İnsanların herhangi bir sebepten ötürü, örneğin çekindikleri ya da küs oldukları için birbirleriyle iletişim kurmamalarını pasif çatışma olarak adlandırıyoruz. Bu kişiler, bir yandan küslüğü sürdürmek isterken, bir yandan barışmayı isterler.
Kişilerin birbirlerinden hoşlanmamaları, birbirlerine kızmaları durumunda aktif çatışma ortaya çıkar. Pasif Çatışma (Küsler Diyaloğu) Page 30 Varoluş Çatışması (Ben sandım ki..) ya da onun sözleriyle ilgili olmayan bir mesaj verirse, bu duruma varoluş çatışması adı verilir.
Bu çatışma türü, beş grupta incelenebilir: 1. Kişilerin kendi içlerindeki çatışma 2. Kişiler arası çatışma 3. Kişiler ve gruplar arası çatışmalar 4. Grupların kendi içinde ve gruplar arası çatışmalar 5. Organizasyonlar arası çatışmalar (Koçel, 2007: 508).
Çatışma, birbiriyle uyuşmayan iki veya daha fazla güdünün aynı anda bireyi etkilediği anlarda ortaya çıkar. Örneğin; Seçtiği alanda doktora yaparak mesleğinde ilerlemek isteyen üniversiteli genç kadının aynı zamanda sevdiği gençle erken yaşta evlenerek bir an önce anne olmak da ister.
İlgili 28 soru bulundu
Çatışma (İç Çatışma ve Dış Çatışma)
Umutsuzluk, çaresizlik, özsaygı eksikliği, özgüven eksikliği gibi birçok içsel çatışmanın getirisidir. Çatışan ihtiyaç ve dürtülerin yanı sıra, kişiliğin bazı kısımlarının baskılanıp, gölge altında kalması da kişinin ruhsal enerjisinin kaybına neden olur.
Çatışma yönetimi stilleri, bireylerin çatışmayla başa çıkarken kullanmayı tercih ettikleri özel davranış kalıpları olarak tanımlanmaktadır. Beş farklı çatışma yönetimi tarzı vardır: bütünleştirmeci, kaçınmacı, ödün verici, hükmedici, uzlaşmacı.
Kişilerarası çatışma, kısaca bir kişi, bir başka kişinin ya da kişilerin hedeflediği başarıyı engellemesi ile ortaya çıkan bir süreç olarak tanımlanabilmektedir Kişilerarası iletişim sözlü ve sözsüz niteliklere sahip, yüz yüze, tek taraflı değil karşılıklı bireyler arasında oluşması gerekmektedir.
Açık çatışma, çatışma halindeki tarafların fiilen gösterdiği; karşılıklı tartışma, birbi rine ağır dil ve sözler kullanma, belirli bilgi ve verileri karşı tarafa göndermeme, hat ta kaba kuvvet kullanma vb. şekillerde ortaya çıkabilen davranışlardır.
B) Fonksiyonel olmayan çatışma: Kurumun amaçlarına ulaşmasını engelleyen çatışmalar fonksiyonel olmayan çatışmalardır. Rol çatışması, kişinin yerine getirmesi beklenen iki ya da daha fazla rolün, birbiri ile çelişki yaratacak şekilde üst üste gelmesi sonucu ortaya çıkar. OLUMLU SONUÇLAR; Mevcut sorunlar belirlenebilir.
Birey İçi Çatışma: Kişinin kendisinden ne beklendiğinden emin olmadığı veya kendisinden farklı ve çelişkili şeyler (davranışlar, kararlar vb) beklendiği veya kendisinden kendisinin yapabileceğinden fazlasının beklendiği durumlarda ortaya çıkan ve kişiyi rahatsızlığa engellenmeye ve baskı altında kalmaya (stres) sevk ...
Öncelikle toplumsal çatışma demekle, toplum- daki topluluklar arasındaki çatışmaların kastedildiği görülüyor.
Bu yaklaşım, bir örgütte çatışmanın gelişip ortaya çıkmasını, yöneticilerin başarısızlıkları ya da yöneticilerin yeterli iletişimi sağlayamamalarından kaynaklandığını savunurlar. olarak kabul eder. fonksiyonları bulunduğuna inanır. yönetime yardımcı olabileceği düşüncesiyle “yapıcı çatışma” olarak nitelendirilir.
Kişisel -örgütsel düzeyde yaşanan değer çatışması, bir kişinin bireysel değerleri ile örgüt ve örgüt içindeki diğer kişilerin değerleri arasında bir farklılık olduğunda görülmektedir.
Net olmayan, zor anlaşılır, karışık iletişim, kişiler arası çatışma nedenidir. Efektif olmayan iletişim kişiler arasında belirsiz sınırların oluşmasına ve ilişki içersinde yargılama haklarının doğmasına ve tarafları rahatsız eden konulardaki ortak karar veriş süreçlerinin ortadan kalkmasına sebep olur.
Rol çatışması, aynı anda iki ya da daha fazla rol gönderiminden birisine uyulması ve diğerine uymanın güçleşmesi söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır (Katz ve Kahn 1977: 202). Birey aynı anda birden fazla rolü gerçekleştirmek durumunda kalmakta ve rol gereklerinden birisine diğerine oranla daha fazla uymaktadır.
Bireyin kendi içinde yaşadığı çatışmaya Kişi İçi (İçsel) Çatışma denir. Yaşamamız boyunca sürekli kararlar alırız. Kimi zaman bu kararları alırken yaptığımız tercihler içimizde çatışma yaşamamıza neden olur. Bu tür çatışmalar bizi rahatsızlığa, kızgınlığa ve baskı altında kalmaya sevk edebilir.
Görünür çatışmada ise gerginlik vardır ama şiddete başvurulmaz. Görünmez çatışmadan farkı gerginlik ve çatışma dilidir. Sözlü baskı, şiddetle tehdit etmek, ekonomik yaptırımlar sıkça tekrarlanır. Kriz boyutu çatışmanın en kritik safhasıdır.
Adından da anlaşılacağı üzere yıkıcı çatışma yönetiminde, sürecin ciddi ölçekli olarak hırpalanması ve buna istinaden de topluluğu oluşturan unsurların psikolojik olarak zarar görmesini sağlayan iletişim sorunları söz konusudur.
Yanlış atıf taşıyan Çatışma: Belli bir çatışmanın neden çıktığı konusunda taraflardan birinin oluşturduğu kanı yanlıştır. Örneğin, bir alt- düzey yönetici, kendi biriminin bütçesindeki kesintiyi üst düzey yönetim yaptığı hâlde bunu kendi amirinden bilebilir.
Hissedilen çatışma, çatışma halindeki tarafların olay ve olaylar konusundaki hislerini ifade etmektedir. Taraflar kızgın, öfkeli, kırgın, endişeli, patlamaya hazır olabilir. Bu davranışlar rekabet, işbirliği, uzlaşma, kaçınma ve uyarlanma biçiminde ortaya çıkar33. Bu aşama çatışmanın sonuçlan ile ilgilidir.
Nevrotik, kişinin günlük yaşamında ve ilişkilerinde sürekli olarak kaygı, stres ve duygusal gerilim yaşamasına neden olan psikolojik bir durumu ifade eder. Nevrotik kişilik, bireyin çevresine ve olaylara karşı aşırı hassas ve kaygılı bir tutum sergilemesi ile karakterizedir.
Genel olarak çatışmanın olumlu yönleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür. - Sorunların tartışılmasını sağlar, - Soruna ilgiyi arttırır, sorun çözme yeteneğini geliştirir(14). - Örgütte rekabetçi bir ortamın oluşmasına neden olur. - Örgütte yaratıcılığı arttırır ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasına neden olur. - ...
Kendisini olduğu gibi algılayıp kabul edemeyen birey, başkalarını da algılayıp kabul edememektedir. Böyle bir birey kendiyle bağdaşamayan bir durum sergilemekte ve benlik çatışması yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri