1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı önemi; batılılaşma hareketinin hız kazanmasından ileri gelmektedir. Osmanlı padişahının kendi isteğiyle yetkilerini kısıtlamış olması, insan hakları ve kanunların üstünlüğünün kabul edilmiş olması Osmanlı Devleti anayasa hareketinin temelini oluşturmaktadır.
Osmanlı Devleti'nde Hâriciye Nâzırı Mustafa Reşid Paşa'nın 3 Kasım 1839 tarihinde okuduğu “Gülhâne Hatt-ı Hümâyûnu” ile başladığı kabul edilen Tanzimat hareketi, görünen yüzüyle devlet işlerinde bozulan düzeni yeni baştan tesis etme amacındaydı.
- Tanzimat fermanının özelliklerinden biri de padişahın sınırsız olan yetkilerinin üzerinde bir gücü kabul etmesidir. - Tanzimat fermanının en etkili özellikleri arasında müsadere sisteminin kaldırılması yer alır. Bu ferman ile müsadere sistemi kaldırılarak özel mülkiyet sistemine geçilmiştir.
Tanzimât, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1839 yılında Tanzimât Fermânı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunmasıyla başlayan modernleşme ve yenileşme döneminin adıdır. Sözcük anlamı "düzenlemeler, reformlar" demektir. Batı dillerinde genellikle Osmanlı Reformu (İng: the Ottoman Reform) deyimi kullanılmaktadır.
Tanzimat Dönemi özellikleri
Toplum bilincini geliştirebilmek amacıyla edebiyattan destek alınmıştır. İlk yenilikçi ve Batılı eserler Tanzimat döneminde verilmiştir. Özgürlük, hak ve adalet kavramlarının ilk olarak kullanılmaya başlandığı dönemdir. Tanzimat döneminde sanatçılar, Devlet adamı olarak kabul edilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Tanzimat edebiyatının ilk sanatçıları romantizm akımının etkisinde kalırken sanat için sanat yapan ikinci dönem sanatçılarında ise realizm akımı baş gösterir Türk edebiyatında hikâye alanında ilk eserleri Tanzimat dönemi sanatçıları vermiştir..
- Roman ve öykü tekniği gelişir. Birinci döneme göre daha nitelikli ürünler verilmeye başlanmıştır. - Betimlemeler ilk döneme göre daha ölçülüdür. - Realizm akımının etkisi ile gözleme önem verilmiş, olay ve kişiler daha gerçekçi bir anlayış ile anlatılmıştır.
Tanzimat dönemi Osmanlı yapısında önemli değişimin yaşandığı bir zaman dilimidir. Dönemde hâkim olan temel düşünce Osmanlıcılık, her alanda da kendisini hissettirmiştir. Osmanlıcılığın en fazla görüldüğü ve hissedildiği alanların başında eğitim gelmektedir.
- Tanzimat Fermanı; Osmanlı Devleti'nde anayasacılığın başlangıcıdır. - Vatandaşın mülkiyet hakkı, devlet garantisi altına alınmıştır. - Tanzimat Fermanı'nı ilânı ile Osmanlı ülkesinde Avrupai tarz hukuk kuralları geçerli olmaya başlamıştır. - Askerlik vatan hizmetine dönüşmüştür.
Mahmud'un giriştiği yenilikler dizisinin devamı niteliğinde olan Tanzimat dönemi, bilindiği gibi 3 Kasım 1839'da ilan edilen Gülhane Hatt-ı Hümâyunu ile başlatılmaktadır.
Tanzimat Fermanı'nın Sonuçları
» Batılılaşma hareketleri hızlanmıştır. » Osmanlıcılık fikrinin doğmasına zemin hazırlanmış ve Osmanlı vatandaşlığı esası benimsenmiştir. » Kavalalı İsyanı ve Boğazlar Sorunu'nda Avrupa'nın desteği sağlanmıştır.
Tanzimat Fermanı'nın Etkileri
- Ingiltere, Fransa, Rusya gibi devlet fermanı Osmanlı'nın içişlerine karışmak için kullanmaya başlayacaklardır. - Osmanlı toprakları içerisinde yaşayan bütün unuslar 'eşit' hale gelirler. - Sultan halkı Islam merkezli değil -kısmen- vatandaş merkezli olarak konumlandırır.
Tanzimat fermanı özellikleri arasında müsadere sistemi kaldırıldı ve özel mülkiyet sistemine geçildi. Avrupa sistemine yakın hukuk kuralları çıkarıldı. Osmanlı Devleti anayasacılık yolunda önemli bir adım atıldı. Tanzimat fermanı ile kişi mülkiyet hakkı devletin güvencesi altına alındı.
Tanzimat Fermanı'nın ilanının en önemli nedenlerinden biri de Batılıların Osmanlı'da kendilerinin en büyük yardımcıları olan bu etnik azınlıkların ve dolayısıyla kendilerinin haklarını güvenceye alma istekleridir. Bu ise azınlıkların devletin kurucu unsurlarıyla eşit olmasıyla mümkün olabilmektedir!
Bu dönemde Yusuf Kamil Paşa'nın Fenelon'dan çevirdiği Telemak ilk çeviri romanımızdır. b) 1.Dönem Tanzimat Edebiyatı (1860-1877): 1860'ta Tercüman-ı Ahval gazetesinin yayımlanmasıyla başlar, 1877'ye kadar sürer. 1877'de II.Abdulhamit'in Meşrutiyet Meclisi'nin çalışmalarını durdurmasıyla sona erer.
En önemli temalar ise Fransız İhtilali ile birlikte dünyaya yayılan “vatan, özgürlük, adalet, milliyetçilik ve esarettir.
Tanzimat döneminde öykü ve romanında işlenen en önemli temalar ise, tutsaklık, Batı uygarlığı ile Osmanlı arasındaki farkların karşılaştırılması, zorla yapılan evliliklerin ortaya çıkardığı acı sonuçlar, aşık olma temaları, kadın erkek arasında ki ilişkilerde değişik ortamlarda gelişen evlilik ağırlıklı olarak ...
- Tanzimat fermanının özelliklerinin en önemlilerinden biri de yasa gücünün her gücün üstünde kabul edilmiş olmasıdır. - Osmanlı Devleti'nde, ilk kez batılı anlamda hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır. - Yönetim, hukuk, eğitim, askeri ve mali alanda yenilikler getirmiştir.
Abdülmecit 1839'da tahta çıkınca, Reşit Paşanın etkisiyle Tanzimat Fermanı (ye da Gülhane Hattı Hümayunu) denen bir ferman yayınlamış siyasal ve sosyal bazı düzenlemeler yapılacağını duyurmuştur. Böylece Tanzimat (düzenlemeler) dönemi başlamıştır (Akyüz, 1994).
Tanzimat Fermanı'ndan sonra etkili olmaya başlayan bir düşünce akımıdır. Osmanlı devletinde yaşayan tüm tebaanın yani halkın din, dil, ırk farkı gözetilmeksizin eşit olması gerektiğini savunan bir fikir akımıdır. Tanzimat ve Islahat Fermanı bu akımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Tanzimat dönemi batılılaşma olarak ön plana çıkmaktadır. Ülkede düzenin sağlanması için Tanzimat fermanı yayınlanmıştır. Tanzimat dönemi nedeniyle idari, askeri, hukuk ve eğitim gibi alanlarda çeşitli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu dönemde sanat üzerinden de farklı çalışmalar ele alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri