Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Tarımda gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya'nın tahıl üretimi ve tarımın bu ülkelerdeki ticaret üzerindeki etkileri son yıllarda önem göstermektedir.
"TARIMSAL DESTEKLERİ 24 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK"
İhracatta Türkiye tarihinin rekorunun kırıldığını ve en yüksek değeri aldıklarını hatırlatan Pakdemir, şöyle devam etti: "Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu.
Almanya ABD ve Hollanda'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Uzun yıllar Rusya'dan en fazla tarım ürünü ithal eden Çin ikinci sırada kaldı. Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında ise Rusya 3. sırada yer alıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Tarım hala sadece genel tarımsal üretim açısından ölçülür 112 ülke arasında 24. sırada yer alıyor, ancak bu tür buğday ve mısır gibi birçok ürünlerin bir üst 10 dünya üreticisi arasında olmasına rağmen, 2012 yılında Ukrayna ekonomisine katma değeri 13.98 milyar dolar değerinde oluşmaktadır.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır.
Osmanlı İmparatorluğunun İbrahim Paşa'ya verdiği “Has” araziler üzerinde 12/2/1937 tarihli ve 3130 sayılı Kanun ile kurulan Zirai Kombinalara bağlı “Şanlıurfa Grup Amirliği” olarak 1943 yılında kurulan Ceylanpınar Tarım İşletmesi, dünyanın en büyük tarım işletmesi olma özelliği taşıyor.
Hollanda'da insanlar sadece teknolojiyi kullanarak eskisinden çok daha farklı bir tarım deneyimini yaşıyor. Daha fazla yerel üretime neden olabilecek bu teknolojik gelişmeler, küçük alanlarda çok çeşitli sebze meyve üretmeyi de beraberinde getiriyor. Üstelik daha az toprak ve su ile daha fazla ürün elde etmek mümkün.
Türkiye, orta kuşakta yer alan konumu dolayısıyla tarım açısından oldukça şanslı bir ülke. Zira bu sayede dört mevsimi belirgin bir şekilde yaşayabiliyoruz. Kıyılarımızdan iç bölgelere doğru yükselti arttığı için de sıcaklık iç bölgelerde kıyı bölgelere daha düşük oluyor.
Hollanda, ABD'den sonra dünyanın en büyük tarım ihracatçısıdır. Tarım ihracatında en önemli pazar AB pazarı olarak öne çıkmaktadır ve önceki yıllarda olduğu gibi Almanya en önemli ihracat pazardır.
En fazla üretilen ürünlere bakıldığında, ilk sırayı tarla ürünlerinde buğday, yaş sebzede domates, meyvede de üzüm aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon hektar alanda 19 milyon ton buğday üretildi.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Türkiye'nin Hollanda'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler demir çelik, plastik ve plastik ürünleri, makineler ve organik kimyasallardır. Bu sektörler arasında son 5 yılda artış gösteren tek sektör Hollanda ithalatımızda lider olan ve ithalatımızın %30'luk büyük bir bölümünü oluşturan demir çelik sektörüdür.
Hollanda'nın tüm dünyadan en fazla ithal ettiği ürünler incelendiğinde, ürünlerin ağırlıklı olarak katma değeri yüksek teknolojik ürünler ve makineler olduğu görülmektedir. Ülkenin en fazla dış alım yaptığı ürün grubu 8517 Pozisyonunda yer alan telefon cihazlarıdır.
Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen Şanlıurfa'daki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 559 bin dönümde 160 biçerdöverle başlayan buğday hasadı devam ediyor.
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
Konya'daki tarım alanının 232 bin 786 dekarını sebze bahçeleri, 428 bin 517 dekarını meyveler, içecek ve baharat bitkileri, 942 dekarını da süs bitkileri alanı oluşturdu.
Dünya'nın en büyük çiftliği Çin'de 90.000.000 dönüm dür. Bu çiftlikte yaklaşık 100.000 sağmal inek bulunmakta ve yılda yaklaşık 800 milyon litre süt elde edilmektedir. İkinci büyük çiftlik 44.000.000 dönüm ile yine Çin'dedir. Üçüncü büyük çiftlik ise Avusturalya'dadır ve 24.000.000 dönümdür.
Dünyanın bir numaralı tarım ürünleri ihracatçısı ABD, bu kuzey Avrupa ülkesinden 270 kat daha büyük yüzölçümüne sahip. 17 milyon nüfuslu Hollanda'da kilometrekare başına bin 300 kişi yaşıyor.
Ülkede yılda 1,8 milyar ton çimento üretiliyor. Bu üretim miktarı dünya üretiminin yüzde 60'ını buluyor. Çin ayrıca yıllık 1,5 milyon tonla domuz eti üretiminde dünyada yüzde 49,8, 1,8 milyar ton kömür üretimiyle yüzde 48,2, 766 milyon tonluk gemi üretimiyle yüzde 45,1'lik sahip bulunuyor.
PİRİNÇ İTHALATI 5 MİLYON TONA ULAŞACAK Çin, başlıca besin kaynağı olan pirinci dünyada en çok üreten ülke. 2019/20 sezonunda pirinç üretiminin 207,1 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı dönemde pirinç tüketiminin ise 145 milyon ton civarında olacağı tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri