Hindistan'daki hayvan tapımı, Antik Mısır'da olduğu gibi bütün canlı türlerini kapsamaz. Zira sadece şu hayvanlar tapım objesi kabul edilir: hörgüçlü inek/zebu, maymun/hulman ape, fil, Bengal kaplanı ve bazı yılanlar.
Hinduizm'in ana ekolü olan Vaişnavizm'de Vişnu İşvara'dır, ardından gelen Şaivizm ve Şaktizm'de sırasıyla Şiva ve Şakta/Devi İşvara olarak kabul edilir. Hinduizm'in Kökeni, adından da aldığı gibi Hindistan'a dayanır. Bu dine mensup kişilere Hindu veya Sanatan denir.
Hinduizm'de ineklerin kutsal olduğuna inanılıyor ve pek çok Hindu, inek dışkısının iyileştirici ve antiseptik özellikleri olduğunu düşünüyor. Doktorlar ise inek dışkısının hastalık yayabileceği uyarısında bulunuyor.
Hindular ineğin hoşgörüsünü, sabrını ve sakinliğini her zaman takdir etmiştir. Böylece, inekler Hindu dininde iyiliği temsil eden ve aynı zamanda Dharma'nın (öz nitelik) da temsilcisi olan hayvanlar olarak kabul edilmiştir.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Derin konulara girmeden önce bazı yanlış bilinen detayları ortadan kaldıralım: Hayır, ineğe tapmıyorlar. İnek, kutsal görülen bir hayvan sadece. Fotoğrafta gördüğünüz kadın ise ineğe tapınmakta değil; bereketi ve verdiği her şeyi için ineğe şükranlarını sunmakta. Hinduizm, ritüelleri seven bir din.
Hindu gözünde inek birçok mistik kudretler taşıyan bir yaratıktır. Hin- du ineğe rastladığı gün talihinin açık olacağına inanır. İneği görmek bir azizin duasını almak kadar uğurludur,onu selâmlamak insana dualarında dilediği şeyleri sağlar1 .
Gucarat Hıfzısıhha Geliştirme Örgütü'nden Anil Prajapati "Umumi tuvaletler de inşa ettik ama hala kullanmıyorlar. Bazıları tuvaletlerde cadıların olduğuna, çocuklarının kaçırılacağına inanıyor. Bu insanlar küçük köylerden geliyor. Dolayısıyla tuvalet alışkanlıkları yok" diyor.
Hindistan'ın Gujarat eyaletinde yerel parlamento Hayvan Koruma Yasası'nda yaptığı değişiklikle inek öldürmeye ömür boyu hapis cezası getirdi.
Hindu inancında inek kutsal kabul edildiğinden Hinduların büyük bölümü sığır kesmiyor ve etini yemiyor. Hindu milliyetçisi Hindistan Başbakan Narendra Modi, 2014'te iktidara geldiğinden bu yana birçok eyalette inek kesimine yasak getirildi.
Nüfusun çoğunluğunun vejetaryen olduğu Hindistan'da süt ürünleri ana protein kaynaklarından biri. Süt tabanlı peynir, sade yağ, yoğurt ve soslar günlük yaşamın ayrılmaz parçası ve ülkeyi süt ürünlerinin dünyadaki hem en büyük tüketicisi hem de en büyük üreticisi yapıyor.
Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir.
Yani Hindistan'da 172 milyon Müslüman bulunuyor. Sayı, Endonezya dışında dünyada Müslüman nüfusa sahip en büyük ülke anlamına geliyor. Hindistan'ın sırasıyla Lakshadweep, Jammu Keşmir ve Assam bölgelerinde Müslümanlar yoğunlukta yaşıyor.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Hindistan da en yaygın mezhep Sünniliktir. En yaygın fıkhi mezhep olarak ise Hanefi mezhebi yaygındır. İslam, 12. yüzyılda Kuzey Hindistan'a Türk seferleriyle yayılmaya başladı ve o zamandan beri Hindistan'ın dini ve kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Hint- Avrupa kökenli olan Hintliler, Tunç Devri'nin ortalarında (MÖ 1600) Hindistan'a Kafkaslardan ya da Karadeniz'in kuzeyinden gelmişlerdir. Binlerce yıllık kültürel birikimlerini ve inançlarını da beraberlerinde getirmişlerdir.
5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 12.maddesine göre davaya bakmakla suçun işlendiği yer mahkemesi yetkili kılınmıştır. Madde 81- (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.
Sahipli veya Sahipsiz Hayvanı Öldürme, İşkence ve Kötü Muamele Suçu/Cezası MADDE 28/A – (Ek:9/7/2021-7332/12 md.) Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası; bir hayvan neslini yok eden kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
HİNDİSTAN'DA SIĞI ETİ YENİLMİYOR
Hinduizm'de inek kutsal kabul edildiğinden Hinduların büyük bölümü sığır kesmiyor ve etini yemiyor.
Hindistan'da aynı dine mensup çiftler, o dinin kurallarına göre nikah kıyabilirken (ki dini nikahlar daha az bürokratik işlem istediğinden daha çok tercih ediliyor), farklı inançlardakilerin resmi olarak hayatlarını birleştirmesine olanak sağlayan laik nikah hakkı da 1954 tarihli Özel Evlilik Yasası ile tanınıyor.
Hindistan'da su kısıtlılığı yıllardır milyonlarca insanın yaşamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dünyanın nüfusunun yüzde 18'ine sahip olan Hindistan, dünyadaki tüm su kaynaklarının ise sadece yüzde 4'üne erişim sağlayabiliyor.
Hindistan'ın 8.000 kilometreden (5.000 mil) fazla kıyı şeridi vardır ve kıyıda nerede olduğunuza bağlı olarak her türlü dalış ve deniz yaşamını sunabilir.
Hintlilerin sığır eti, Müslümanların ise domuz eti yememesi kuralından gelen saygı, mutfağın ana kaynağını kuzu, koyun ve keçi olarak belirlemiştir.
Hindu inancında inek kutsal kabul edildiğinden Hinduların büyük bölümü sığır kesmiyor ve etini yemiyor. Hindu milliyetçisi Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin 2014'te iktidara gelmesinden bu yana birçok eyalette inek kesimi yasaklandı.
Takriben MÖ 2000 yılının ortalarında Hint alt kıtasına gelen Ariler ile bu bölgede yaşayan yerli Dravidyen halkın inanç ve geleneklerinin kaynaşması sonucu ortaya çıkan kadim dinî gelenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri