Bir bireyde yüksek tansiyon bulunması halinde ise ölçülen küçük tansiyon değeri genellikle bu değerin üstündedir. Küçük tansiyon değerinin 110 mmHg üzerinde olması tehlikeli kabul edilir. Ardışık ölçümlerde bu tarz yüksek değerlerin tespit edilmesi sağlık kuruluşlarına başvurarak yardım alınması gereken bir durumdur.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Kan basıncının klinikteki ölçümünün, günlük yaşamda evde ya da kan basıncı takip cihazı ile izlemeye göre 20/10 mmHg yüksek çıkmasına 'beyaz gömlek hipertansiyonu' deniliyor. Bu durumdaki hastalarda da yaşam biçimi değişikliklerinin uygulanması ve tedavilerinin değerlendirilmesi gerekiyor.
İdeal tansiyon 120/80 ve altındaki tansiyon değerleridir. Hastanın tansiyonu 120/80'in üstünde ise sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle tedavi süreci başlıyor. Eğer tansiyon 140/90'dan yüksekse o zaman ilaç tedavisi devreye giriyor. İlaç tedavisinin amacı tansiyonu 140/90 değerlerinden daha aşağıda tutmak.
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
Sistolik kan basıncı olarak adlandırılan büyük tansiyonun yüksekliği özellikle 50 yaş üstü kişilerde koroner arter hastalığına yönelik ciddi risk faktörlerinden biridir. Sistolik kan basıncında görülen her 20 birimlik artışla birlikte koroner arter hastalığı görülme riski 2 kat artış gösterir.
Tansiyon 12-22 ml. arası olursa tehlikeli olur. Tansiyon bu değerler arasındaysa şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, görme ve bilinç bozukluğu gibi etkileri görülebilir. Ani tansiyon yüksekliğinde ise beyin kanaması ve felç görülebilir.
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Kişide ani tansiyon yüksekliği meydana geldiyse bu durum baş ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı gibi işaretler ortaya çıkarır. Yapılan müdahaleler sonucu tansiyon düşmüyorsa kişi acil bir şekilde hastaneye gitmeyi ve doktor kontrolüne alınmalıdır.
16 yaş altında <90P normal kabul edilirken 16 yaş üstünde <130/<85 mmHg normaldir. 16 yaş altında ortalama SKB ve/veya DKB ≥90P ancak <95P olan çocuklar yüksek normal KB'ye sahip olarak sınıflandırılır. 16 yaş üstündeki ergenlerde 130-139/85-90 mmHg yüksek normal KB kabul edilir.
Genelde, büyük tansiyon 100 ile 140 mmHg arası normal kabul edilirken, küçük için ise 60 ile 90 mmHg arası normal kabul edilir. Hastane veya ofiste kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır. Hipertansiyon, erişkinlerin üçte birini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
Dilaltı hapı felce neden olabilir
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Ani hipertansiyonu daha çok birdenbire yükselen kan basıncıdır. Özellikle kişilik durumuna bağlı olarak stresli kişilerde kan basıncı aniden çok yükseklere çıkabilir. Bunun en önemli nedeni vücuttan adrenalin dediğimiz hormonun aşırı salgılanmasıdır. Bu hormon hem kalbi hızlandırır hem de tansiyonu yükseltebilir.
Genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığında bazı yaşam alışkanlıkları da etkili olabilir. Tuz tüketimi, stres, aşırı kilo buna örnektir. Öte yandan uyku apnesi, tiroid, böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar da yüksek tansiyona neden olabilir.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Erişkinlerde en sık oluşan kronik hastalık risk faktörü olan hipertansiyon aynı zamanda belirtisiz ve gizli bir şekilde oluşabildiği için sessiz bir şekilde ölüme yol açabilmektedir.
İstirahat anında ölçülen normal diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) 80 mmHg'nın altındadır. Bir bireyde yüksek tansiyon bulunması halinde ise ölçülen küçük tansiyon değeri genellikle bu değerin üstündedir. Küçük tansiyon değerinin 110 mmHg üzerinde olması tehlikeli kabul edilir.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Hipertansiyon konusunda uzmanların yol haritası olarak gördüğü Birleşik Ulusal Komite 8'in (JNC 8) son raporuna göre, 60 yaş üzerindeki bireyler için büyük tansiyonda 150, küçük tansiyonda 90 değerlerinin üstü tehlikeli olarak kabul edilecek ve kan basıncı bu değerler üzerinde olan kişilere tedavi verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri