Tanzimat Fermanı da bir anayasa değil, anayasal belgedir. Sened-i İttifak gibi misak değil (iki yanlı bir işlem), tek yanlı bir işlem yani fermandır. Ferman usulünde hükümdar, tek taraflı olarak, kendi isteğiyle kendini sınırlandırmakta, tebaasına birtakım haklar bahşeder.
Dolayısıyla Osmanlı devletinde modernleşme çabalarıyla birlikte ortaya çıkan; Sened-i İttifak, Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanının tam anlamıyla birer anayasa olmayıp, anayasal nitelikte belge olduklarını söyleyebiliriz.
Osmanlı'da Sened-i İttifak ile Türk tarihinde ilk defa devlet iktidarı sınırlandırıldığından, bu belge Türk tarihinde ilk "anayasal belge" kabul edilmektedir. Abdülmecid döneminde 3 Kasım 1839 tarihinde Mustafa Reşid Paşa tarafından hazırlanan Tanzimat Fermanı ilan edildi.
Vergide adalet olacak. Erkeklerin 10 yıl askerlik yapması zorunlu olacak. Rüşvet ortadan kaldırılacak. Herkesin mal ve mülke sahip olması, bunu miras olarak bırakabilmesi (Özel mülkiyet güvence altına alınacak; müsadere kaldırıldı.)
Osmanlı tarihinde ilk defa demokratik anayasal süreci niteliği taşıyan Tanzimat fermanı, Osmanlı Devleti'nin 19. Yüzyılı içinde oldukça ses getiren önemli olaylar arasında yer almaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
İlan edildiği yer olan Gülhane Parkı'ndan hareketle Gülhane Hatt-ı Hümayunu olarak da adlandırılan Tanzimat Fermanı amacı; milliyetçilik akımının önüne geçerek azınlıkların devlete bağlılıklarını arttırmak ve Avrupalı devletlerin Osmanlı iç işlerine karışmasını engellemektir.
- Tüm Osmanlı halkına yöneliktir. - Tanzimat fermanının özelliklerinin en önemlilerinden biri de yasa gücünün her gücün üstünde kabul edilmiş olmasıdır. - Osmanlı Devleti'nde, ilk kez batılı anlamda hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır. - Yönetim, hukuk, eğitim, askeri ve mali alanda yenilikler getirmiştir.
Tanzimat Fermanı'nın Etkileri
- Osmanlı toprakları içerisinde yaşayan bütün unuslar 'eşit' hale gelirler. - Sultan halkı Islam merkezli değil -kısmen- vatandaş merkezli olarak konumlandırır. - Tüm devlet dairelerinde Müslim - gayrimüslim ayrımı ortadan kalkar.
Tanzimat fermanının en önemli ve tarihe yön veren özellikleri arasında müsadere sisteminin kaldırılması yer almaktadır. Bu ferman ile müsadere sistemi ortadan kaldırılarak, Osmanlı'da ilk olan özel mülkiyet sistemine geçilmiştir. Askerliğin vatan hizmetine dönüştürülmesi de fermanın özelliklerindendir.
Fikir ve yapı bakımından ferman, Fransız Devrimi'nin İnsan ve Vatandaş Hakları bildirgesinden esinlenmiştir. Osmanlı hukuku tarihinde ilk kez vatandaşlık kavramı ve vatandaşlıktan doğan haklar tanımlanmış, bu hakların korunması için yapılması gereken bazı işler sayılmıştır.
Dünyanın ilk anayasal belgesi, İngiltere'de kral ile halk arasında yapılan Magna Carta'dır. (1215).
Tarihte bilinen ilk anayasa Hammurabi Kanunlarıdır. M.Ö 1810 yılında doğan Hammurabi, 42 yıl boyunca Babil İmparatorluğunun kralı olarak hüküm sürmüştür. Tarihte ilk defa devlet tarafından belirlenen kurallar yasa haline getirilmiş ve bu yasalar düzenlenerek anayasa oluşturmuştur.
Hukuki Niteliği: Ferman.
Tanzimat Fermanı da bir anayasa değil, anayasal belgedir.
Kânûn-ı Esâsî (Osmanlı Türkçesi: قانون اساسى) veya 1876 Anayasası, Kânûn-ı Esâsî çeviri olarak "temel kanun" ya da "anayasa" anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk ve son anayasasıdır. 23 Aralık 1876'da ilan edilmiş, 1878'de II. Abdülhamid tarafından askıya alınmış, 24 Temmuz 1908 II.
[3] Ferman anayasalar kral ya da padişahın tek yanlı iradesiyle, yine kendi iktidarını sınırlayan kuralları içeren bir belgeyi kabul etmesiyle olur. 1876 Osmanlı İmparatorluğu Anayasası bu yöntemle yapılmıştır. Anlaşma, misak biçimindeki anayasalar ise yine bir hükümdarın iradesinin ürünüdür.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmî olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olan anayasasıdır.
Tanzimat fermanı özellikleri arasında müsadere sistemi kaldırıldı ve özel mülkiyet sistemine geçildi. Avrupa sistemine yakın hukuk kuralları çıkarıldı. Osmanlı Devleti anayasacılık yolunda önemli bir adım atıldı. Tanzimat fermanı ile kişi mülkiyet hakkı devletin güvencesi altına alındı.
Tanzimat Fermanı, Türk tarihinde Batılılaşmanın ilk somut adımıdır. 3 Kasım 1839'da Sultan Abdülmecid döneminde Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşid Paşa tarafından okunmuştur.
- Tanzimat Fermanı; Osmanlı Devleti'nde anayasacılığın başlangıcıdır. - Vatandaşın mülkiyet hakkı, devlet garantisi altına alınmıştır. - Tanzimat Fermanı'nı ilânı ile Osmanlı ülkesinde Avrupai tarz hukuk kuralları geçerli olmaya başlamıştır. - Askerlik vatan hizmetine dönüşmüştür.
Mahmud'un giriştiği yenilikler dizisinin devamı niteliğinde olan Tanzimat dönemi, bilindiği gibi 3 Kasım 1839'da ilan edilen Gülhane Hatt-ı Hümâyunu ile başlatılmaktadır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Tanzimat döneminde halkın yönetime katılması; Kanuni Esasi nin ilan edilmesi ile gerçekleşmiştir.
Tanzimat Dönemi özellikleri
Toplum bilincini geliştirebilmek amacıyla edebiyattan destek alınmıştır. İlk yenilikçi ve Batılı eserler Tanzimat döneminde verilmiştir. Özgürlük, hak ve adalet kavramlarının ilk olarak kullanılmaya başlandığı dönemdir. Tanzimat döneminde sanatçılar, Devlet adamı olarak kabul edilmiştir.
Tanzimat Fermanı'nın Sonuçları
» Batılılaşma hareketleri hızlanmıştır. » Osmanlıcılık fikrinin doğmasına zemin hazırlanmış ve Osmanlı vatandaşlığı esası benimsenmiştir. » Kavalalı İsyanı ve Boğazlar Sorunu'nda Avrupa'nın desteği sağlanmıştır.
Islahat fermanının, Tanzimat fermanından farkı asıl hitap ettiği kesimin gayrimüslim ve yabancı azınlıklar olmasıdır. Islahat fermanı, kaynağını ve ortaya çıkış sebebini yabancı devletlerden almaktadır. Bu fermanın esasları Fransa'nın ısrarı ile Avusturya, İngiltere, Fransa tarafından belirlenmiştir.
Tanzimat Fermanı, 3 Kasım 1839 yılında ilan edilmiştir. Dönemin padişahı olan Sultan Abdülmecid fermanı imzalamış, Hariciye nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa ise Topkapı Sarayı'nın, Gülhane parkında fermanı ilan etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri