Vellus tip kıl ince, yumuşak ve renksizdir. Ergenlik döneminden önce görülen kaş, kirpik ve saç dışındaki tüm kıllar bu tiptir. Terminal kıl ise ergenlik dönemi sonrası hormonların etkisiyle çıkan sert, koyu renkli ve kalın kıllardır (Koltuk altı, kasık, sakal kılları...).
Ergenlik dönemi ile birlikte kız çocuklarda böbreküstü bezi (Adrenal bez), erkek çocuklarda böbreküstü bezi ve testislerin androjen dediğimiz hormonları (testosteron, DHEA) üretmeye başlamasıyla vücumuzdaki vellüs tipi kıllar terminal kıllara dönüşmeye başlar.
Vellus adı verilen ince tüysü saçların, koltuk altı bölgesi, genital bölge, sakal ve bıyık bölgesinde kalınlaşmasına, renklerinin koyulaşmasına neden olup terminal saçlara dönüşümünü sağlar.
Doğumdan önceki kıl folikülleri renksiz, ince ve yumuşak olup lanugo ismiyle anılırlar. Doğumdan sonra kılların bir kısmı güçlü pigmentli kıllara dönüşürken ( Terminal kıllar ), bazısı yine renksiz ve yumuşak ( Vellus ), kalanlar da bu iki tipin arasındadırlar ( İntermediate ).
İllit, kaolinit, montmorillonit ve diğer killer diye 4 ana grup kil vardır. Genellikle 0,002 mm'den daha küçük taneli malzemeye kil adı verilmektedir. Kil sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir.
İlgili 23 soru bulundu
Sarı kil ve beyaz kil faydaları açısından oldukça benzerdir. Sarı kil de her cilt tipinde gözenekleri arındırmakta ve cildi canlandırmakta etki gösterir. Ciltteki kızarıklıkları gidermeye yardımcı olan pembe kil ise, hassas ciltlere sahip kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Genel hatlarıyla söylersek Alexandrite tipi lazerler çok koyu tenli olmamak kaydı ile vücut bölgelerinde, Diod tipi lazer yüz bölgelerinde ve çok koyu tenlilerde vücut bölgelerinde, Nd-Yag tipi lazerler ise derin yerleşimli kıllar için çoğu zaman en iyi seçeneği sunuyor.
Bristol sır, kalsine edilmiş çinko oksit, kalsiyum karbonat, feldspat ve Çhine veya ball clay den yapılmaktadır. Yüksek kil içermesi sebebiyle, Bristol sır bisküvi pişirimi yapılmamış ürünlerde kullanılabilir ve bu özelliğinden dolayı da bazen Bristol astar olarak da anılmaktadırlar.
Kasık tüylerinin (pubik tüylerin) olmasının bir nedeni var ve bu herkes için farklıdır. Kasık tüyleri, terlemeden kaynaklı fazla nemi emer ve altındaki özel organları korur. Bazı kızlarda çok fazla tüy vardır, bazılarında ise az. Ama bazen tüyler çoğalabilir!
Erkeklerde olduğu gibi kadınların da meme bölgesinde ve meme ucunda farklı seviyelerde tüylenme görülebilir. Bu bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ailesindeki diğer kadınlarda da fazla tüylenme sorunu görülen kadınlarda genetik yatkınlık sonucu meme ucunda tüylenme görülebilir.
Saç teli, dermisin içine derinlemesine sokulmuş bir torba olan saç kökünden (kıl folikülü) çıkar. Saç (kıl) follikülü, derinin epidermis ve dermis tabakalarının arasındaki etkileşime bağlı oluşmuş ve buraya gömülü bir yapıdır.
Yüz bölgesindeki ayva tüylerinin uyarılıp yayılma ve kalınlaşma olasılığı çok yüksektir.
Kollar, üst bacak, sırt, göbek bölgelerinde sarı ince ayva tüyler bulunur. İnce Ayva Tüyler kadınlarda ve Erkeklerde yaş aldıkça tüyler sertleşir, kalınlaşır, artarlar.
Normalde sakal, bıyık, göğüs, sırt, göbek altı, göbek üstü, kuyruk sokumu gibi bölgelerde erkek cinsiyete özgü kıllanma fizyolojik (cinse özel doğal) iken, kadınlarda bu bölgelerde ince tüylenmeler olabilir ancak, bu kaba- kalın kıllanma olağan değildir.
Hirsutizm kadınlarda yüz, göğüs ve sırt gibi bölgelerde erkek benzeri koyu kalın kılların aşırı büyümesine neden olan bir durumdur. Genellikle başta testosteron olmak üzere aşırı miktarda erkeklik hormonlarından (androjenler) kaynaklanır. Tedavisinde kişisel bakım yöntemleri ve etkili tedavi seçenekleri mevcuttur.
Hirsutizm olarak adlandırılan hormonal bozukluk; yüzde ve vücutta aşırı tüy çıkmasına sebep olmaktadır. Hirsutizm, kadınlardaki androjen hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hirsutizm sorunu yaşayan kadınlarda, vücuttaki ayva tüylerin yerinde sert ve koyu renkli tüyler çıkmaktadır.
Kadın genital organının pubis ve perine hariç bölümüne vulva denir. Vulva, vajina, idrar çıkış deliği ( üretra ağzı), klitoris, küçük dudaklar (labium minus) ve büyük dudaklardan ( labium majus) oluşur. Bu bölgeye halk arasında vajina demek alışkanlık haline gelmiştir. Ama doğrusu vulva olacak.
Vulva kıllarının işlevi nedir? Vulva kılları ergenlik döneminde gelişir ve işlevi büyük oranda - tıpkı vücudumuzdaki diğer kıllar gibi - fiziksel koruma sağlamaktır. Bu kıllar bölgede mekanik olarak koruyucu bir bariyer sağlar ve nemi hapseder.
Vajina, önde üretra ve mesane, arkada ise rektum ve anal kanal arasında uzanan yaklaşık 7-9 cm uzunluğu yapısında bir tüptür. Ancak genel olarak bilinen yönüyle vajina, kadın vücudunda doğumun ya da cinsel ilişkinin gerçekleşmesini sağlayan alan olarak bilinmektedir.
Tüm Yetişkin insanlardaki kıl tipleri vellüs ve terminal olarak ikiye ayrılmaktadır. Terminakl kıllardan bahsetmek gerekirse. Terminal tüyler renge sahip olan sert ve uzun kıllardandır. diğer tüylere göre yapı olarak dalgalı olma ihtimali olup, kalın bir yapıya sahiplerdir.
Terminal kıl ise ergenlik dönemi sonrası hormonların etkisiyle çıkan sert, koyu renkli ve kalın kıllardır (Koltuk altı, kasık, sakal kılları...). Hirsutizmde çenede, şakaklarda, göğüs arası ve göğüs çevrelerinde, göbek altında kuyruk sokumunda ve kalçalarda anormal terminal kıllanma vardır.
Hirsutizm, kadınlarda genellikle hormonal bir dengesizlik sonucu ortaya çıkan erkek tipi tüylenme şeklinde tanımlanır. Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir. Hirsutizm kaynaklı kıllanma artışındaki temel ayrım kılların miktarının yanında yapısıdır.
Buz lazer koyu cilt rengine sahip insanlarda, Alexandrite lazere göre daha etkilidir. Açık renkli cilde sahip insanlarda ise Alexandrite daha yararlı bir yöntemdir. Alexandrite lazer yaz aylarında kısıtlı ölçüde kullanılabilirken buz lazerde böyle bir durum söz konusu değildir.
Lazer epilasyonda altın standart Aleksandrite Lazer'dir. Çünkü alexandrite lazer 755 nanometre dalga boyunda ışık üretir, bu ışık kıl kökleri tarafından emilir ve kılları yok eder.
Merhabalar, kalça tüylerine lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon göz kapağı dışında istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri