Açıklamada, "Sigortalı çalışıyor olmak sosyal yardım alınmasına engel değildir. Sosyal Güvenlik Sistemi tüm risklere karşı sigortalı çalışan kişileri güvence altına alır. Sosyal güvenlik bir dayanışmadır ve bu sayede iş kazası geçirenlere, meslek hastalığına yakalananlara gelir bağlanır.
Güçlü bir sosyal devlet olmanın sonucu olarak hayata geçirilen sosyal yardım uygulaması Türkiye Aile Destek Programına çalışanlar ve emekliler de başvuru yapabilecek.
eee sigortalı ailenizden birinizin işe girmesi. eee aile destek paketini eee kesmez. lakin hane gelir kriterine. eee sigortalı girdiği işin maaşı dahil edilir. eğer eee bu maaş hane gelir kriterini geçerse kesilir. ama geçmezse.
Soru 5: İşe başladıktan sonra sosyal yardımlarım kesilir mi? İşe başladıktan sonra bir yıl süreyle Şartlı Eğitim (ŞEY) ve Şartlı Sağlık (ŞSY) Yardımları kesilmez.
İlgili 36 soru bulundu
İşverenlerin çalışanlara elektrik veya ısınma yardımı yapması mecburi değil. Ancak elektrik, doğalgaz, ısınma desteğinin verilmesi halinde ücret olarak vergilendiriliyor ve sigorta primine tabi tutuluyor. Bu nedenle de çoğunluk işveren, çalışanına bu desteği veremiyor.
Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda yardım süresi, ihtiyaç durumuna göre belirlenecektir. Yardımdan yararlanacak anneler, destek ödemelerini 2.059 TL ile 3.700 TL arasında değişen miktarlarda alabileceklerdir.
Yerleşim adresinin yurt dışında olması, 18 yaşından küçük olması, Hanesinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması, durumlarında başvurular değerlendirmeye alınamayacaktır.
Bakanlığımız aracığıyla uygulanmakta olan ve sayıları 40'a yaklaşan sosyal yardım programının farklı şartları olmakla birlikte, sıklıkla uygulanan Gıda Yardımı, Eğitim ve Giyim Yardımı ile Çoklu Doğum Yardımı vb. yardımların verilmesinde sigortalı olarak çalışmak engel teşkil etmemektedir.
Sosyal Güvenceli olunması, muhtaçlık halinin sona erdiğinin tespit edilmesi veya yardım ödeme şartlarının (eğitim devam ve sağlık kontrol) gerçekleştirilmemesi nedeni ile yardım ödemesi kesilebilir.
Aile Yardımı İstisnası
Özel sektör çalışanlarında gelir vergisi yönünden herhangi bir istisna oranı bulunmamaktadır. 2023 yılında değişen asgari ücret tutarı ile aile yardımı ödemelerinde istisna tutarı 1.000,8 ₺ olarak uygulanacaktır.
Özel sektöre devredilmiş kamu iktisadi teşebbüsleri, toplu iş sözleşmeleri ve bunlar dışında normal iş sözleşmelerinde de aile ve çocuk yardımlarına yer verilebiliyor. İşverenler bu ödemeleri bordrolaştırırken SGK ve Vergi tarafından sağlanan avantajlardan faydalanıyor.
Aile yardımı memurlara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca yapılan bir ödeme. Söz konusu kanuna göre bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocukları için belli tutarlarda ödeniyor.
Yalnız, bu ödemelerin ikramiye, yemek para- sı, yakacak yardımı, izin harçlığı (yardımı), bayram parası, evlen- me yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, çocuk parası, öğrenim yardımı, taşıt yardımı ve askerlik yardımını kapsadığı belirtilmek- le yetinilmiştir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) tarafından Kahramanmaraş depremde konutu hasar gören vatandaşlara 10 bin liralık hane başı destek ödemeleri gerçekleştiriliyor. 10 bin TL destek ödemesi “Yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı” ödenecek olup, başvuru şartı aranmıyor.
Ayrıca destekten yararlanabilmek için hanedeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3'te 1'inden yani 1.833 liradan az olması gerekiyor. 4 kişilik bir ailede 7 bin 300 liranın altında gelir varsa destekten yararlanılabilir.
Sigortası olmayan ve e-Devlet üzerinden devlet yardımına başvuru yapmak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linki üzerinden başvuru sağlayarak devlet yardımı alabilirler. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, İŞKUR'la beraber istihdam için sahaya iniyor.
Aile Bakanlığı çalışmamış kişilere 850, 1000, 1250, 2500 Türk Lirası olarak ayırmaktadır. Bu yardımlar çocuklara, işsizlere, dul ve yetimlere ödenir. Ayrıca faturalarını ödemekte güçlük çekenler için doğalgaz desteği, doğum yardımı gibi yardımlara öncelik veriliyor.
Açıklamada, "Sigortalı çalışıyor olmak sosyal yardım alınmasına engel değildir. Sosyal Güvenlik Sistemi tüm risklere karşı sigortalı çalışan kişileri güvence altına alır.
18 yaşından küçük olması, Hanesinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması, durumlarında başvurular değerlendirmeye alınamayacaktır.
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir. TL ödeme yapılmaktadır.
Çalışmayan annelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 3.700 TL destek ödemesi yapılacak.
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları yardım parası almak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurabilir. Öte yandan yardım parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan da (SYDV) yüz yüze yapılabiliyor.
Başvurular Nasıl Gerçekleştirilecek? Bu yardımdan faydalanmak isteyen annelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru işlemleri bu kanal üzerinden gerçekleştirildikten sonra, tüm şartları karşılayan anneler bu desteği alabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri