Taoizmin kutsal kitabı Tao Te King'dir. Tao, yaratıcı prensip, Te insan fazileti, King kitaptır. Tao Te King; “Yol ve Erdemler Kitabı” olarak çevrilir. Bu kitap Taoist düşüncenin kaynağıdır.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Yin Yang Sembolü
Tai Chi ismiyle de bilinen bu sembol ters şekilde duran bir “S” harfine benzer.
Lao Tzu, Çin'in en büyük iki geleneğinden birisi olan Taoizm'in kurucusu olarak kabul edilen filozoftur.
İlgili 24 soru bulundu
Tao veya Dao, Taoizm'in ana kavramıdır. Kesin olarak ortaya çıktığı bir tarih bilinmemekle beraber M.Ö. altıncı ve beşinci yüzyıl arasında yaşadığı tahmin edilen Lao Zi'nin Dao De Jing adlı eserinde Dao anlatılmıştır.
Yaygın olarak iyilik ve kötülüğün simgesi olarak bilinen Yin ile Yang'ın, kuram olarak ahlaki değerlerle hiçbir ilgisi yoktur. Kuram, bir şeyi ne iyi olarak ne de kötü olarak ele alır. Aksine, tümüyle evrenin gerçekleri üzerine kuruludur. Evreni karşıtların dinamiği olarak inceler.
Dao tüm kainatın doğduğu ana gibidir ama varlığı ve adı yoktur. Geçici bir etiket olarak Dao denmektedir.
Lao Tzu'nun kaleme aldığı Dao De Jing adlı kitapta Taoizmin temel ilkeleri yer almaktadır. Bu öğretiye göre evrendeki her şey zıddı ile birlikte vardır. Sıcak, soğuk olmadan ve iyilik kötülükten ayrı anlaşılamaz. Düalist bir bakış açısına sahip olan Taoizmde, temel ilke iyiliktir.
Taoizm, bize dünya ile uyum içinde nasıl yaşayacağımızı öğreten bir felsefedir. Tao kelimesi var olan her şeyin düzeni ve özü anlamına gelir, ayrica "yol" anlamındadır. Lao Tzu aynı zamanda Taoizmin en kutsal metni olan Tao Te Ching'in yazarı olarak da bilinir.
Taocu Dinler (Çin-Japon Dinleri)
Taoizm, Konfüçyanizm, Şintoizm, Chen Tao, Caodaism, Yiguandao, Chondogyo dinlerini içerir.
Laozi Çin'in efsanevi sarı imparatoru Huang-di'ydi.
Taoizm'in temel felsefesi, “hiçbir şey yapmamak, sükûnet” anlamına gelen Wou Wei (Vu Vey) prensibine dayanır. Lao-Tzu, bu özellikleri elde etmek için, Tao'yu örnek almıştır. Ona benzemeye çalışmak ve gayret sarf etmeksizin Tao'nun kanunlarına tabi olmak gerektiğini vurgulamıştır.
iki mezhebe ayrılır: taiping taoizmi ve wu dou mi taoizmi. taiping taoizmin kurucusu; zhang jiaodır ve kutsal kitabı "taiping qingling shu"dur. wu dou mi taoizmin kurucusu; zhang daolingdir ve kutsal kitabı "lao tzu wu qian wen"dır.
Taoizm, tarihi süreç içerisinde özünde bulunmayan bir çok anlayışı içselleştirmiştir. Taoist felsefede Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret, cennet, cehennem gibi öğretiler bulunmazken, Taoizm zamanla bu anlayışları kabul etmiştir. Bu noktada Taoizm'e Budizm'in büyük etkisi olmuştur.
Taoizme göre insan ancak manevi yönüyle insandır. Bunun için Tao rehber olarak kabul edilmelidir. her şeyin iyi olmasını sağlamak” olarak özetlenebilir. -Bütün canlılara karşı merhametli olmak.
Tao Vinyasa; Yin Yoga'nın öncüleri Paul ve Suzee Grilley tarafından yaratılan, klasik yoga pozlarının modern dans ve dövüş sanatları ile harmanlanmasından oluşturulan bir yoga stilidir.
Temelinde “yol” mânasında tao (dao) kavramının yer aldığı Taoculuğun Çince karşılığı Dao-cia'dır (yolun nesli). Kökeni eski Çin Şamancılığı'na dayanan Taoculuk tabiatla uyum halinde olmayı, müdahaleden kaçınmayı, basitliği ve sadeliği savunan bir düşünce ve inanç sistemidir.
Çin, birçok dinin bir arada bulunduğu bir ülkedir. Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar.
Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
Organizmamızda, tıpkı besinlerle olduğu gibi iki zıt enerji vardır: toprağa ve soğuğa bağlı dişi enerji. Yin ve gücü, ateşi temsil eden Yang.
Tao, âlemden önceki yaratıcı prensiptir. Her şeyi yaratan ve besleyen odur, tabiatın varlığı ve devamı ona bağlıdır. Tao-Yin ve Yang-Yin, Yang ve Nefes-Evren şeklin bir oluşum süreci vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri