İsteyen, istekli. Genellikle evlenmek isteyen ve bu isteğini evleneceği kimseye bildiren erkek.
Kökeni Arapça olan bu ismin anlamı ise evlenmek murada ermek şeklidedir. Fakat diğer anlamlarına bakıldığı zaman ise mutluluk kaynağı olarak da çevrilmektedir. Talip İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Arapça bir kelime olan ve değim şekilde kullanılan talip olmak edilmesinde türemiş bir isim olmaktadır.
sıfat,halk ağzında Talip olan, talip.
1. Bir şeye tâlip olan kadın. 2. Kız öğrenci.
Temel anlamı “bir şeyi kesmek ve içini açığa çıkarmak” olan “şerh” sözcüğü daha sonra ilk anlamını korumakla birlikte anlam genişlemesi ile “bir durumu açıklığa kavuşturmak, müşkil bir meseleyi açıklamak, kapalı ve gizli şeyleri ortaya çıkarmak” gibi farklı anlamlar kazanmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Şerh işlemleri, genellikle borçlu ve alacaklı arasındaki durumlarda gerçekleştirilse de tapu hakkında hak sahibi olan taraflar ve aile bireyleri arasında da tapuya şerh koyma işlemi sıkça gerçekleştirilir.
Şiveler, bir dilin belli bir tarihte ayrılmış kollarıdır, genellikle ağız ile karıştırılır ama ağız, dilin aynı ülke içindeki varyasyonlarıdır.
Arapça ṭlb kökünden gelen maṭlūb مطلوب "istenen, talep edilen, dilek" sözcüğünden alıntıdır.
Talip: Bu kelimenin sözlük anlamı “talep eden kişi” demektir. Terim olarak sırat-ı müstakimi talep eden kişi, yola, edebe, erkâna istekli olan anlamına gelir. Alevîler içerisinde Evlâd-ı Resûl olmayanların tamamına talip denilir (Yaman, 1998a:49).
talib / tâlib / طالب
(Çoğulu: Tulleb-Tullâb-Talebe) İsteyen, istekli. Talebe, öğrenci.
Talip kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Talip kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ṭālib şeklindedir.
Arapça ṭlb kökünden gelen ṭālib طالب “1. talep eden, dileyen, aday, 2. «alim adayı», medresede öğrenci” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça ve Türkçe konuşulan ülkelerde çok sık kullanılan tıfıl kelimesi erkek çocuk anlamına gelir. Tıfıl sözcüğü, mecazen bir işe yeni başlayan, henüz yeteri kadar deneyimi olmayan kişiler için de kullanılır. Evlat, oğul, sabi ve velet kelimeleri bu sözcükle eş anlamlıdır.
Tâlibin bir mürşidin gözetiminde yaptığı mânevî yolculuk anlamında tasavvuf terimi. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Sûfîlerin nefsi terbiye etmek ve Hakk'a ermek için bedenle veya kalple yaptıkları yolculuk anlamında bir tasavvuf terimi.
Hadis öğrenmeye yeni başlayan, kendini hadis öğrenimine veren kimse anlamında bir terim.
Lügatte “seyr” gezmek, “sülûk” yürümek ve gitmek anlamınadır. Tasav- vuf ıstılâhında ise seyr, cehaletten ilme, kötü çirkin huylardan güzel ahlâka, kendi vücûdundan Hakk'ın vücûduna doğru hareket etmek de- mektir. Sülûk de tasavvuf yoluna girmiş kişiyi Hakk'a vuslata hazırlayan ahlâkî eğitimdir.
mülatefe / mülâtefe
Karşılıklı lâtifede bulunma, espiri yapma.
Muvaffak kelimesi dilimizde uzun süredir kullanımı olan bir sözcüktür. Bu sözcük Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Arapçada muvaffak, rast gelmek anlamındaki bir kelime kökünden türetilmiştir. Bu sözcük işi rast gelmek, başarılı olmak anlamlarında kullanılmaktadır.
masarif / masârif / مصارف
(Tekili: Masruf) Harcananlar, sarfolunanlar.
Ağız, bir şive içinde meydana gelen, söyleyiş ve ses değişikliklerine denir. Ağız, küçük kollara ve bir ülkenin çeşitli bölge, il ya da ilçelerinin sözcükleri söyleyiş biçimi açısından birbirinden ayrılan konuşmalarına verilen isimdir. Ağız, bir diğer tanım ile aksan olarak da açıklanabilir.
Aynı dil içinde ses, şekil, söz dizimi ve anlamca farklılıklar gösterebilen, belli yerleşim bölgelerine veya sınıflara özgü olan konuşma dili. Karadeniz ağzı, Konya ağzı gibi.
Şive ile aksan kelimeleri birbirine karıştırılan kavramlardır. Hemen hemen aynı olan bu kavramlar arasında küçük bir fark vardır. Şive, belli bir zaman dilimi içinde bazı çevrelerde kullanılan dili ifade eder. Aksan ise bilinmeyen bir zaman içerisinde konuşulan vurgulu ifadeyi anlatmak için kullanılır.
Annemden Miras Kalan Evde Oturuyorum Kardeşlerim Çıkarır Mı? Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Tapu kütüğüne kayıtlı şeylerin ihtiyati tedbir kararının konusunu oluşturması halinde, ihtiyati tedbir kararı ile tapu kütüğünde söz konusu şeye satılamaz şerhi koydurulabilir.
Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler sınırlanmamıştır, yani şerh koymaya sebep olan hakka sahip olan herkes şerh koyabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri