1) Alım satım işlemi yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi ,riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme (arsa payı karşılığı veya diğer modellerle yapılmışsa o sözleşme) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmalıdır.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Harç bedeli ve harcı ödeyen taraf, taraflar belirlendikten hemen sonra ödeme gerçekleşir.
Bu nedenle randevu alma işlemi sırasında Nüfus Cüzdanı ve Tapu Senedi belgeniz yanınızda olmalıdır. Randevu aldığınız saat aralığından 15 dakika öncesinde başvuru yapmanız gerekmektedir. Gecikme 15 dakikayı geçerse, randevunuz iptal edilecektir.
Bu aşama genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Evrak işlemleri: Satış işlemlerini tamamlamak için gerekli olan tüm evrakların hazırlanması ve imzalanması zaman alabilir. Bu, tapu işlemleri, resmi sözleşmeler ve diğer belgeleri içerebilir. Evrak işlemleri genellikle birkaç hafta sürebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
RANDEVU MESAJI: Bu mesaj, tapu müdürlüğünün işlemleri hazırlamasının ardından, işleme ait harç ödemesinin yapılabilmesi için harç makbuz numarası ve ödemenin yapılacağı banka bilgisi ile birlikte, işlemin ve işlemlerin imza için hazır olacağı, tapuda bulunulması gereken zaman bilgisini içerir.
Tapu randevusu için aranacak tel no 181 olup; internetten randevu almak isteyenler ise https://randevu.tkgm.gov.tr/ adresine giriş yapabiliyor. Tapudan randevuyu, hak sahibi alıyor. Bunun için kişinin TC Kimlik Numarasını girmesi gerekiyor.
Eğer tapu harçları ödenmezse gayrimenkulün devir işlemi gerçekleşmiyor. Bu yüzden gayrimenkul alıp satarken tapu harçlarını da hesaba katma ihtiyacı doğuyor. Tapu harcı alıcı ve satıcılara uymadığında tapuda düşük beyanlar verilebiliyor.
Tapu kaç gün sonraya randevu veriyor? İlgili tapu müdürlüğünde yoğunluk olmaması durumunda tapu randevuları genelde ertesi güne verilir. Yoğun olan tapu dairelerinde eğer günlük randevu kontenjanı dolmuşsa randevu ileri günlere ertelenebilir. Başvuru sırasında ileri tarih seçebilirsiniz.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
GİB PORTALI ÜZERİNDEN TAPU HARCININ ÖDENMESİ
Yukarıdakilere ilaveten İnteraktif Vergi Dairesinin web sürümü ve mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden haftanın her günü 02.00-23.45 saatlerinde kredi ve banka kartlarıyla tapu harç ödemesi yapılması da mümkündür.
Burada yapacağınız işlemlerdeki dekontları tapuya götürmenize gerek yoktur. Tapu sistemde ödeyip ödemediğinizi görüntülemektedir. Eğer sistemlerde her hangi bir arıza oluşmaz ise sizden bu dekontları tapu istemeyecektir. Teşekkür ederim.
- Tapu memuru, gerekli harçları tamamen almadan işlem yaparsa ödenmeyen veya eksik ödenen harçtan mükellef ile müteselsilen, yani zincirleme sorumlu olur. - İşin sonunda alınması gereken ancak ödeme zamanı belirtilmeyen harçlar; harç alacağının ortaya çıkmasından itibaren 15 gün içinde ödenir.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Tapu harcı ödemelerinizi Garanti BBVA kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi gib.gov.tr'den rahatça yapabilirsiniz.
Tapu harçlarını, alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödüyor. Bu bedel ödenmeden devir işlemi de gerçekleşmiyor.
300.000 TL'lik bir ev için 12.000 TL tapu harcı ödeniyor. Tapu harcı ödemelerinde vatandaşların o noktayı gözden kaçırdıysa parası yandı demektir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Randevu alındıktan sonra belirlenen gün ve saatte alıcı ve satıcı yanında bulundurması gereken evraklarla Tapu Müdürlüğü'ne gitmesi gerekiyor. Evraklar eksiksiz ise ve tapu harcı ile tapu döner sermaye bedeli de ödendi ise tapu devir işlemi kısa sürede hallediliyor.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Hemen belirtelim aynı gün içerisinde yalnızca bir randevu alabilirsiniz ve bir yıl içerisinde aynı TCKN ile alınmış randevulara 5 defa gitmemeniz durumunda o yıl içerisinde yeni randevu almanız mümkün olmayacaktır.
Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 tapu harcı ödüyor. Tapu harçları belediyede belirlemiş olduğunuz rayiç bedelin %2 alınarak hesaplanıyor. Yani, rayiç bedeli düşük göstermeniz daha az tapu harcı ödeyeceğiniz anlamına da geliyor.
Rayiç bedeli sizin ev için ödediğiniz meblağın altında olabilir. Bunun bir önemi yoktur. Daha sonraki işlem Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden randevu almak. Zira mevzu bahis tapu randevu sonucu müdürlüğün görevlendirdiği kişi tarafından mülk incelendikten sonra işleme alınan bir belgedir.
Randevuları hak sahibi tarafından alınması gerektiği unutulmamalıdır. Randevu işlemlerini internetten ya da telefon hattı üzerinden yapmak mümkün. Telefonla randevu almak için 181 nolu hattı arayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri