Tarla sürgüleri ya da tapanlar; ekimden önce veya sonra, toprağın 1-2 cm iş derinliğinden düzeltmesine ve hafifçe bastırılmasına yararlar. Asıl görevleri, toprak yüzeyini düzeltmektir. Yapıları oldukça basittir. Hayvanla veya traktörler çekilen tipleri vardır.
Genelde tarım işleri ile uğraşanların bildikleri ve sık bir şekilde kullandıkları bir alettir. Oldukça kullanışlı ve işleri kolaylaştıran aletler arasında yer almaktadır. Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
Döner tırmık
Yaklaşık 3–5 cm derinlikte, kesekleri parçalama ve tohum yatağını düzgünce sıkıştırmada kullanılır.
Birinci sınıf toprak işleme aletleri: pulluklar, çizeller, dip kazanlar, İkinci sınıf toprak işleme aletleri: kültüvatörler, tırmıklar, toprak frezeleri, merdaneler, Alet kombinasyonları: tırmık-kültüvatör, tırmık-merdane, kültüvatör-dişli tırmık, yaylı tırmık-dönerli tırmık gibi.
Uç demiri: toprak şeridini yatay düzlemde keser, topraktan ayırır ve kulağa doğru iletir. Pulluğun en çok aşınan parçalarından birisi olduğu için payandaya havşa başlı cıvatalarla bağlı olup, aşındığında değiştirilmesi gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Kulaklı Pulluklar
Düz bir yerde uç demirinin ucu ile taban demirinin arasındaki boşluğa alt kavrama payı denir. Alt kavrama payı az olursa pulluk toprağa batmaz, çok olursa pulluk toprağa dalmaya çalışır, derinlik ayarı güçleşir ve traktör zorlanır.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Ot toplama tırmığı, çeşitli yem bitkilerinin toplanmasını ve balyalaştırmasını kolaylaştıran alettir.
Kültivatör, toprağı devirmeden işleyen aletlerdir. Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılırlar. İşleyici kısımları, kültivatör ayağı ve uç demiridir.
Bu ürünümüz toprağı ikileme, tohum yatağı hazırlama, toprağı gevşetme parçalama, yabancı otları kesme, kesekleri kırma ve sıkıştırma bir tarla yüzeyi oluşturma özelliklerine sahiptir.
9 AYAKLI KAZAYAĞI 280 KG : 6500 TL'DİR.
Kültivatör (kazayağı) toprağı devirmeden işleyerek çalışan ikinci sınıf toprak işleme aletidir. Kültivatörün Görevleri : Toprağı yırtıp kabartmak ve parçalamak. Yabancı otların köklerini yolmak ve kesmek.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Yağışın azalması ve sıcaklığın artması ile topraktaki yarayışlı nem azalır ve bitki su gereksinimi artar. Tuzluluk ile toprak yüzeyinin kaplayan bitki örtüsü sınırlanır ve verim %90 oranında düşer. Organik madde azalır, toprağın verimliliği azalır.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
OCAK AYINDA YAPILACAK TARIM İŞLERİ TARLA ZİRAATI: a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.
Alpler pulluk tekeri pulluk kullanımında çizide doğru ve dengeli şekilde çalışabilmesi için kullanılan orjinal alpler pulluk yedek parçasıdır. Pulluk büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri