Yörüklerin çok sevdiğim bir sözü vardır; “Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz.” Tarihi düğmeli evleri, samimi ve ...
Bir iş ile ilgilenmeyenin iş sonucu elde edilenlerden hakkı olmaz.
TDK ya göre, Tarlada İzi Olmayanın Harmanda Yüzü Olmaz atasözünün anlamı nedir; yeterince kendini işine vermeyenden, her hangi bir işi meydana getirmeyenden, hayır gelmez.
Tarlada izi olmayanın harmanda sözü (yüzü) olmaz atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisidir.
Ummadığın taş baş yarar - Vikisözlük.
İlgili 40 soru bulundu
Hamama giren terler - Vikisözlük.
Denize düşen yılana sarılır - Vikisözlük.
[1] "ağızdan çıkan bir söz, artık gizli kalmaz, herkes onu duyar" anlamında kullanılan bir söz.
Tarlada İzi Olmayanın Harmanda Yüzü Olmaz atasözünün anlamı ise şu şekildedir; Hakkını vererek işini yapmayan ve işinin gereklerini yerine olması gerektiği şekilde getirmeyen kişi, o işten verimli bir sonuç elde edemez. - Sana verilen sorumlulukları yerine getirmen gerekir.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
Göze yasak olmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, insanların görmek istediklerini görmekte özgür olduklarını, yani bakmak istedikleri şeye bakmalarında bir sakınca olmadığını ifade eder. Her ne kadar bazı şeyler yasak veya sakıncalı olsa da, insanların bunlara bakmalarını engellemek genellikle zordur.
Her ağaçtan kaşık olmaz Atasözünün Anlamı: Her durum ya da kişi için aynı yaklaşımın veya çözümün geçerli olmadığını ifade eder.
[1] Herkesin gözü önündeki şeye bakılması önlenemez. Kimse ona bakmasın denilemez.
Cevap: nasıl bir tek taş ile duvar örülmezse insan da tek başına önemli bir işi başaramaz, başkalarıyla ilişki kurmak, işbirliği yapmak zorundadır.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
Atasözü İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar.
Yalnız taş, duvar olmaz Atasözünün Anlamı: Bir işin ya da amacın gerçekleştirilmesi için bireyin tek başına yeterli olmadığını ifade eder.
Görünen dağın uzağı olmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gözle görülen ve belirgin olan sorunların veya zorlukların, genellikle beklenenden daha çabuk ve kolay bir şekilde üstesinden gelinebileceğini belirtir.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
[1] "Kişi ancak ilgi duyduğu konulara karşı gözlemde bulunur" anlamında bir söz.
"Emek olmadan yemek olmaz" Bu atasözü, bir şey elde etmek veya başarmak için çaba ve emek harcamak gerektiğini anlatır. Kolay yoldan, emek harcamadan bir başarıya ulaşılamayacağını, başarı için alın teri dökmek gerektiğini vurgular.
"Zorla güzellik olmaz" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir şeyin ya da bir durumun zorla güzel veya iyi hale getirilemeyeceğini ifade eder. İnsanlar veya durumlar üzerinde baskı kurularak, istenilen sonucun alınamayacağını belirtir.
Her ağacın meyvesi olmaz Atasözünün Anlamı: Her şeyin ya da herkesin faydalı veya verimli olmadığını ifade eden bir atasözüdür. Aynı şekilde, her durumun ya da kişinin beklenen sonuçları veremeyebileceğini vurgular.
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş. “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi bu anlamı ifade ederler.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri