Domates alerjisinin belirtileri şunlardır: Öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem), Anafilaksi.
Dil, boğaz, ağız veya yüzde şişlik, Hapşırma, öksürük, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Karın krampları, bulantı, kusma ve ishal, Çok nadiren baş dönmesi, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı gibi şiddetli anafilaksi belirtileri gözlemlenebilir.
Çevresel alerji belirtileri arasında; hapşırma, kaşıntılı ve kırmızı gözler, öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma, burun akıntısı gibi durumlar yer alır. Bebeğinizin cildi bir alerjene ya da hassas olduğu bir şeye maruz kalırsa cildinde, kurdeşen, kızarıklık, kaşıntılı yumrular gelişebilir.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
Domates alerjisinin hayati risk oluşturan, ölüme ya da komaya neden olabilen ciddi belirtileri de olabilir. Domatese karşı geliştirdiğiniz alerjinin şiddetine göre alerji uzmanınız size bir epinefrin oto enjektör reçete edebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Domateslere karşı alerjik reaksiyonunuz varsa, antihistaminikler ve tropikal steroid merhemler vererek tedavi edilebilir. Her ikisi de birkaç gün içinde alerjik döküntüleri ve semptomları azaltır.
Domates alerjisinin belirtileri şunlardır:
Boğazda kaşıntı hissi, Öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem), Anafilaksi.
Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.
Besin alerjisinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Besin alerjisi tanısı konulmuşsa; ilk önlem alerjiye neden olan besinden kaçınılmasıdır. Bebek sadece anne sütü alıyorsa annenin o besini içeren yiyecekleri almaması gerekmektedir. Ek besin alıyorsa, bu besinler çocuğun da diyetinden çıkarılmalıdır.
Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunur. Ama bazıları diğerlerine göre daha sık besin alerjisine neden olabilir. Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Alerjik madde ile temas edildiğinde vücutta deride döküntü, baş ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, deride şişme, bulantı gibi belirtiler görülür ve bunlar ilerleyebilir. En tehlikeli olduğu zaman ise anafilaksi reaksiyonudur.
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları (ürtiker), dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır. Anafilaksi ise en ağır besin alerjisi reaksiyonudur.
-domates: allerji riski nedeniyle 9 ayın altında verilmemeli, mide reflüsü olan bebeklerde de reflüyü artırabileceği için verilmemelidir.
Domatesin bebeklerde neden olabileceği bir diğer sorun ise, gaz ve şişkinlik problemleridir. Bu sebeplerle, risk almamak için çiğ domatesi bebeğinizin sistemlerinin gelişmesini bekleyerek, 1 yaşına kadar vermeyip, 2 yaşına kadar da dikkatli şekilde tükettirmeniz iyi olabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bebeklerin bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığı herhangi bir dışsal faktöre reaksiyon gösterebilir. Hapşırma, deride döküntüler, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma ve kaşıntı en sık görülen alerji belirtileridir. Bu alerjik reaksiyonların her biri farklı sebeplerle görülüyor olabilir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir.
Domatese karşı alerjik reaksiyonları tedavi etmenin bir başka yolu da ilaçlardır. Antihistamin içeren ilaçlar, alerjik reaksiyonları başarılı bir şekilde tedavi etmek için kullanılabilir. Alerjik döküntüler topikal steroidal merhem yardımı ile oldukça etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Domates Alerjisi Egzaması
Bununla birlikte, domatesler egzaması olanlar için tahriş edici olarak kabul edilir. Alerjiye bağlı egzama semptomları tipik olarak alerjene maruz kaldıktan hemen sonra ortaya çıkar ve tekrarlayan döküntüler, şiddetli kaşıntı, şişlik ve kızarıklık gibi durumları içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri