Araştırmalarımızın sonucunda, kanunlar gereğince tarlanın toplam alanının yüzde 5 kadarına inşaat yapılmasına izin veriliyor. Yüzde 5 in üzerinde yapılan yapılar kaçak olarak nitelendirilmektedir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Peki, tarlaya imar izni ne kadar? İlgili kanun ve yönetmelikler gereğince, tarlaya yüzde 5 oranında inşaat yapılmasına izin veriliyor. Yüzde 5 imar; sahip olunan tarla üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni olduğu anlamına geliyor.
İzinsiz inşa edilen tüm yapılar bir ay içinde belediyeler ya da il özel idarelerince yıkılır. İlk tespit sırasında arazinin aykırılığına bağlı olarak her bir metrekare için 10 lira idari para cezası var. Eğer aykırılık 2 ay içinde giderilmezse ilk tespitte ödenen tutarın üç katı bir cezai işlem uygulanır.
Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmekte olup, bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Tarlanın yola cephesi olması ve yapılacak her türlü yapının (örneğin, prefabrik ev, ahır, depo, kümes vb.) parsel bitiminden beş metre, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. Yapılan ev ya da inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 metrekareyi geçmeyecektir.
Tarlaya ev inşa etmek için imar durumunun dikkate alınması gerekir. İlk olarak tarlaya ev yapılır mı, sorusuna yanıt olarak belirlenen koşullar dâhilinde yapılabilir. Gerekli koşullar olmadığında ve aynı zamanda izin belgesi alınmadığında tarlaya ev yapmak mümkün değildir.
-Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Yazıda da belirtildiği üzere eğer ki tarlanız 5 bin metrekareden büyük ise o zaman %5'ini geçmeyecek şekilde yapı inşa etmek mümkündür. 5050 metrekare bir alan için kişiler 50 metrekare inşaat yapma hakkına sahiptir.
Arazi kullanım plânlarında, tarımsal amaçlı kullanım için ayrılmış arazilerde, izinsiz yapılan bütün yapılar yıkılır ve temizlenir. Arazinin yeniden eski haline gelmesi için yapılan masraflar sorumlulardan tahsil edilir.
10-) Başkasından kiralanmış arsa/tarla üzerine yapılmış olan yapı imar barışı kapsamında değerlendirilecek mi? Hayır, üçüncü şahıslara ait taşınmazlar üzerine yapılan yapılar kapsam dışındadır.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Tarlaya 250 m2'ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir.
Bu durum tarım arazisinin değerini arttırır. Ancak 1/1000 Uygulama imarı çıkmamış olduğundan, henüz yapılaşma izni yoktur. 1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
İlgili kanun ve yönetmeliklere göre, tarlaya yüzde 5 oranında inşaat yapılabiliyor. Belirtilen arsa üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni verilecek. Bu sınır dışında inşa edilen yapılar kaçak olarak belirleniyor.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
B) Demek ki bir arsanın imar durum belgesinde böyle bir değer gördüğümüzde bu arsanın üzerine yapılacak bir binanın taban alanı 200 m2 den küçük yapılamayacağı gibi, 400 m2 den de büyük yapılamaz demektir. Ancak binanın taban alanını 200 m2 ile 400 m2 arası istediğiniz büyüklükte kurmakta serbestsiniz.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
İstimlak sonunda size 400 m2 arsa kaldığına göre ve Kaks:1.25 olduğuna göre 400 x 1.25 = 500 m2 bir inşaat yapabilirsiniz demektir. 500 m2 / 6 = 83.333 m2 lik 6 daire yaparsınız. Bodrum ve çatı arası hariç eğer iyi bir mimara çizdirirseniz 2+1 çok kullanışlı daireleriniz olacaktır.
b) Köy Yerleşik Alanlarında Tarımsal Amaçlı Yapılar
İmar Kanunu'nun 27. maddesine göre; · Köy yerleşik alan sınırları dışında kalan ve entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların yapı ruhsatı alınarak inşa edilmesi zorunludur.
İMAR OLMAYAN YERE TİNY HOUSE YAPILIR MI? Tiny House için herhangi bir imar izni gerekmemektedir. O2-Tip Onay Belgesi şartı vardır. O2-Tip Onay Belgeli Tiny House'u tarla ya da imarlı arsa statüsündeki bir yere koyabilirsiniz.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri