Depresif yaşlı yetişkinlerde yapılan randomize kontrollü bir çalışmada, günlük 450 mg magnezyum, antidepresan bir ilaç kadar etkili bir şekilde ruh halini iyileştirdi. Depresyon ve magnezyum eksikliği arasında bir bağlantı olabilir. Bununla birlikte, bazı insanlarda depresyon belirtilerini azaltabilir.
Antidepresan, antiankisiyete ilaçları kullanırken doğru ve etkin B2-B6-B12 vitamini, magnezyum destekleri almak fayda sağlayacaktır.
Magnezyum tüketiminin birçok insanı kronik olarak tükenmişlik sendromundan kurtardığı bilinmektedir. Vücudumuzda birçok görevi olan ve çeşitli hastalıkları önlemeye yardımcı olan magnezyumun, aynı zamanda depresyonu önlediği ve çözümünde kullanılabileceği de bildirilmiştir.
7.Magnezyum L-treonat
Araştırmalar, beyin hücrelerinde magnezyum konsantrasyonlarını artırmak için en etkili tür olabileceğini belirtmektedir. Magnezyum L-treonat genellikle bilişsel fonksiyonu iyileştirmek için kullanılır. Depresyon ve demans gibi bazı nörolojik bozuklukların yönetilmesine yardımcı olabilir.
Stres için magnezyum sülfat takviyesi de yapılabilir. Ayrıca kas ağrıları üzerinde de etki gösterdiği için magnezyum klorür ile birlikte kullanılabilir. Magnezyum glisinatın en büyük etkisi sakinleştirici özelliğine sahip olmasıdır. Pek çok psikolojik rahatsızlığın belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha fazla faydalanım sağlamaktadır. Uzmanlar anksiyete (kaygı) bozukluklarında ise glisinat tavsiye etmektedir.
Magnezyum eksikliği nedeniyle, sinir sistemi problemleri, anksiyete ve depresyon gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Günlük besinlerin içindeki magnezyum miktarı ne kadar düşükse depresyon ortaya çıkma riski o kadar artmaktadır.
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan evvel magnezyum takviyesi almamalıdır. Aşırı Doz: Magnezyum doz aşımının belirtileri; mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunu içerebilir.
Enerji gereken her metabolik işlemde vücut magnezyuma ihtiyaç duyar. Sinir sistemindeki aşırı duyarlılığı azaltan, insanların sakinleşmesine yardımcı olan magnezyum anti stres minerali olarak tanımlanır.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Magnezyum adrenal hormonların salınımını dengeler. Ansiyete ve panik atak şikayetlerinin altında yatan asıl sebebin dengesiz adrenal deşajlar olduğunu düşündüğümüzde, panik atak şikayeti olanlarda magnezyum eksikliğini de akılda bulundurmak gerekmektedir.
Bundan dolayı antidepresan ilaçlara yetersiz yanıt veren hastalara folat ve B12 vitamini takviyeleri önerilmektedir. Folat ve B12 vitamininin depresyondaki rolü, beyinde bir metil vericisi olan S-Adenozil-Metiyonin sentezindeki katkılarından gelmektedir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Magnezyum taurat:
Taurin beyin yüzeyini sakinleştirir, bağışıklık sistemi hücreleri ve şeker metabolizmasında görev alır. Ağır stresi, kronik hastalığı ve ağır enfeksiyonu olan hastalarda, fibromiyalji, beyin sisi ve kronik yorgunlukta iyi bir seçimdir.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Magnezyum alırken önemli bir dikkat noktası, bağırsakları hızlı çalıştırması! Aldığınız magnezyum miktarını bağırsak hareketlerinize göre dengeleyebilirsiniz. Ya da kalsiyum takviyesi ile beraber kullanabilirsiniz. İkisi birbirinin etkisini dengeleyebiliyor.
Kaygı, depresyon, stres, anksiyete ve uykusuzluğun azaltılmasına, sinir sistemini yatıştırmaya, PMS şikayetlerine, fibromiyaljiye, migrene yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsak sağlığını da destekler.
E vitamini güçlü bir antioksidandır ve araştırmalar antioksidanların anksiyete üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Fındık, kaju, brezilya cevizi iyi birer E vitamini kaynağıdır.
Yürüttükleri çalışmada OKB'si olanlarda kontrollere göre B12 eksikliğinin daha sık gözlendiğini göstermişlerdir (Hermesh, 1988).
Fazla miktarda kafein, kola, alkol ve şeker tüketimi vücudun hızla magnezyum kaybetmesine yol açar. Aşırı stres, aşırı terleme, ağır adet, kronik ishal, bazı bağırsak parazitleri, magnezyum takviyesi olmadan alınan kalsiyum takviyesi, antibiyotik ve diğer bazı ilaçların kullanımı magnezyum eksikliğine sebep olabiliyor.
Magnezyum eksikliği uykuyu engeller
Vücutta yeterli magnezyum bulunmaması uykusuzluğa neden olabilmektedir. Fareler üzerinde yapılan deneylerde magnezyumun yüksek ve düşük seviyelerinde uyku problemleri yaşandığı gösterilmiştir.
Magnezyum Glisinat: Uyku problemlerinde, anksiyeteyi azaltmada, ağrının azalmasında, adet dönemi ağrılarında, migren baş ağrılarında etkilidir. Magnezyum taurat: Kan şekeri düzenlenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kardiyak problemlerde kalbin korunmasında faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri