Taoculuk, günümüzde de etkilerini sürdüren, en kadim dinlerden biridir. Bazı kaynaklarda din yerine öğreti ve felsefi bir disiplin olarak geçer. Taoizme göre evrende 4 şey kutsaldır: Gök, Yer, Yol ve İnsan. Gök, yaratıcı simgeler.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Taoizm, bugün hâlen yaşayan Çin dinlerinden biridir. M.Ö. VI. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu din, Çin dinlerinin genel özelliğini oluşturan “Tao” kavramı üzerine kurulmuştur.
Döngüsellik ilkesiyle her şey Dao'ya döner, Dao tekrar her şeyi doğurur. Hareket, değişim ve dönüşüm Yin ve Yang karşıt kopmaz birlik ilkesiyle gerçekleşir. İnsan ve toplumlar doğanın olağan akışına uydukları sürece yönetişime, bilgiye, öğretilere, ahlaka, erdeme gerek duymazlar.
Taoizm'in temel felsefesi, “hiçbir şey yapmamak, sükûnet” anlamına gelen Wou Wei (Vu Vey) prensibine dayanır. Lao-Tzu, bu özellikleri elde etmek için, Tao'yu örnek almıştır. Ona benzemeye çalışmak ve gayret sarf etmeksizin Tao'nun kanunlarına tabi olmak gerektiğini vurgulamıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Lao Tzu'nun kaleme aldığı Dao De Jing adlı kitapta Taoizmin temel ilkeleri yer almaktadır. Bu öğretiye göre evrendeki her şey zıddı ile birlikte vardır. Sıcak, soğuk olmadan ve iyilik kötülükten ayrı anlaşılamaz. Düalist bir bakış açısına sahip olan Taoizmde, temel ilke iyiliktir.
Yine bu süreçte Taoizm'in kurucusu Lao Tzu, Çinlilerin efsanevi imparatoru Sarı mparator (Huang-ti) ile bütünleştirilmiş ve ortaya “Huang-lao” adı verilen bir gelenek çıkmıştır. Bu dönemde Huang-lao geleneğiyle beraber Lao Tzu'nun Tanrılaştırılma süreci başlamıştır.
Taoistlerin kutsal kitabı, “Yaşlı Usta” olarak bilinen Lao Tzu tarafından kaleme alınmış olan, 81 kısa bölümden oluşan “Bilinen Yol ve Onun Gücü” adlı el yazmalarıdır.
Taoizm, tarihi süreç içerisinde özünde bulunmayan bir çok anlayışı içselleştirmiştir. Taoist felsefede Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret, cennet, cehennem gibi öğretiler bulunmazken, Taoizm zamanla bu anlayışları kabul etmiştir. Bu noktada Taoizm'e Budizm'in büyük etkisi olmuştur.
Taoizm, bize dünya ile uyum içinde nasıl yaşayacağımızı öğreten bir felsefedir. Tao kelimesi var olan her şeyin düzeni ve özü anlamına gelir, ayrica "yol" anlamındadır. Lao Tzu aynı zamanda Taoizmin en kutsal metni olan Tao Te Ching'in yazarı olarak da bilinir.
Evrende her şeyi yöneten evrensel bir yasanın olduğunu savunan bir anlayıştır Taoizm. Çin dini geleneğinde Lao Tzu'dan çok eskilere dayanmaktadır. Bu dönemde atalara tapınma ve her şeyde doğal Tao (yol, düzen,) yasası olduğunu kabul etmek şeklinde uygulanmıştır.
Tao Vinyasa; Yin Yoga'nın öncüleri Paul ve Suzee Grilley tarafından yaratılan, klasik yoga pozlarının modern dans ve dövüş sanatları ile harmanlanmasından oluşturulan bir yoga stilidir.
Lao-Tzu'ya kulak verelim: “Memlekette ne kadar şey yasak edilirse, millet o kadar fakir olur.
Ying yang sembolü, ying yang çemberi ve Tai Chi olarak da bilinir. Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir.
İki zıtlığın bir araya gelmesi ve birlikte var olması anlamına gelen yin yang kavramı hayatımızda negatif ve pozitif, gece ve gündüz gibi zıt kutupları temsil eder ve her şeyin zıttıyla var olduğunu gösterir.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Varlık yoktur
Antik Çin'de ortaya çıkan Taoizm, varlığın kabul edildiği haliyle bulunmadığını savunmaktadır. Tao öğretisi dışındaki her şey, bu görüş tarafından gerçek dışı olarak değerlendirilmektedir.
Konfüçyüs (M.Ö. 551-479), Çinlilerin başlıca dini olan Konfüçyüsçülüğün kurucusudur. O kendisinin, eski bilgelerin hikmetli sözlerini tekrarlamak suretiyle, barış ve iyi idareye katkıda bulunma misyonuna sahip olduğuna inanmıştır.
Taoizm ve Konfüçyanizm, Şintoizm ve Chen Tao gibi dinlerle birlikte Taocu dinler veya Çin/Japon dinleri arasında yer alır.
Taoizme göre insan ancak manevi yönüyle insandır. Bunun için Tao rehber olarak kabul edilmelidir. her şeyin iyi olmasını sağlamak” olarak özetlenebilir. -Bütün canlılara karşı merhametli olmak.
Her kutup birbirine karşıttır
Yin Kutbu: içeri doğru, karanlık, gece, büzüşmeye doğru, usul, alçak gibi özellikleri; Yang Kutbu: dışa doğru, ışıklı, gündüz, saçılmaya doğru, ani, yüksek, gibi özellikleri temsil eder. Kutuplar haddine ulaşınca karşıtına dönüşür.
Düşünmenin en iyi yolu da doğada inziva ile sağlanır görüşü hakimdir. Sanılanın aksine wu wei din değildir. Sadece Tao dini içerisinde yer alan felsefi bir öğretidir. İnsanlara sakin kalmanın, taşkınlık yapmamanın önemine vurgu yapar.
Gordon Kerr'in saptamasına göre; şu anda dünyada 4.200 civarında din olduğu tahmin ediliyormuş. Bunların büyük kısmı, inananları milyonları bulan Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi büyük dinlerden oluşuyormuş. Diğerleri arasında aşina olduklarımızı göstermek adına Yahudilik, Hinduizm, Budizm, Şamanizmi sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri