Sürdürülebilir liderlik, işletmelerin liderlerinin (genellikle CEO´lar) şirketleri çevre, toplum ve uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma hedefleri göz önünde bulundurarak yönetmesidir. Çoğu zaman hem insanlar hem gezegen hem de kâr odaklıdır.
Sürdürümcü liderler, astlarıyla yalnızca iş ilişkileri kurarlar ve onlardan itaat etmelerini beklerler. Bu tip liderler, astların temel gereksinimleri üzerine yoğunlaşarak, çalışanlar gerekli performansı sergiledikleri takdirde bu ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür. Bu tür liderler, işgörenler tarafından yapılacak işi yapılandırırlar.
Liderliğin Tanımı
Liderlik, ortak bir amaca doğru grubun davranışlarını yönlendirmek için bireyin yapmış olduğu davranışların tümüdür. Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişilerarası etkileşim sürecidir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir kişiyi lider yapan unsurları onların sahip oldukları fiziksel, duygusal, düşünsel ve duygusal özellikleridir. Özellikler teorisi bir lideri anlamak için yeterli olmadığı yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Özellikler teorisi eksik yönleri ile de adından söz ettirmiştir.
Karizmatik liderlik, yöneticilerin bir vizyon ve misyon duygusuna sahip olmasıdır. Karizmatik liderliğin diğer özellikleri ise saygı, güven ve sadakattir. Bu liderler, izleyenlerin kendi kişiliği ile çok güçlü özdeşim kurmasını sağlamış ve izleyenlerin üzerinde yoğun duygusal izlenimler bırakmışlardır (Çelik, 2000).
Demokratik (Katılımcı) Lider
Demokratik (katılımcı) lider; gücü ve yetkiyi diğerleriyle paylaşan, başkalarından da görüş almayı önemseyen lider türüdür. Demokratik lider örnekleri arasında en iyilerinden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Babacan liderlik, yöneticinin işyerinde bireylerle birebir ilişki kurarak aile ortamı yaratan, onların iş dışındaki yaşamlarıyla ilgilenen ve onlardan sadakat, hiyerarşi ve otoritelerine saygı duymalarını bekleyen bir liderlik stilini ifade etmektedir.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Karizmatik lider de liderliğin bir alt dallarından biridir. Normal liderlere nazaran olağanüstü inandırıcılığı olan, toplum tarafından kabul görmüş inanılan bireylerdir. Bu kişiler, bulundukları çevrelerde söz sahibidir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Dönüşümcü liderlik değişimde etkili olan, güven duygusu sağlayan, enerji veren, çalışanları aydınlatan ve yeni tavırlar geliştirmeye dayanan bir liderlik modelidir. Takımın moralini ve özgüvenini yükselterek, takımın genel bir vizyona veya ortak bir amaca göre çalışmasını sağlar.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Otokratik lider, grup etkinliklerinin planlanması,programlanması uygulanması, denetimi ve yönetimini tek başına üstlenir. Grup üyelerine söz hakkı tanımaz, grupla ilişkisi sınırlıdır. Üyelere tam serbestlik tanıyarak, yetki kullanımlarını tamamen grup üyelerinin insiyatifine bırakırlar.
Kuantum liderlik yaklaşımı, hem bireyleri hem de kuruluşları belirlenen vizyon, misyon ve hedefler doğrultusunda iki yönlü açık iletişimle güçlü ilişkiler kurma, üyeleri dinleyerek ve güçlendirerek bilgi edinerek bilinçli bir yönetim anlayışını içermektedir (Youngblood, 1997, s. 8).
Entelektüel liderlik kavramı; liderliğe yeni bir kimlik kazandırmak, farklı bir bakış açısı veya yaklaşım getirmek üzere tasarlanmış olmakla liderlik ve entelektüellik kavramlarının bir tür kombinasyonunu belirtmektedir.
Liderlik, bir grup insanın bir amacını gerçekleştirmek için örgütlendirilmesi ve yönlendirilmesi sürecidir. Liderler, grup üyelerine, grup içinde çalışma ve etkileşim yöntemlerini öğretir ve uygular. Ayrıca, grup üyelerinin motivasyonunu arttırmak için özendirici bir ortam yaratır ve kararlar verir.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri