Tasarrufun İptali Davası İyi Niyetli 3. Kişi İyi niyetle hareket eden kişilere dava açılamayacaktır. İyi niyetli 3. kişi, taşınmazı devraldığında borçlunun malı elden çıkarmaya dayalı olarak işlem yaptığını bilmeyen, bilemeyecek durumda olan kişidir.
Görüldüğü üzere, tasarrufun iptali davasında 3. kişi, lehine iptale tabi tasarruf yapılan kişidir. Yani hakkında icra takibi başlatılan ve kesinleşen borçlunun, alacaklıdan mal kaçırmak amacıyla yapmış olduğu tasarruf işleminin diğer tarafını ifade eder.
Bu su- retle, kural olarak, tasarrufun yapıldığı tarihte alacaklı durumunda olan kişi, iptal davası açabilir, diğer bir ifade ile tasarrufun yapıldığı tarihte üçüncü kişi ile hukuki ilişkide bulunan kişi, borçlu durumda olmalıdır ki, yukarıda sözü edilen tasarruflarının iptali mümkün olabilsin...”
Tasarrufun iptali davası ile üçüncü kişinin malvarlığı etkilendiğinden, tasarrufların hangi hallerde iptale tabi olduğu kanunî düzenlemelerle öngörülmektedir. Somut olayın kanunî düzenlemelerdeki koşul vakıaları karşılaması halinde dava kabul edilecek, aksi halde ise esasa ilişkin nedenlerle dava reddedilebilecektir.
Tasarrufun İptali Kararı Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi? Tasarrufun iptali davası malın aynına ilişkin olmayan şahsi bir davadır. Bu nedenle mahkemece verilen hüküm kesinleşmeden icra konulabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Tasarrufun İptali Davası Ne Kadar Sürer? Bir davanın ne kadar süreceği kesin olarak söylenemez; ancak ortalama bir süre verilmesi mümkündür. Dava süreci, mahkemenin iş yoğunluğuna, dosyadaki delillerin toplanması, duruşma gün aralıklarının belirlenmesine kadar değişkenlik göstermektedir.
TASARRUFUN İPTALİ DAVASINDA DAVA DEĞERİ NEYE GÖRE BELİRLENİR ? Tasarrufun iptali davası malın aynına ilişkin olmayıp kişisel bir dava olduğundan alacaklının elindeki aciz belgesinde belirtilen ödenmemiş alacak ile, iptale tabi tasarrufun değerinden az olana göre belirlenir.
Tasarrufun iptali davasının yargılaması devam ederken, alacaklının alacağı ve eklentileri davalılardan birisi ( borçlu, üçüncü kişi, dördüncü kişi) tarafından ödenirse dava konusuz kalır. Yargıtay kararlarında ise, borcun hükümden sonra ve ancak, hükmün kesinleşmesinden önce ödenmesi halinde de dava konusuz kalır[40].
İptal davaları, idari işlemlerin hukuka aykırılığı halinde açılan davalardır. İptal davalarının sonucunda mahkeme, idari işlemin hukuka aykırı olduğuna karar verirse, idari işlemi iptal eder. İdari işlemin iptal edilmesi halinde, bu işlem ortadan kalkar ve idari işlemle elde edilen sonuçlar ortadan kaldırılır.
Tasarrufun iptali kararının infazı için, kesinleşmesine gerek yoktur. Tasarrufun iptali kararı kesinleşmeden kararın icra dosyasına ibraz edilmesi suretiyle dava konusu malın haczinin ve satışının istenmesi mümkündür.
Dava, muvazaa nedeniyle tapu iptal tescil değil İİK 278. maddesine dayanan tasarrufun iptali olduğuna göre, tanık deliline gerek yoktur. Yasanın açıkça "batıldır" dediği bir tasarrufun batıl olduğunu ayrıca kanıtlamak gerekmez.
Başka bir ifadeyle; İİK'nın 67/2. maddesi hükmüne göre, itirazın iptali davasının davalı (borçlu) lehine sonuçlanması üzerine, alacak likit olsun veya olmasın, böyle bir alacağa dayalı takibin, haksız ve kötü niyetli olması hâlinde, istem varsa, davalı (borçlu) lehine kötü niyet tazminatına hükmedilmesi gereklidir.
Bu durumda icra mahkemesi, borçlunun sunduğu belgelerden borcunu itfa ettiği sonucuna varırsa takibin iptaline karar verir.
Tasarrufun iptali davası, borçluya ve malı devralan üçüncü kişiye karşı açılır. İşbu dava, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 277. ve devamı maddelerinde düzenleme alanı bulmuştur. Tasarrufun iptali davasında hak kaybı yaşamamak için icra avukatından yardım almak, oldukça önemlidir.
Tasarrufun iptali davası; alacağını icra takibi yoluyla borçludan tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yıl içerisinde gayrimenkul veya menkul mallarına ilişkin mal kaçırmak saiki ile yapmış olduğu tasarruflarını iptal etmek amacıyla, borçluya ve malı devralan üçüncü kişiye karşı açtığı bir dava türüdür.
Tasarrufun iptali davası hukuki niteliği itibariyle, dava konusu mal, alacak ve hakkın aynına ilişkin bir ayni dava olmayıp, kişisel nitelikte bir dava olduğundan mahkeme kararı kesinleşmeden vekalet ücreti kesinleşmeden icraya konulabilir.
Bunlar; İdari İşlemin Tamamlanmış Olmalıdır: İdari işlemin tamamlanmasından anlaşılması gereken işlemin kanunda öngörülen tüm evrelerden geçmiş ve hukuken ortaya çıkmış olmasıdır. Tamamlanmayan idari işlemlere karşı iptal davası açılamaz.
TASARRUFUN İPTALİ DAVASINDA BAŞKA BİR İCRA TAKİP DOSYASI YÖNÜNDEN DE AYNI TASARRUFLARIN İPTALİ ISLAHLA İSTENEBİLİR.
Tasarrufun iptali davası açılmasından sonra alınan ihtiyati haciz kararının on gün içinde icrasının istenmesi gerekir. İcra sağlanır ve bundan sonra, ihtiyati haciz kararı dava sonuna kadar devam eder.
Tasarrufun iptali davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri'dir. İşbu dava, İİK m. 281 uyarınca basit yargılama usulü ile görülür.
tasarrufun iptali davaları, ticaret şirketlerinde ortakların şirketle veya birbirleriyle olan münasebetlerinden doğan davalar, hakimin reddi talepleri basit yargılama usulüne tabi olduklarından adli tatilde de görülür.
MADDE 1- (1) Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir. MADDE 2- (1) Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.
Tasarrufun iptali davasına konu edilen alacakla davaya konu malın değerinden hangisinin değeri daha azsa vekalet ücreti ona göre belirlenir. Örneğin, 120.000.- TL alacak için dava açılmış ancak davaya konu taşınmaz 380.000.-TL değerindeyse vekalet ücreti 120.000.-TL üzerinden hesaplanır.
Tasarrufun İptali Davasının Hukuki Niteliği
Tasarrufun iptal davası da bir edim davasıdır. Zira alacaklı bu davayla kendisine cebri icra yoluyla satılan mal üzerinden alacağı oranında para verilmesini istemektedir. İptal davasına konu olan işlemler, yok hükmünde ya da batıl değil, hukuken geçerli işlemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri