartları yerine getiren ve herhangi bir geliri olmayan 65 yaş üstüne yaşlılık maaşı ödeniyor. Muhtaçlık sınırının altında geliri olan ve bu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler, başvuru yaptıktan sonra şartları karşılaması durumunda yaşlılık maaşı ödemelerinden faydalanabiliyor.
65 yaş maaşı, devletin dar gelirli ve sosyal güvencesi olmayan kişilere sunduğu yardımlardan biri. Herhangi bir sigorta kurumundan emekli olmayan 65 yaş üstü kişilere üç ayda bir verilen yaşlılık aylığı, şartları sağlayan tüm vatandaşlara bağlanıyor.
Bunun için 60 ve üzeri yaşta olunacak, hiçbir gelir olmayacak. Başvuru Aile Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine yapılıyor. 4- 637 TL AYLIK: Yaşlı ve maddi durumu kötü yaşlıya, ayda bir 637 lira ödeme yapılıyor. Buna 65 yaş aylığı veya 2022 aylığı deniyor.
Devlet tarafından 2022 sayılı kanun kapsamında bağlanan 65 yaş aylığı (yaşlılık aylığı), hiçbir geliri ve güvencesi olmayan, ekonomik durumu yetersiz ve adından da anlaşılacağı gibi 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşların yararlanabileceği bir maaştır.
İlk olarak e-Devlet'e giriş sağlayarak arama kısmında 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidin. Daha sonra 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' seçeneğine tıklayıp, 'Yeni Başvuru'yu seçin. Ardından sırayla Taler türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' denir.
Yaşlılık Aylığına hak kazanmış olanlara 60 yaşını doldurduktan sonra, yazılı talepleri üzerine toptan ödeme yapılır. Gerekli şartları yerine getirip Sosyal Sigortalar Dairesi Büro veya Şubelerine müracaat edenler müracaatlarını takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylıklarını her ay peşin olarak alırlar.
Kişi başına düşen aylık gelir, asgari ücretin üçte birinden çok olması ve çıkan sonuç gelir kriterinin üzerinden çıkması nedeniyle eşi emekli olan 65 yaş üstü kişiye 65 yaş aylığı bağlanmaz.
Veli yada vasinin sosyal güvenlik kurumlarından, SGK' dan gelir, aylık hakkından yararlanması veya prim ödenmesi durumlarında kesilmektedir. Ancak aylık almakta olan özürlü yakınının 1 takvim yılı içinde 90 günden az çalışmasının bulunması halinde aylıkları kesilmez.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar yüzde 75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
Devlet; hasta, yoksul ya da kimsesiz yaşlılar için evde sağlık, bakım parası, yaşlılık maaşı gibi birçok imkan sunuyor. Maddi anlamda zor durumda olan, hasta, başkasının bakımına muhtaç ya da kimsesi olmayan yaşlılara özel birçok destek sağlanıyor.
Temmuz ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığı 1.997 TL'den 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 2.392 TL'den 2.811 TL' ...
Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, bir diğer deyişle sigortalının geride kalan yakınlarına koşullar devam ettiği sürece SGK tarafından yapılan ödeme ölüm aylığı olarak ifade edilmektedir.
Bayrama kısa bir zaman kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bayram ikramiyesi ödemelerinin hesaplara geçeceği tarihi duyurdu.2022 yılında 1.100 TL olarak belirlenen Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyesi, 2023 yılında 2000 TL'ye yükseltildi.
EYT maaş hesabı
Buna göre maaşlar 5.000 ve 5.4000 prim günü üzerinden hesaplanacak. En düşük emekli maaşı 2022 yılında 3500 TL'ye çıkarılmıştı. 5 bin prim günü olan EYT'li bir vatandaş en az 3 bin 500 lira maaş alabilecek.
Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.
Yaşlılık aylığı; yaşlanmış ve emekli olmuş kişiler arasında hatta bazı kanun hükümlerinde emekli aylığı veya emekli maaşı olarak ifade edilmektedir.
2022 sayılı yasaya göre özürlü ve yaşlılık aylığı alanlar aylık aldıkları sürece kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler gelir testi yaptırmaksızın sağlık yardımından yararlanacaklardır.
Maaşın peşin ödenmesi de, memurun çalışacağı döneme dair maaşı önceden alması anlamına gelmektedir. Emekli aylıklarının ödenmesi ise 1 Ekim 2008 öncesi emekli olanlar hakkında 5434 sayılı Kanun Madde 122 hükmü uygulanmakta ve bu hüküm gereği yine bağlanan aylıklar her ayın başında 3'er aylık olarak peşin ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri