Tarımda verimlilik artışı üzerinde en etkili girdilerden biri bitki besin maddeleri, yani gübredir. Ürünlere göre değişiklik göstermekle birlikte, gübre kullanımının tarımda %50'lere varan verim artışı sağladığı bilimsel olarak bilinmektedir.
Dünyada ve ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalar, yapılacak toprak analizine uygun doğru gübrenin seçilmesi ve doğru gübreleme yapılmasıyla tarımda en az %50 verim artışı sağlanabildiğini göstermektedir. Benzer şekilde ekim ve dikim zamanlaması da doğru yapılmalıdır.
Tarımı Etkileyen Temel Faktörler
Tarımsal uygulamalar, mahsul şemaları, ürün verimliliği; jeo-iklimsel, sosyoekonomik ve kültürel-politik faktörler tarafından belirlenir. Aynı zamanda, teknolojik gelişmeler de tarımın ilerlemesine yardımcıdır.
Tarımsal verimlilik tahıllar ve diğer bitkisel ürün miktarının (ton) bu tarımsal ürünlerin üretim alanına (hektar) bölünmesiyle hesaplanmıştır. Diğer bir ifadeyle çalışmada birim alandan alınan ürün miktarı (üretim/alan) tarımsal verimliliği göstermektedir.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor. 2- ABD: ABD'de 411 bin 263 hektar arazide tarım yapılıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Çin ve Tarım
Ayrıca dünyadaki sebze üretiminin yaklaşık%50'sine imza atan Çin, dünyanın en başarılı tarım ülkelerinden biri. Öyle ki 2019 yılında Çin, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerini geride bırakarak tarımsal ihracatta dünya listelerine adını yazdırdı. Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
İyi Tarım Uygulamaları; Çevre ,insan ,havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması ,doğal kaynakların korunması ,tarımda izlenelebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şeklidir.
Çünkü modern tarım aletleri, gübreleme, ıslah edilmiş tohum gelişmiş ülkelerin elindedir ve geri kalmış ülkelerin bunlara ulaşmak için sermayeleri yetersizdir. Toprakları geniş, nüfusu düşük olan ülkeler, (Kanada, Avustralya gibi) entansif tarım yerine yaygın tarım (ekstansif) yöntemi uygulayabilirler.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Kaynakların etkili kullanımı, çalışanların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi, üretimde teknik ve teknolojik gelişmelerin kullanılması da verimliliği artıran diğer faktörlerdir. Verimlilik kontrolünün sağlanmasında ise otomasyona geçilmesi en etkin yollardan biridir.
Bir işletmede verimliliği etkileyen birçok faktör vardır. Üretimde verimlilik için bu faktörlerin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu faktörler işletmenin fiziki koşulları, zaman-emek-ücret döngüsü, zaman yönetimi, iş gücü verimliliği, iç iletişim, üretim unsurları ve teknolojidir.
Makineleşme toprak verimliliğini arttırır doğal olarakta bunun sonunda üretim maliyeti düşer. Makineleşme ile beraber tarımsal üretimin kalitesi de yükselmektedir. Tarım makineleri, emeğin verimini arttırmaktadır. Tarımda makineleşme insan gücü yerine makina gücünün kullanılmasıdır.
Depremin, verimliliği artıracağını ispatlayan bilimsel bir çalışma yok.
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Aeroponik sistem adıyla bilinen bir tekniği olan topraksız tarım, hava odaklı yapılmaktadır; havayla üretim tekniğidir. Bu sistemde kökler çıplak kalır ve gerekli olan besinler periyodik olarak sis sistemiyle sağlanır. Kökler sislerden vitamin ve mineralleri alarak büyümesine devam eder.
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, "tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler" olarak tanımlanmaktadır.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Yağışın azalması ve sıcaklığın artması ile topraktaki yarayışlı nem azalır ve bitki su gereksinimi artar. Tuzluluk ile toprak yüzeyinin kaplayan bitki örtüsü sınırlanır ve verim %90 oranında düşer. Organik madde azalır, toprağın verimliliği azalır.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Türkiye'nin meyve üretim miktarlarına bakıldı- ğında ilk sırada 4,1 milyon tonluk üretim ve %24,75'lik payla üzümsü meyveler grubu gelmektedir. Elma(Malus communis) ise 2,4 milyon ton üretim ve %14,6'lık pay ile üzümden(Vitis vinifera) sonra en çok üretilen ikinci meyve olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri