Tarih mezunlarının çalışabileceği devlet kurumları arasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri, Bakanlıklar, Arşivler, Müzeler, Üniversiteler, Türk Tarih Kurumu bulunmaktadır.
Özellikle, tarih öğretmenliği, araştırmacılık, müzecilik, turizm, medya ve yayıncılık alanlarında çalışabilirler. Tarih öğretmenleri, liselerde ve üniversitelerde tarih dersleri verirler. Araştırmacılar, tarih alanında araştırma ve inceleme yaparak, bilgi ve veri toplarlar.
Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini yaptıkları takdirde akademisyen olarak, Tarih enstitülerinde ve üniversitelerde, Araştırma şirketlerinde ve kamu araştırma gruplarında, Bakanlıklarda ve ulusal arşivlerde kariyer yapabilirler.
Polis Meslek Eğitim Merkezleri POMEM'lere kabul edilecek öğrenciler önlisans ya da lisans mezunları veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilmektedir.
Türkiye'nin bu kadar çok tarih mezununu tarih ile ilgili alanlarda istihdam edebilecek bir yapıya sahip olmadığı ortadır. Yalnızca öğretmen olarak atanmak için KPSS'ye giren tarih mezunu sayısı 20 binden fazladır. Her atama sürecinde sınava giren tarih öğretmeni adayalarının en çok % 1'i atanabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Tarih Bölümü mezunları; özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze, vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi, formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Arkeolog kazılarına, Tarih Öğretmenliği, Osmanlı arşivlerinde araştırmacı, Müzelerde ve Sanat Tarihi alanında çalışma fırsatı var. Üniversitede eğitim görevlisi yada okutman olma şansı. Hatta biraz daha zorlanırsa profosörlük.
Türkiye'de tarihçi maaşı, çalışılan kuruma, deneyime, unvana ve bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak, başlangıç seviyesindeki bir tarihçinin aylık brüt maaşı 27.000 TL ile 38.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli bir tarihçinin maaşı ise 47.000 TL'ye kadar çıkabilir.
Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapan ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapanlar da sınava başvurabilecek.
Tarih soruları, her sene milyonlarca kişinin girdiği KPSS'de önemli bir yere sahiptir. Genel kültür bölümünde bu alandan yaklaşık 28-29 tane soru çıkar.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
Tarih Bölümü, 4 yıllık lisans programıdır. Tarih mezunlarına “tarihçi” unvanı verilir.
Tarih öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra isterseniz akademik kariyer yapma fırsatınız da olacaktır. Bu süreçte ise yapmanız gerekenler üniversite de yüksek lisans yaparak eğitim görevlisi, doçent ve profesör olarak yükselebilirsiniz.
Pilotlar. Pilotlar, Türkiye'de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilotlar bir ayda maksimum 14 gün çalışırlar.Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya ya da şirkete göre değişkenlik gösterir.
Peki NASA'ya girecek kişi ne yapacak? NASA yönetici arayışına başladı.Alınacak elemanın yıllık maaşı 188.066 doları buluyor. Peki bu ne demek? NASA'ya girecek kişi ayda yaklaşık 15.672 doları cebine atacak.
Tarih Öğretmenliği atama puanları için tek Dec 3, 2022 Son KPSS Öğretmen Atama Puanları içerisinde oluşan en düşük Tarih Öğretmenliği atama taban puanı 79, 899 oldu. Ayrıca Tarih Öğretmenliği için açılan kontenjan 345 kişi olarak belirlendi.
Son olarak, tarih mezunları medya ve gazetecilik sektöründe de tercih edilebilir.
Tarih Bölümleri üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ya da Beşerî Bilimler Fakültelerine bağlı olarak ...
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Devlet kurumlarında memur olarak çalışabilirsiniz. Turizm rehberliği yaparak turist gezilerinde rehber olabilirsiniz. Askeri personel olarak görev yapabilirsiniz.
Kütüphane Personeli Ne Kadar Maaş Alır? Kütüphane Personeli olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kütüphane Personeli maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.400 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri