M.Ö 4000 yılından itibaren kil tablet kullanımı çeşitli bölgelerde- başlangıç olarak özellikle Mezopotamya'da- kullanılır. Sümerler tarafından bulunan ve yaygın halde kullanılan çivi yazısı medeniyet başlangıcı olarak bilinir.
İlk yazı sistemi çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur.
İşte yazının tarihi hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar... Tarihin en büyük buluşu olarak kabul edilen yazının icadı Sümerler tarafından gerçekleştirilmiştir.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
İlgili 25 soru bulundu
Peki ya ilk yazı? Doğrulanmış en eski yazı biçimi, milattan önce 3.500 yıllarına tarihlenen ve Kish tableti olarak bilinen bir kireçtaşı tablet üzerine kaydedilmişti. Tablet, günümüz Irak'ında bulunan Kish adlı eski bir Sümer şehrinin konumlandığı yerde bulundu.
Yazının buluşu dil tarihçileri ve epigrafistler tarafından sıkça incelenen bir konudur. Yazı Anadolu tarihinin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler tarafından bulunmuştur. Sümerler tarafından bulunan ilk yazı, çivilerin üzerine yazılan sembollerle oluşturan çivi yazılardır.
Sümerlerin çivi yazısı buluşunun akabinde bu yazıyı Akadlar, Hititler, Fenikeler, Urartular ve Elamlar uygarlıkları da kullanmışlardır. Çivi yazısı çözülmesi oldukça zor bir yazı türüdür lakin tarihte ilk kez 1844 yılında İngiliz Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür.
Genel olarak MÖ 3400-3200 yılları arasında Mısır ve Mezopotamya'da ilk yazı örneklerine rastlanır. İlk yazılı belgelerde kullanılmış veya kullanılma ihtimali bulunan işaretlerin sayısını tespit etmek zordur çünkü bunlar etrafımızda var olan herşeyin betimlenmesinden oluşuyordu.
Tarih, bir kültürde veya toplumda yazı icat edildikten sonraki zaman dilimini kapsar. Arkeologlar Mısır'da MÖ 3200'ye uzanan yazılı kayıtlar bulmuştur, bu zaman Mısır'da tarihin "başladığı" zaman olarak bilinir.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
Çoğu tarihçiye göre tarih çağları yazının bulunması ile başlar. Çünkü insanların yaşadıkları olaylar yazının bulunması ile kayda alınmış ve bununla birlikte günümüze kadar korunmuştur.
Yazı sistemi
Sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir. Sümerce çiviyazıları daha sonra Akkad ve Elamlılar tarafından kullanılmıştır. Ayrıca, Hitit dili gibi hiyeroglifsel el yazılarına sahip Hint-Avrupa dillerine de uyarlanmıştır.
Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir. Sümer yazısı ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Önasya ülkelerinde ve Anadolu topraklarında yazı malzemesi olarak kullanılan kil tabletler, kilin kitap şekli olarak ifade edilmiş halidir.
Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir. Asurlular ayrıca Sümerlilerden kanun yapma fikrini de almışlardır (Çığ, 2016: 86).
Dünyanın bilinen ve doğrulanmış en eski yazılı metni, eski bir Sümer eseri üzerinde yer alıyor. Ve bu metnin hikayesinin gerçek anlamda büyüleyici olduğunu söylemek mümkün.
Çivi yazısı kil tabletler dışında taş gibi sert yüzeylere de yazılırdı. Özellikle anıt olarak yapılan büyük yazıtlar granit gibi sert kayaçlara kazınmıştır. Kil tablet üzerine yazı yazmak taş gibi sert malzemelere göre çok daha kolay olduğu için günlük hayatta daha çok kil tabletler kullanılmıştır.
Ancak Sümerce, yazıya dökülebilen ilk dil olduğundan çivi yazısını ilk kullananlar da Sümerler olmuştur. Çivi yazısı ilk olarak günümüzden yaklaşık 5500 yıl önce resim yazısı (piktogram) denebilecek karakterde yazılan ticari kayıtlarda ortaya çıkmıştır.
İlk yazıyı MÖ 3200 yıllarında Sümerler buldu.
Onların bölgeye nereden göç ettikleri konusu hala tartışmalıdır. Ancak dillerinin Asya kökenli olduğu açıktır. Hatta Sumerceyi Turanî dillerle ilişkilendiren bazı önemli uzmanlar olmuştur. Bu kavmin medeniyete en büyük katkısı insanlığın kullandığı ilk yazı sistemi olan çivi yazısını geliştirmiş olmalarıdır.
Tarih. Alfabenin doğuşu, yazının doğuşuyla eş zamanlıdır ve Sümerlere yani günümüzden 5000 yıl önceye tarihlenir. Bilindiği üzere buna çivi yazısı (cuneiform) adı verilir. Çivi yazısına benzer simgelerle Sümerler'i takip eden (Asur, Babil, Elam, Akad, Hitit vs.)
Ellerindeki üretim fazlasını, Anadolu'nun zengin madenlerinden çıkan altınla takas ediyorlar. Ürün sayıları, notlar, mühürler, haberleşme derken Asurlu tüccarlar Sümerlerden öğrendikleri yazıyı aktarmaya başlıyor.
Hitit çivi yazısı, Hitit dilini yazmakta kullanılan çivi yazısıdır. Millattan önce 2. bin yıldan kalma çivi yazısı ile yazılmış Hititçe metinler, kil tabletler halinde korunmuştur.
Fenike alfabesi, tahminen MÖ 1200 yılında ortaya çıkmış, Fenike dilini yazmak için kullanılmıştır. Günümüzde kullanılan birçok çağdaş alfabe Fenike alfabesinden türemiştir.
Modern bilimlerin genel kabulüne göre yazıyı ilk defa Sümerliler ve Eski Mısırlılar, alfabeyi ise her iki coğrafya ortasında kalan Fenikeliler icat etmiştir. İlk alfabe, yazının icadından çok daha sonraları Doğu Akdeniz'de Fenike Arapları tarafından icat edilen yirmi iki (22) harfli bir yazı sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri