Eğer kaydınız var ise servisi kullanabilmek için E-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgileriniz ekrana gelecek ve harita servisi kullanabileceksiniz.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kadastro parsel sorgulama olarak da adlandırılan parsel sorgulama, taşınmazlara ait bu kimlik bilgilerinin doğruluğunun kontrol ve teyit edilmesi işlemidir. Halk arasında ada parsel sorgulama olarak da kullanılır.
Ada için kısaca, parseller topluluğudur diyebiliriz. Her parsel mutlaka bir ada (imar adası veya kadastro adası) içinde bulunmalıdır. Bir başka deyişle, arazi parçasının üst kimlik numarasıdır diyebiliriz. Ada/Parsel numarasını, insanlardaki Soyisim/İsim gibi düşünebiliriz.
İlgili 44 soru bulundu
Kadastro ve imar parseli olarak iki türü bulunan parsel, taşınmaz terimidir. Ada Parsel Numarası Nasıl Bulunur? Ada ve parsel bilgilerine erişim kolaylığı bulunmaktadır. Belediye ve tapu kadastro uygulamaları üzerinden erişim sağlanarak adres bilgileriyle ada-parsel numaraları bulunabilmektedir.
Ada Nedir? Gayrimenkul sektöründe ada, kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir. Basitçe imar planı üzerinde olan parsel topluluğudur. İmar planlamada kullanılır ve tapu bilgilerini belirlemeyi kolaylaştırır.
Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Sorgulamayı taşınmazın bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini ya da doğrudan taşınmaz numarası ile yapabilirsiniz.
İnternet üzerinden arsanızın harita üzerindeki görüntülerini görmek istediğiniz zaman bu terimler karşınıza çıkar. Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir.
Ada numaraları, sadece sayıdan ibaret olup, harfli, romen rakamlı ve taksimli olamaz. İmar adası içerisindeki imar parsellerine, 1'den ve kuzey batıdan başlanarak saat ibresi yönünde parsel numarası verilir. Bir imar adası tek bir imar parselinden oluşabilir.
Bunun için https://e-plan.gov.tr/imar adresine tıklayarak, burada sol tarafta bulunan il, ilçe, mahalle, ada ve parsel numaralarını doldurup sorgulama yapabilirsiniz.
Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Parsel: İmar yasalarına uygun ayrılıp sınırları belirlenmiş arazi olarak tanımlanmaktadır. Parsel sorgulamanızı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasından (parselsorgu.tkgm.gov.tr), e-devlet üzerinden veya www.imarsorgula.com adresinden yapabilirsiniz.
1) Üst Bölüm (Ana Gayrimenkul)
Bu kısımda pafta, ada, parsel numaralarını görüyoruz.
Ada/Parsel'den Adres Bulma
Ancak, taşınmaz gayrimenkule ait olan ada parsel bilgilerinden adres bulunabiliyor. Bunun için Tapu Kadastro Müdürlüğünün https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresini kullanarak sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede analiz, adres, coğrafi bilgiler gibi detaylara erişim sağlayabilirsiniz.
Tapu sorgulama için kullanılabilecek bir diğer yöntem de TKGM Parsel Sorgulama uygulamasıdır. Bu uygulamada adres bilgilerinin yanı parsel ve ada bilgilerini girerek tapu detaylarına ulaşmak mümkündür.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması, vatandaşlarımıza kendilerine ait olsun olmasın taşınmazlarla ilgili güncel ve doğru bilgilere erişme imkânı sağlayan ve elektronik ortamda ücretsiz olarak herkesin kullanımına açık olan bir uygulamadır.
İmar durumu ada olan yere ev yapılabilmesinde iskan durumu esastır. İmar kanunu gereği sınırları belirlenerek çevrilen parseller bütününe ada denir. Ada parsele iskan verilip verilmemesine göre o araziye ev dikilmesi değişiklik gösterebilir.
Yenileme / Sayısallaştırma ile parsel numarası değişmiş olabilir. Sayısallaştırma Yönetmeliği ile parsel numarasının değişebileceği gibi, Teknik hata düzeltmesi ilede değişebilir. Özellikle K.K. 22/A Maddesine dayanarak yapılan yenileme çalışmalarında parsel numaraları kesinlikle değişmektedir.
Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor. Bu işlem https://www.turkiye.gov.tr/tapu-harc-sorgulama adresinden online bir şekilde yapılabiliyor.
TAKBİS sorgulaması http://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ linki üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) resmi internet sitesine giriş yapanların kullanım koşullarını kabul etmesi şartı ile sorgulama yapılmasına izin veriyor.
Kısaca, parsel, bir arazinin veya yerleşim yerinin tapuda kaydedilmiş olan bölümüdür. Parsel, arazinin sınırları, yüzey alanı, kullanım amacı gibi bilgilere göre belirlenir ve bir parsel numarası ile tanımlanır. Örneğin, bir arazinin parseli, tapuda kaydedilmiş olan yerleşim yeri veya arsa olarak tanımlanır.
, dört tarafı sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi doğal ve yapay engellerle çevrilmiş parseller topluluğu anlamına geliyor.
18. madde uygulaması ile imar sınırları içinde bulunan üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsalar, araziler, maliklerinin rızası alınmaksızın bir uygulamaya tabi tutulmaktadır. Bu uygulama ile mevcut ada ve parseller yeniden düzenlenerek imar planında belirlendiği şekilde ayrılmakta ya da birleştirilmektedir.
İmar adası , imar planında bulunan kurallara göre ortaya çıkan yapay sınırlarla çevrili olan alandır. Yerleşim birimlerindeki imar planlarında ada olarak ifade edilen yerlerin numarası 101 ile başlamakta ve parsel ölçümü sonlanana kadar ardışık numaralar verilerek arazi kayıt altına alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri