Tasarımlar, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak tescil edilmesi halinde “tescilli tasarım”; ilk kez Türkiye'de kamuya sunulmuş olması halinde ise “tescilsiz tasarım” olarak korunur. Tescilsiz tasarımların koruma süresi 3 yıldır.
Tasarım tescil korumasında 2 kriter aranır. İlki bir tasarım tescil başvurusu yapıldığında o üründe 'yenilik' olmasıdır. Diğeri de seçilen üründe 'ayırt edici nitelik' şartıdır. Yenilik kriterinde yapılmış olan tasarımın daha öce dünya üzerinden kimse tarafından yapılmamış olmasını ifade etmektedir.
Tescilsiz tasarım olarak korunabilmenin ilk şartı ilk kez Türkiye'de kamuya sunulmuş olması olup bu konuda tasarımın sergilenmesi,yayınlanması, satış yoluyla piyasaya arz edilmesi vs. gibi hususlar kamuya sunma olarak kabul edilmektedir.
Tasarım için sağlanan ilk koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. İlgili süre 5 yıllık yenilemelerle en fazla 25 yıl uzatılabilir.
Tasarıma ilişkin tüm başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu'nun (“Kurum”) sisteminden online olarak yapılmaktadır. Tasarım tescil başvurusu, Kurum nezdinde kayıtlı bir marka veya patent vekili aracılığı ile yapılabilmektedir. Başvuru ile aynı gün, müvekkilimize başvurunun yapıldığını gösterir belgeler sunulmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Tescilsiz tasarımların koruma süresi 3 yıldır. Tescilli tasarımların koruma süresi ise 5 yıldır ve 5'er yıllık yenilemelerle 25 yıla kadar uzatılabilir. Bir tasarımın korunabilmesi için öncelikle “tasarım” ve “ürün” tanımlarına uyması ve “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerini taşıması gerekmektedir.
Tasarım patentleri, bir ürünün süs tasarımını kapsayan bir tür fikri mülkiyet korumasıdır. Tasarım patenti alabilmek için buluşun yeni olması, aşikar olmaması ve süs tasarımı olması gerekir. Patent, buluşun işlevinin aksine görünüşünü kapsar. Tasarım patentleri, başvuru tarihinden itibaren 14 yıl süreyle verilir.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Marka Tescil başvuru tarihi itibari ile korunmaya başlar. Her 10 yılda bir marka yenilemesi yapılması koşulu ile sonsuza kadar korumanız mümkündür.
Marka tescil koruma kapsamında firmaların üretmekte olduğu tasarımların veya üretilen malzemelerin diğer firma ve markalardan ayrıştırılmasını sağlayan sistem olarak bilinmesiyle birlikte koruma altına alma demektir.
Madde hükmüne göre; Tasarım hakkı sahibinin izni olmaksızın tasarımın aynısını veya belirgin bir şekilde benzerini yapmak, üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme akdi için öneride bulunmak, kullanmak, ithal etmek ve bu amaçla depolama, elde bulundurmak; tasarım hakkına tecavüz olarak nitelendirilmektedir.
Tasarımlar 554 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerince tescil edilerek koruma altına alınabilir. Tasarım tescil sürecinde “endüstriyel tasarım tescil başvuru formu” doldurularak ve beraberinde istenilen belgelerle başvuru yaparak tasarımlarınızı koruma altına alabilirsiniz.
Tescil edilmemiş bir marka, hukuki anlamda koruma altına alınmaz ve markanızın kullanımıyla ilgili yasal süreçlerde zorluklar yaşanabilir. Rekabet Riski ve Karışıklık: Marka tescili olmayan durumda, benzer veya aynı adı taşıyan başka markalar piyasada ortaya çıkabilir.
Temel tasarım ilkeleri olarak adlandırılan ana prensipler; denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, kontrast ve baskınlık şeklinde sıralanır.
Tasarımların tescille koruma altına alınması neticesinde; üçüncü kişiler tasarım sahibinin izni olmadan tasarım konusu ürünleri; üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ihraç edemez, sözleşme yapmak için teklifte bulunamaz, ticari amaçla kullanamaz ve ticari maksatlı elde bulunduramaz.
Kamuyu ilgilendiren, tarihi, dini ve kültürel bakımdan halka mal olmuş ve ilgili kuruluşların tescil hakkı vermediği armaların, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren tasarımlar, tasarım koruma kapsamı dışında tutulmaktadır.
Ticari markanızı Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirebilirsiniz. Bu size Türkiye çapında kapsamlı bir koruma sağlar. Türkiye dışında da aktifseniz korumanızı genişletebilirsiniz. Ticari markanızın daha önce tescil edilmiş olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, bir ticari marka veritabanına başvurabilirsiniz.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
-Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa başvuru esnasında Kurum'a 760,00 TL başvuru ücreti ödenecek ve tescil kararından sonra yaklaşık altı ay kadar sonra Kurum'a 1.960,00 TL tescil harcı ödenecektir. Toplam maliyet 2.620,00 TL olacaktır.
Etkin Patent, 2023 yılı İNDİRİMLİ tasarım tescil ücreti 1.959 TL, 5'li tasarım tescil fiyatları 4.670 TL, 10' lu tasarım 7.159 TL' dir.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri