Çizgi, noktaların birleşiminden oluşan bir tasarım elemanıdır. Çizgi hareket eden bir nokta olup birbirine yakın olan iki ya da daha fazla noktanın birleşimidir. Aynı zamanda uzunlu-ğu ve genişliği olan bir formdur. Görsel anlatımda kalın-ince, düz-eğri, kırık-kavisli, kesikli gibi çeşitli çizgiler kullanılmakta-dır.
Temel Tasarım Öğeleri
Temel öğeler şunlardır: Çizgi – En temel öğedir. Çizgiler kavisli, düz, kalın, ince, iki boyutlu, üç boyutlu olabilir – gerçekten ne olursa olsun! Bir çizgi, uzayda hareket eden bir nokta tarafından tanımlanan bir kompozisyon öğesidir.
Çizgi olarak adlandırılan kavram iki boyutludur. Tasarım süreçlerinde iki boyutlu olma özelliği taşıyan çizgi aracılığı ile üç boyutlu görüntü elde etmek mümkün olur. Çizgi tasarımda yön duygusunu etkilerken nesnelere süreklilik etkisi kazandırma konusunda da etkili bir gücü vardır.
Tasarım elemanları nokta, çizgi, renk, biçim, yön, ölçü, aralık ve dokudur. Tasarım ilkeleri ise ritim, denge, vurgu, süreklilik, orantı ve görsel hiyerarşi, zıtlık, bütünlükten oluşmaktadır.
Çizgi. (Çizgi), boşlukta hareket eden bir nokta tarafından tanımlanan bir sanat öğesidir. Çizgiler dikey, yatay, çapraz veya eğri olabilmektedir. Herhangi bir genişlik veya doku olabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Çizgi, noktanın aralıksız hareketinden doğan kavramdır. Mesafenin derinlik ve genişliğine gitmeden, uzunluk yönünde giden noktalar bütünlüğüdür.
Teknik Resim çizimlerinde; sürekli çizgi, kesik çizgi, noktalı kesik çizgi ve serbest el çizgisi gibi değişik çizgi türleri kullanılır. herhangi bir Teknik Resim çizilirken öncelikle birçizgi türü seçilir. Çizimler de bu çizgi türlerine ait olan kalınlıklarda çizilirler.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir. Bu eleman ve ilkeler, görsel anlatım dilinin grameri olarak kabul edilir.
Görsel tasarım ögelerini şöyle sıralayabiliriz: Nokta, çizgi, doku, şekil, biçim, espas, renk.
Sanatın tüm unsurları; nokta, çizgi, biçim, renk, leke ve doku tekrarları ile ritm sağlanabilir. Resmi oluşturan parçaların arasında renk, yön,biçim,oran, çizgiler arasında bir bütünlük olması gerekir. Denge sadece renklerle değil çizgilerle, biçimle de verilebilir.
İnce, kalın, düz, eğri, kesik, bütün, doğru, dalgalı, kırık, yuvarlak vb. çizgiler duygu ve düşünceleri yansıtmak ya da karşıtlık duygusu uyandırmak amacıyla kullanılır. Çizgiler, tasarımın temelini oluşturan ana yapılardır.
Çizgisel elemanlar sadece ızgara sistem için değil aynı zamanda bir grafik eleman olarak da kullanılabilir, çizgiler hareket ve yön hissi uyandırırlar, statik değil dinamik yapılardır. Bir nokta konum belirtirken çizgiler hareketi ve dinamizmi yansıtır.
TASARIM İLKELERİ
Bir tasarımın hammaddeleri şunlardır: 1)Çizgi: Düz ya da kıvrımlı, sürekli ya da kesik, grenli ya da keskin özelliklere sahip olabilir. Çizgiler karakterine ya da konumuna bağlı olarak bazı mesajlar iletebilir.
Çizgi, uzunluk, kullanım ve yükseklik bakımından birbirine farklılık gösteren bir noktalama işaretidir.
sürekli ya da kesik, kalın ya da ince, yatay, düşey.
Nokta Nokta, boyutsuz tasarım elemanıdır. Noktalar farklı aralık ve ölçülerde oldukları zaman durağan ya da hareketli kompozisyon türleri oluştururlar Çizgi Çizgi, plastik ve geometrik bir kavram olmakla birlikte görsel anlatım dilinin temeli, başlangıcı ve önemli bir denge unsuru olan temel tasarım öğesidir.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Işığın cisimlere çarptıktan sonra yansıyarak görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir. Renkler, ışıkla birlikte var olurlar ve izleyenler üzerinde bir çok etki uyandırırlar. Doğadaki varlıkların kendilerine özgü renkleri yoktur; yani renksizdirler.
Doku yüzeyle ilgilidir ve dokunma duyumuz aracılıyla algılanan bir tasarım öğesidir. Bir doku pürüzlü ya da pürüzsüz, yumuşak veya sert olabilir. Bir tasarımcı, bir çalışmada farklı dokuları kullanarak farklı etkiler elde edebilir. Gerçek, doğal, yapay, taklit, soyut gibi temel doku çeşitleri vardır.
Fakat genelde şu tasarım öğeleri ile beraber her yerde zikredilir: Temel tasarım ilkeleri denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, zıtlık (kontrast), tekrar (ritm), egemenlik (vurğu), hiyerarşi (koram), baskınlık ve bütünlük olarak bilinmektedir.
Sanatta şekli, bir alanı çevreleyen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Şekiller daire, kare, üçgen gibi basit formlar ya da daha karmaşık formlardan oluşabilirler. Şekiller kimi zaman herhangi bir cismin sadece kenar çizgileri ile görüntülenmesinde kullanılırlar. Bunu siluet olarak ifade etmek de mümkündür.
Grafik tasarım işinde kullanılan 7 tane önemli tasarım elemanı bulunur: Çizgi, şekil, renk, doku, alan, biçim ve değer. Başarılı bir tasarım oluşturabilmenin yolu bu elemanlara vâkıf olmak ve etkin kullanmaktan geçer.
5: ÇİZGİ DEĞERLERİ:
Görsel anlatım unsuru olarak çizgi; eni ile boyu, kalınlığı ve uzunluğu arasında göze karşılaştırma olanağı vermeyen , tek başına yüzey veya hacim etkisi göstermeyen ve bulunduğu yere göre ince uzun , belli yollar izleyen görsel değerler olarak ele alınır.
Bir noktalar kümesidir. Cetvel yardımıyle çizilen çizgi, iki nokta arasındaki gergin bir ip doğruyu belirtir.
ÇİZGİNİN TANIMI VE ÖNEMİ
Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak art arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Teknik resimde her konu önemli ve birbirine bağımlı olduğundan, biri diğerinden ayırt edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri