Taş ev maliyeti 2023'de ortalama bir taş evin maliyeti, metrekare başına 15.000 TL ile 25.000 TL arasındadır. Bu fiyat, evin boyutuna, konumuna ve kullanılan malzemelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, büyük bir taş ev inşa etmek, küçük bir taş ev inşa etmekten daha pahalı olacaktır.
Ortalama bir fiyat verilecek olursa metrekare başına yapılacak olan ortalama tutar değeri yığma bir taş evi için 19.000 – 25.000 TL arası baz alınır. Evler, insanların hayatlarının büyük bir bölümünü geçirdiği mekanlardır. Bu mekanların tasarımı ve yapı malzemeleri, hem işlevselliği hem de estetiği etkiler.
Taş ev yapımı diğer alternatiflere kıyasla daha maliyetli olduğu için çok tercih edilmese de bu özel mimari yapıların sayıları her geçen gün artmakta. Pek çok kişinin hayalini süsleyen taş evler, özellikle sofistike görünümlerinden dolayı son yıllarda biraz daha popüler hale gelmeye başladı.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Günümüz koşullarında 100 metrekare bir evin proje giderleri yaklaşık olarak 60.000-75.000 TL arasında değişim gösteriyor. Evin yapılacağı yerin köy ya da il merkezi olmasına göre değişiklik gösteren bu fiyatlar, mimar destekleri vb. gibi durumlara göre de farklılaşıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan emlak vergisi kanunu genel tebliğine göre, 2023 yılında uygulanacak binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; meskenlerde, lüks betonarme inşaat için ortalama 3,791 TL, 1. sınıf betonarme inşaat için ortalama 2,367 TL, 2. sınıf betonarme inşaat için ortalama 1,580 TL ve 3. sınıf ...
Kapı, pencere, sıva ve boya gibi ince detayları kapsayan bu gider kalemi için yaklaşık olarak 350 bin TL ayırmanız gerekir. Bütün bu gider kalemlerini topladığımızda 2023 yılı fiyatlarıyla 150 m2'lik evin maliyeti yaklaşık olarak minimum 990 bin TL'yi bulabilir.
Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar. Soğuk, kar, yağmur ve sıcak gibi çevresel ve doğal pek çok faktöre karşı taş en doğru ve önemli seçimdir.
Binanın yapımı ve tasarımı da büyük bir rol oynar. Doğru bir yapısal tasarım, binanın deprem şiddetini absorbe etmesini sağlayabilir. Taş evler, doğal olarak yüksek ağırlıkları nedeniyle daha sağlam bir yapıya sahiptirler. Bu da binanın deprem sırasında daha az zarar görmesini sağlayabilir.
Evet, taş evlerde de genellikle taşlardan yapılmış kolonlar kullanılabilir. Taş evler, temel yapı malzemesi olarak taşı kullandığı için, taşların çeşitli şekillerde kullanıldığı gözlemlenebilir.
3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
Ankara, Türkiye
Güzelçamlı, Kuşadası, Söke, Didim dörtgeninde yolu düşen herkesin ziyaret etmesi gereken yer: * Tarihi taş evler mevcut.
Taş evler; güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalan yapılardır.
Taş evler uzun ömürlü, doğaya uyumlu ve insanlar için hiçbir zararlı madde içermeyen evler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür yapılar klasik betonarme yapılardan biraz daha maliyetli olsa da daha uzun ömürlü oldukları için sıkça tercih edilmektedir.
Taş evler dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı ve doğal afetlere karşı güçlü bir mimari yapıya sahiptir. Doğal bir yapı olması nedeniyle nefes alabilir ve yalıtım özelliğine sahiptir. Taşın özelliği toprak ve taş karışımı olan bu yapılar kirli havayı filtreleme özelliğine de sahip olması nedeniyle sağlıklıdır.
Ahşap evlerde yapılış methoduna göre saman evlere yakın bir yalıtım yapabilrler. Taş evler ağır oldukları için depremde altında sağ çıkmak zordur, toprak haraketlerinde ağır duvarların yıkılma ya da güvenilirliğini yitirme olasılığı fazladır, ısıtmak zordur, işçilik maliyetleri fiyatlarını üç katına çıkarır.
Taş evler, uzun yıllar yaşayabilmesi ve doğal izolasyona sahip olmaları sayesinde yazın serin ve kışın sıcak bir yapıda. Teknolojiden de yararlanıyoruz; temelden çatıya uzanan bir yalıtım uyguluyoruz.
Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 40-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir.
Taş evler: Özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygındır.
Statik açıdan bağlantı elemanları olan hatıllar tuğla, profil, ahşap, profil, demir, beton ya da betonarme olabilir. Hatıllar duvarın her yerinde yatay olmalı zemin eğimi ile değişmemelidir.
Kazıdan çıkan taşlar oldukları gibi ya da kabaca düzeltilerek kullanılırlar. Taşların büyüklükleri bir insanın kaldırabileceği büyüklükte olmalıdır. Moloz taş duvarlarda m² de 15 den fazla taş bulunmamalı ve taş kalınlıkları 15 cm den az, duvar kalınlığı ise 50 cm den az olmamalıdır.
Kesme taş evler düzgün dikdörtgen levhalar şeklinde doğranan taşların kullanımı ile meydana getirilir. Kırma taş evlerde işe taşev taşı denilen doğal taşlar kullanılmaktadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2. İstanbul'da 100 m2 evin ruhsat harcı 1175 TL tutuyor.
resmi olarak 2023 yılı için inşaat mühendisleri odası tarafından hesaplanarak açıklanam max rakam budur. bu durumda ortalama 4 kişinin yaşayabileceği, payına düşen sosyal donatısıyla beraber bir konut brüt 200 metrekare dersek; 200 m2x 6.500 tl= 1.300.000 tl eder. bakın lüx bir konutun max maliyeti 1 milyon 300 bin tl.
Ortalama 100 m² kat brütü olan 10 daireli ve 5 katlı bir apartmanın maliyeti de toplam inşaat alanı olan 1.000 m²'nin 7.175 TL/m² birim maliyetle çarpılmasıyla bulunur. Yani 5 katlı ve 10 daireli bir binanın maliyeti yaklaşık 7.175.000 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri