4) Şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yolcu ve yük nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici türündeki taşıtlarda takograf cihazı bulundurma mecburiyeti aranmaz.
Toplam ağırlığı 3.500 kg'dan fazla olan tüm araçlar ve araç kombinasyonları takograf bulundurmak zorundadır.
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve sonrası araçlarda kullanılan “analog” veya “elektronik” takograf cihazlarının, aşağıda belirtilen yıl içindeki “ilk araç muayenesinden” önce dijital takograf ile değiştirilmesi zorunludur.
Aynı yönetmelikte, 2014 yılından itibaren yeni tescil edil araçlarda dijital takograf kullanımı zorunlu hale getirilmiş, aşağıda belirtilen takvime göre de analog ve elektronik takografların dijital takograf ile değiştirilmesi süreci oluşturulmuştur.
Takograf cihazları muayene ve damgalama yönetmeliği gereğince yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf cihazı kullanımı zorunlu olan araçların yönetmelikte belirtilen tarihlerde takograf cihazı takmaları zorunludur.
İlgili 33 soru bulundu
Taşıtlara ait olan takoğraf kayıtlarını, kayıt tarihi itibari ile bir ay süreyle araçlarda, beş yıl süreyle de işyerlerinde, işyeri yoksa araçlarında saklamaları gerekmektedir. Takograf muafiyeti: Kamyon, otobüs ve çekiciler dışında kalan ve şehir içinde taşımacılık yapanlara takograf muafiyeti bulunmaktadır.
Sadece sayısal takograf için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan onay almış yetkili servisler servis kartı alabilir. Sürücü ve şirket kartları 5 yıl, denetim kartları 2 yıl ve servis kartları ise 1 yıl geçerlidir. Sayısal Takograf Başvuru sistemi sürücülerimizin müracaatlarını kolaylaştırmak için yeniden geliştirilmiştir.
Kamyon – Otobüs – Çekicilerde bulundurulması ve kullanılması zorunludur.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
31/1-B TRAFİK CEZASI NE KADAR? Takoğraf veya taksimetre bulundurmayan ticari araçlara 31/1-B trafik cezası kesilir Bu ceza 488 TL olmaktadır. Fakat 1 Ocak 2020 yılından sonra 31/1-B maddesine 110 TL zam yapılmıştır. Böylece 31/1-B trafik cezası 598 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında ise 888 TL olmuştur.
Yapılan değişiklikler kamyon taşımasıyla da sınırlı kalmadı. Uluslararası taşımacılar için dijital takograf bildirim zorunluluğu da alınan kararla 2024 yılına ertelendi.
Aşağıdaki araçlardan hangisinde takograf bulundurulması zorunludur? Doğru cevap "Otobüs" yani D şıkkıdır.
"Dijital ehliyet nedir ve dijital ehliyet nasıl alınır?" konusunda özellikle ticari araçları kullanan sürücülerin bilgi sahibi olması gerekmektedir. Kamyon, tır, otobüs gibi yolcu ve ticari eşya taşımakta olan tüm araçları kullanan sürücülerin dijital ehliyet sahibi olması gerekiyor.
Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
Her şeyden önce, takografla donatılmış bir aracı kullanırken kişisel dijital takograf sürücü kartını (dijital ehliyet) kullanmak zorunludur. Bir araç sürücü kartı olmadan çalıştırıldığında, takograf sürüş bilgilerini kaydetmeye devam edecek ve sürücü kartının olmadığını belirten bir etkinlik yaratacaktır.
Çift kişilik görevler
Sürücüler için günlük dinlenme gerekmeden önce, en ideal durumda maksimum sürüş süresi 20 saattir. 20 saat ancak her iki sürücünün de 10 saat araç kullanması durumunda mümkündür (günlük uzatılmış sürüş süresi).
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Dijital Takograf'tan indirilen bu verilerin bir yıl süre ile saklanması gerekmekte ve belirtilen süre içinde indirme yapılmaması durumunda eski verinin üzerine yeni veri yazılıyor ve dolayısı ile eski veriler silinmiş oluyor.
Yük taşımacılığında kullanılan ve ağırlıkları 3.500 kg üzerinde olan kamyonet, kamyon ve tır araçlarında takograf kullanımı zorunludur. Yolcu kapasitesi 17 yolcudan fazla olan yolcu taşıyan otobüslerde takograf kullanımı zorunludur.
Sayısal takograf kartını nasıl alacağız? Sayısal takograf kartı almak isteyen sürücü/şirket ve servisler başvurularını internet üzerinden http://staum.tobb.org.tr adresinden ulaşacakları başvuru ekranı aracılığıyla yapacaklardır.
Kısaca, takograf cihazı aşağıdaki bilgileri kayıt eder:
Aracın hızı Sürüş zamanı Diğer çalışma veya hazır bulunma süreleri.
Sol tarafta yer alan E-devlet seçeneğinden kimlik doğrulaması yapmak suretiyle sayısal takograf kart başvuru sistemine erişebilirsiniz.
Günlük dinlenme süreleri 24 saat içinde tamamlanmalıdır. Çift şoför durumu söz konusu ise günlük dinlenme süresi AETR'ye göre 30 saat içinde en az 9'ar saat, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre 8'er olarak uygulanır. Haftalık Dinlenme: En az 45 saat olarak uygulanır. 24 saate kadar kısaltılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri