Satıcı, tapuya şerh koyabilir ve borcunuzu ödemeniz için yaptırım uygulayabilir. Dolayısıyla kullanım hakkınız da sınırlanır. Ayrıca tapu üzerine farklı nitelikler taşıyan şerhler de konulabilir. Önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi gibi farklı özellikteki şerhler de mevcuttur.
Tapuya şerhi, korunması gereken menfaati olan alacak hakkı gibi hak sahipleri konulmasını talep edebilmektedir.
Tapuya Şerh Koymak için İstenen Belgeler
Uygulanması talep edilen şerh işlemi için gerekli evraklar bir araya getirilerek tapu ve kadastro müdürlüğüne başvurulabilir. Başvuru işlemi eksiksiz bir şekilde gerçekleştirildikten sonra, harç ve vergiler ödenerek şerh koyma işlemi tamamlanabilir.
Tapuya şerh koyma işlemleri genellikle tapunun sahibi, alacaklı olan kişi ya da davalı başta olmak üzere hak talep edebilecek kişiler tapu şerhi işlemleri için yetkili mercilere başvuruda bulunabilir. Bunun yanı sıra, tapu şerhi işlemleri borçlu olan kişi ve alacaklı olan arasındaki anlaşmazlıklar sonucunda yapılır.
a) Kanuni Mirasçıların Tescil Talebi
Dolayısıyla vasiyet alacaklısı olan kanuni mirasçı aldığı veraset ilamı ile Tapu Sicil Müdürlüğünden intikal işlemi yapılmasını isteyebilir. Bu intikal işlemi ile taşınmaz mülkiyeti verasette iştirak şekilde gerçekleşir.
İlgili 34 soru bulundu
2022 yılı tapuya şerh koyma ücreti, resmi gazetede binde 6.83 olarak belirlenmiştir. Tapu ve kadastroya yapılacak ödemeler, Resmi Gazete'de belirlenen oranlar üzerinden hesaplanarak gerçekleştirilir.
E-Devlet aile konutu şerhi işlemi yapmak mümkündür. E Devlet'ten şerh bildirimi için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bölümüne giriş yapılmalıdır. Ardından web tapu işlemleri kısmı açılmalıdır. Bu kısımdan aile konutu şerh bildiriminde bulunulabilir.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Tapu kütüğüne kayıtlı şeylerin ihtiyati tedbir kararının konusunu oluşturması halinde, ihtiyati tedbir kararı ile tapu kütüğünde söz konusu şeye satılamaz şerhi koydurulabilir.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Taşınmaz kiralarında sözleşmeyle birlikte kiracının kiracılık hakları tapu kütüğüne şerh edilebilir.
Bunlar genellikle; “tasarruf (egenim) yetkisine ilişkin kısıtlama şerhleri”, “kişisel haklara ilişkin şerhler” ve “geçici tescil (yazım) şerhleri” olmak üzere üç türlüdür.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Aile konutu şerhini tescil ettirmek için eşlerden biri için diğer eşin rızası almaksızın mahalle muhtarından alınacak aile konutu belgesi ve evlilik cüzdanı ile söz konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu dairesine giderek yapılacak başvuru ile Aile Konutu şerhi tescil ettirebilir.
Tapuya mal sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlayan birçok şerh tipi konulabilir. Örneğin; Önalım hakkı, satış vaadi, geri alım hakkı, ipotek, üst hakkı, ihtiyati haciz, intifa hakkı ve aile konutu şerhi gibi birçok hak kısıtlayıcı etkiye sahip durum tapuya şerh edilebilir.
Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
Yukarıda da işaret edildiği üzere tapu müdürlüğüne müracaat edilerek bir ev üzerine aile konutu şerhi koyulması halinde bu gayrimenkul diğer eşin rızası olmaksızın satılamaz, kiralanamaz, kira sözleşmesi feshedilemez yahut üzerinde ipotek tesis edilemez.
Tapuda şerh olması en net haliyle tapu sahibinin mal üzerindeki haklarının kısıtlanması anlamına gelir. Mal sahibinin tüm haklarıyla birlikte tapuda işlem yapabilmesi için şerhin kaldırılması gerekir.
MADDE 199. Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.
Yani oturma hakkı sahibi; ev satılsa dahi bu durumdan etkilenmeyecek olup eğer aradaki ilişki kira sözleşmesi olsaydı kiracı evi terk etmek zorunda kalabilecektir. Bu hak tapu kayıtlarına işlenmekte, dolayısıyla tapu siciline şerh edilebilmektedir.
Tapuya Şerh Neden Konulur? Tapuya şerh konulması kişinin mülkiyet hakkını kısıtlamak maksadıyla konulur. Bir mülkiyetin geri alım hakkı, aile konutu olarak belirtilmesi, satış vaadi ve önalım hakkı gibi pek çok durumda tapuya şerh konulduğunu görmekteyiz.
şerh koyacağınız belgede imzanız olan yeri imzalayıp alt tarafındaki herhangi boş bir yerine karara katımadığınızı gerekirse nedenleri ile birlikte yazarsınız. işte bu yazdığınız not şerh oluyor. veya imzanız için açılan yere katılmadığınızıda beyan edebilirsiniz.
Bunun sonucu olarak aile konutu olarak özgülenmiş konut üzerine aile konutu şerhi konulmasa da, malik olmayan eşin rızası olmadan satılamaz, ipotek tesis edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri