Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir. Ancak, emlak vergisi tespitinde kullanılan bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük gösterilir. Dolayısı ile bu bedeller, güncel rakamları yansıtmaz.
Dolayısıyla tapu harcının daha az çıkması için, tapuda evin bedeli düzenlenen belgelerde düşük gösterilebiliyor. Ancak doğru ve tam ödenmeyen tapu ve harçlar sebebiyle taşınmazı alana da, satana da belli miktarlarda ceza kesiliyor.
Bilindiği üzere tapudaki işlemlerde gayrimenkulün satış değeri, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında bedel beyan edilememektedir. Ancak emlak vergisinin tespiti için belirlenen bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük olmakta ve güncel rakamları yansıtmamaktadır.
Yanıtı CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'ın haberinde. Gayrimenkulün gerçek bedeli ile satış bedeli arasındaki fark şimdilerde yüzde 350'lere kadar ulaşıyor. Rayiç bedel bir taşınmazın piyasadaki alım satım bedelini ifade ediyor. Yani taşınmazın ne kadar yüksek ise o oranda da bir vergi ödenmesi gerekiyor.
Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır? Tapu harcı, diğer adı ile tapu masrafı, mal için beyan edilen satış bedelinin %4'ü üzerinden hesaplanan bir masraftır. Tapu harcı ödemesini gayrimenkul alım satım işlemi sırasında bir defa ödemeniz gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Satış bedelinin gerçek satış değerinden daha düşük gösterildiğinin tespit edilmesi halinde Maliye, eksik beyan edilen satış değeri farkının üç katı tutarında vergi cezası ve yine bu tutarda usulsüzlük cezasını işlem tarihinden itibaren hesap edilecek faiziyle birlikte tahsil edilir.
Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez. Tapu işlemleri gerçekleştirilirken satış bedelinin binde 20'si tapu harcı olarak alınır. Bu oran satıcıdan ve alıcıdan ayrı ayrı tahsil edilir. Gayrimenkulün satış bedelinin rayiç bedelden düşük olduğu tespit edilirse cezai işlem uygulanır.
Ödeme yöntemleri arasında çek, elden ödeme, online ödeme gibi yöntemlerin yanı sıra tapu takası olabilir. Bu durumda, alıcı satıcıya başka bir gayrimenkul verebilir. Emlak satışı, birçok kişi için hayatlarında yapacakları en büyük yatırımlardan biridir. Bu nedenle, emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi önemlidir.
Tapu Müdürlüğü'nde mülkiyet el değiştirdiğinde (tescil işlemi yapıldığında) Takasbank tarafından satıcının bildirdiği IBAN numarasına satış bedeli EFT ile gönderilir. İşlemlerin her aşamasında taraflara kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır.
Ödediği tapu harcına ek olarak 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha ödemek istememesinden dolayı, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) bir değer artış vergisi ödemesi yapmış oldu. Sonuç olarak, ev alımı yapacak olan kişiler kesinlikle evi hangi tutar üzerinden alıyorsa, rayiç bedeli o tutar üzerinden göstermelidir.
Ev satarken tapu harcı ödemesi zorunlu olan bir işlemdir. Bu harç emlak vergisi değerinden az olmamalıdır. Ödenmesi gereken en az tutar devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri kadardır. Ödenecek tutar alıcı ve satıcı tarafından kesin olarak belirlenmelidir.
Tapuda rayiç bedeli düşük göstermek gibi durumlarda uygulanan cezalardan biri vergi ziyaı cezası olarak biliniyor. Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın yüzde 25'i ceza olarak tahsil ediliyor.
EVİNİZİN RAYİÇ BEDELİ NASIL YÜKSELTİLİR? Zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammını, dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olurlar.
Her bir konutun çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır. Bulunan sonuç evin rayiç bedeli olarak kabul edilir.
RAYİÇ BEDELE YENİ AYAR!
Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır. 2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı.
Fakat, emlak vergisi tespitinde kullanılan bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük gösterilir. Dolayısı ile bu bedeller, güncel rakamları yansıtmaz. Türkiye'de de gerek daha az tapu harcı ödemek için gerekse gelir vergisinden kaçınmak için tapuda evin satış değeri düşük gösterilir.
ARTIK BELEDİYEDEN RAYİÇ BEDEL ALMADAN TAPU İŞLEMİ YAPABİLİRSİNİZ.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Her konutun metrekare başına belirlenen fiyatları toplanır ve referans olarak alınmakta olan konut sayısına bölünür. Hesaplanmış olan bir metrekare fiyatı tapu rayiç bedelini öğrenmek istediğiniz evin toplam metrekaresiyle çarpılır ve çıkan sonuç evin tapu rayiç bedeli olarak baz alınır.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir.
İlgili konutların metrekareleri toplanır, Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür, Çıkan sonuç, rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır. Buradan çıkan sonuç da metrekare başına çıkan rayiç bedeli ifade eder.
Tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı farklı bir karar vermediği sürece, ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gerekmektedir. Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri