Diyarbakır Üsküre Kebabı / Diyarbakır Tas Kebabı 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tas kebabı, Diyarbakır yöresine ait bol etli ve bol sulu bir yemek. Hatta bazı zamanlarda tas kebabı, Macar yemeği gulaş ile karıştırılabiliyor. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de tas kebabı tarifi olduğundan söz etmiştik.
Kuşbaşı dana etiyle yapılan en güzel yemeklerden olan, sulu et yemeklerinin en sevileni tas kebabında etleri yumuşacık, lokum gibi pişiriyoruz.
Arpacık soğan ve sarımsakları soyun. Pişirmeye uygun ve malzemenin tamamını alacak bir çelik tas alın ve tabanına tereyağını yerleştirin. Lezzetin Püf noktası: Çelik Tasın içinde dönen, ısı ve buharla ağır ağır pişmesi. Bir kabın içine,kemiksiz kuzu kuşbaşını üzerine de arpacık soğanlarını ve sarımsakları koyun.
İlgili 32 soru bulundu
Tas kebabının yanına ilk olarak pirinç pilavını tercih edebilirsiniz. Bulgur pilavı da tas kebabınız için oldukça uygundur. Çorba olarak tas kebabınızdan önce mercimek çorbasını tercih edebilirsiniz. Zeytinyağlı enginar gibi sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz.
tas nerde? bu güzel bir et yemeği olabilir ama tas kebabı değil. tas kebabı için o etlerin içine arpacık soğan soyulur, biber salçası, tereyağ ve baharatlar karıştırılır, bir tasın içine basılır. Tas ters çevrilerek tencereye kapatılır, üstüne ağırlık koyarak, sabitlenir, etrafına biraz su eklenerek pişirilir.
Tas kebabı pişirirken dikkat edilmesi gereken son püf noktası da yemeği kısık ateşte pişirmektir. Çok harlı ateşte piştiğinde tas kebabının etleri sertleşir. Bu nedenle yemeğinizi mutlaka kısık ateşte, ağır ağır pişirmelisiniz.
Yemeğimizi ocağa alıyoruz. 1,5 saat orta ateşte pişiriyoruz. Yemek pişmeye 15 dakika kala pirinçleri ekliyoruz. Eklenen su pirincin seviyesini bir parmak kadar geçmiyorsa su ilavaesi yapmanız gerekecek çok az tuz ekleyip.
İsmini pişirilme usulünde kullanılan tastan alan bu kuzu etli susuz yemek Osmanlı'dan günümüze ulaşmış, halen yapılan nadir tariflerden biri.
Patlıcanlı Tas Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle etimizi haşlamak için tencereye koyuyoruz et haşlanırken bir yandan da patlıcanları alacalı soyuyoruz ve patatesleri büyük küpler halinde doğruyoruz. Biberleri, domatesleri, havuçları da iri bir şekilde doğruyoruz.
İlk olarak etimizi marine etmeliyiz. Bunun için bir kaba bir kase sütümüzü baharatlarımızı 1. 5 yemek kaşığı zeytin yapımızı ve etlerimizi koyuyoruz sakın tuz atmayınız etlerimizin sertleşmesini istemeyiz :) en az 2 saat en fazla 24 saat dolapta bekletiyoruz.
Bir tepsinin ortasına etlerin yapışmaması için iç yağı konur. Üzerine bir sıra et, etin üzerine soğan döşenir. Bu işleme et ve soğan bitene kadar devam edilir.
Cağ kebabı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ''Erzurum Oltu Cağ Kebabı'' olarak 2010 yılında tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Gaziantep Yenidünya Kebabı/Antep Yenidünya Kebabı 30 Nisan 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Siz etler suyunu çekerken soğanları küçük bir tencereye rendeleyin soğanların suyunu sıkın atın daha sonra soğanların üstüne de domates soslarınızı ekleyin. Sirkenizi ve istediğiniz kadar tuzunuzu, karabiberinizi ekleyin hepsini harmanlayın karıştırın. .
Kızarmış patatesleri ise tas kebabına artık en son aşamada ekliyorlar. Bunun sebebi tas kebabının suyunun onun kıvamını bozmaması ve püre haline getirmemesi.
Biraz kavurun bezelyeyi ekleyin,bezelyeler ezilmesin fazla karıştırmadan suyu ilave edin. Sıcak su ilave ederseniz et sertleşmez. Düdüklü de 20-25 dakika içinde et pişiyor. Bir tane patatesi küp küp doğrayıp bir tavada kızartın.
Tas Kebabı Tarihi
18. yüzyıla bakıldığında saray ve İstanbul yemekleri arasında taskebabına rastlanır. Tas kebabı önceleri kendi suyu ile ağır ateşte pişermiş ve bu kebabı yapmak ayrı bir beceri gerektirirmiş. Varlıklı aileler evlerine aşçı almak istediklerinde sınav yemeği olarak tas kebabı yaptırırlarmış.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri. Tepsinin içerisinde dev bir sebzeli köfte olarak gözükse de aslında o her şeyiyle özel bir kebap. Eti, sebzesi. Bu noktada önemli olan hiçbir sebzenin sulanmaması ve tüm suyunu pişerken kebaba aroma olarak vermesinden geçiyor.
ülkemizde 100'ün üzerinde kebap çeşidi vardır.
İki adet domates ve bir adet biberi de bölüp tepsinin en üst kısmına ekledikten sonra bir kaç dilim tereyağını tepsinin en üstüne yerleştirip alüminyum folyo ile tepsinin üzerini iyice kapatıyoruz. 200 derece ısınmış olan fırında yaklaşık 60 dakika pişiriyoruz.
Düdüklü ayarlanıp 15-20 dakika pişirilir.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan orman kebabı, Bolu yöresine özgü bir yemektir. Kuzu etiyle hazırlanan bu yemek; kereviz, patlıcan, biber, havuç ve bezelye gibi sebzelerle birlikte sunulur. Diğer et yemeklerine göre en büyük farkı, orman kebabının içerisine bolca bezelye kullanılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri