TAPU MASRAFI NE KADAR 2022? Tapu harcı ya da tapu masrafı, gayrimenkulün tapu dairesinde beyan edilen bedelinin %4'ü olarak hesaplanır. Bu bedele ek olarak 385 TL döner sermaye ücreti de alınır.
Tapu harcı alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmektedir. Tapu harcı oranı her iki taraf için de satış bedelinin %2'si olmak üzere toplam %4 olarak uygulanmaktadır. Tapu harcı, harcı ödeyecek kişi tarafından vergi dairesine ödenir ve karşılığında ödendiğine dair makbuz alınır.
İlk Yapılması Gereken Tapu Müdürlüğüne Başvurmak
Küçük bir meblağ karşılığında kaybolan ya da çalınan tapu senedinin yenisi çıkarılabilir. Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir.
Kayıp olan tapunun yeniden çıkartılması işleminde kişinin tapu sahibini olduğunu kimlik belgesi ile kanıtlaması yeterlidir. Kayıp tapunun çıkartılması için gerekli evraklar ile ilgili taşınmazın kayıtlı olduğu tapu dairesi üzerinden ya da web tapu uygulaması üzerinden başvuru yapılması yeterlidir.
Yani tapu senediniz kaybolursa ya da başka birinin eline geçerse resmi hiçbir işlem yapılamıyor. Artık tapunuzu kaybettim diye üzülmeyin! Çünkü 4,90 TL bir bedelle yenisini çıkartabilmeniz ve örneğini alabilmeniz mümkün. Yapmak gereken, ilgili kişinin nüfus cüzdanı ile ilgili tapu dairesine başvuruda bulunması.
İlgili 42 soru bulundu
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Türk Medeni Kanunu'na göre taşınmazların devri ve kazanılması tapuda gerçekleştirilen tescil işlemi ile sağlanmakta, tapuda gerçekleştirilmeyen işlemler ise taşınmazın devri sonucunu doğurmamaktadır. Bu açıdan tapulu taşınmazların devri resmi şekle bağlıdır.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Tapu kayıt örneği için tapu müdürlüklerine gitmenize gerek yok! Taşınmaza ait detaylı bilgilerin yer aldığı resmi işlemlerinizde kullanabileceğiniz tapu kayıt örneğini e-Devlet Kapısı üzerinden web tapu sistemine giriş yaparak alabilirsiniz.
Burada ayrıca vurgulamak gerekir ki tapu satış işleminin yapılabilmesi için söz konusu taşınmazın sahibinin tapu belgesinin aslı ya da fotokopisini hazır bulundurması gerekir. Tapu satış işlemlerinde gerekli olan bir diğer evrak DASK Zorunlu Deprem Sigortasıdır.
Eğer kaydınız var ise servisi kullanabilmek için E-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgileriniz ekrana gelecek ve harita servisi kullanabileceksiniz.
Tapu belgeniz kaybolduysa; tapu sahibi olarak ilgili tapu dairesine başvuruda bulunabilirsiniz. Nüfus cüzdanınızla birlikte tapu belgesini yeniden talep edebilirsiniz. Halihazırda yenileme ücreti olarak 4,90 TL civarında bir işlem ücreti alınmaktadır.
Tapu harcı hesaplaması, tapuya beyan edilen gayrimenkul satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkul satış bedeli tapuya 500 bin TL olarak beyan edilmesi durumunda, alıcı ve satıcı ayrı ayrı (500.000*%2) 10 bin TL, toplamda ise 20 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Taşınmaz işlemleri için bilhassa alım-satım işlemleri için idareden randevu almak gerekiyor. Randevusuz işlem gerçekleştirilemiyor. Telefonla ya da internet üzerinden tapu randevusu almanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak, randevu işlemini ihmal etmemenizi öneririz.
sorusuna yanıt arar. Özellikle belirtmek gerekir ki, tapu devri yaparken herhangi bir ücret ödememek yani masrafsız bir şekilde tapu devrini yapmak mümkün değildir. Tapuda taşınmaz devri için iki farklı yola başvurulabilir: satış ya da bağış.
Noterde tapu devri ve gayrimenkul satışı yapma imkanı da tanıyan düzenleme hayata geçti. Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder. Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir. Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri