Tarikata girmek, bir şeyhe intisap etmek anlamına gelen tasavvuftaki biat terimi karşılığında Türkçe'de kullanılan tabir. İslâm devletinde idare edenle idare edilenler arasında yapılan, seçim veya bağlılık karakteri taşıyan sosyopolitik akid.
Ocaklı aileden olmayan bir kimseye de el verebilir. Ocaklık geleneği özelde ailelerce sürdürülür ve “el verme, el alma” yöntemi ile gerçekleşir. Bir kişinin ocaklı sayılabilmesi için işi bilen birisinden el alması gerekmektedir. Ocaklı kişi yaşlandığını hissettiği an kendisine yakın bulduğu birisine el verir.
El Vermek Ne Demektir? El vermek bir işte veya bir durumda kendisinden daha üstün olan kişiden bilgileri almak anlamına gelmektedir. Alınan bilgilerde ise el almak deyimi kullanılmaktadır.
[2] tarikatlarda mürşit, bir müride, başkalarına yol gösterme izni vermek.
Halk tabipliğinde herhangi bir hastalığa okumaya ve tükrüklemeye el alan ve babadan oğula geçen kişiler hakkında da ''ocak'' deyimi kullanılır. El almak aynı zamanda bir tarikata intisap etmeye, el vermek bir tarikata almaya denir.
İlgili 27 soru bulundu
Tarikata girmek, bir şeyhe intisap etmek anlamına gelen tasavvuftaki biat terimi karşılığında Türkçe'de kullanılan tabir. İslâm devletinde idare edenle idare edilenler arasında yapılan, seçim veya bağlılık karakteri taşıyan sosyopolitik akid.
Anadolu'da hastalıkların tedavisi amacıyla uygulama yapan hoca, şeyh, okuyucu-üfürükçü, ocaklı, izinli, orumçu gibi kişiler bulunmaktadır. Halk hekimleri olarak tanınan “ocaklı”lar, belirli hastalıklarla uğraşırlar. Ocaklı, tedavi etme kudretini ailesinden alır.
El Almak Deyiminin Anlamı Nedir? El almak deyimi yapılan işte ustalaşmak başkasından aldığı eğitimle işi başarmak anlamına gelmektedir. El almak deyimi yapılan işi öğreten kişiden almak ve yapmaya devam etmek demektir. Çiçekçilikte annemden el aldım onun kadar güzel çiçek ekerim.
El ele vermek, zorlu süreçlerde birbirine destek olmak ve yardımlaşmak demektir. Bu deyimde ''el'' kelimesi ''güç'' ve ''yardım'' anlamında kullanılmıştır. TDK'ya göre el ele vermek deyimi, bir meseleyi çözmek için herkesin elindeki imkanları sonuna kadar kullanması demektir.
- Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
Bir kimsenin sıkıntısını gidermek yalnız caiz değil, aynı zamanda sevaplıdır. - Harama alet edilmediği, Şafi-i hakikinin yalnız Allah olduğu, havas denilen yazıların “bilinmez, anlaşılmaz” türden bir şey olmadığı sürece rukye caizdir. - Kur'an'ın şifa olduğu Kur'anla sabittir.
El açmak deyimi başkasından yardım, iyilik, para istemek anlamına gelir.
TDK açısından bakıldığı zaman el ele deyimi bir konuda güçlerini birleştirmek veya işbirliği yapmak şeklinde ifade edilmektedir. İnsanların bir araya geldiği zaman işleri çok daha kaliteli ve kolay, ayrıca hızlı biçimde yapacağını anlatır.
El ele vermek deyimi günümüzün en sık kullanılan deyimlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu deyimin kullanımı olumlu bir anlamada gelir. Çünkü el ele vermek genelde insanların güçlerini birleştirmesi için işe yarayan bir deyimdir.
Bu deyimi, “bir olay veya durum karşısında sorunun çözümü için, sorumluluk alarak çalışmaya başlamak” veya “sorunların çözümü için, üzerine fedakârca ve cesurca gitmek” şeklinde açıklayabiliriz. Deyimler ve atasözleri, az söz ile çok söz anlatma sanatıdır.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
Sinirlenmeye hazır bir durumda olmak ve bulunmak sinirleri gerilir deyimi ile kullanılır. Herhangi bir olay karşısında yavaş yavaş öfkelenmesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
Ele Almak kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
[1] Yönetimi eline geçirmek. [2] İdareyi kendisi üstlenmek.
LİDERLİK (ÖNDERLİK) Liderlik belirli şartlar altında, belirli kişisel veya grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi süreci olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla liderlik, liderin yaptığı şeylerle ilgili bir süreçtir.
Şifacı, fiziksel ve ruhsal olarak hasta olan insanları iyileştiren kişiye denmektedir. Şifacı, enerjiler ile çalışır ve bu enerjiyi hasta kişinin önce enerji bedenlerine, ardından da fiziksel bedenine aktarır. Enerji, hasta kişinin vücudundaki enerji akışını düzenler ve hastanın iyileşmesine yardımcı olur.
Reiki yönteminde, eller kişinin bedeninde belli bölgelere konur ve 5-10 dakikalık aralıklarla ellerin pozisyonu değiştirilir. Bu yöntemle, şifa isteyen kişinin bedenine yaşam enerjisi gönderilir ve vücutta enerji akışı meydana gelir.
Kadim bir şaman şifası olan Jera, hücresel ve DNA boyutunda çalışarak fiziksel beden ve bağışıklık sistemi üzerinde güçlü etkiler sağlar. Fiziksel rahatsızlıklar üzerinde de çok etkilidir. Dört beden üzerinde de çalışarak, ruhsal, zihinsel, duygusal ve fiziksel bedenlerde iyileşme gerçekleşir.
Kara gün dostu DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalnız iyi günlerde değil sıkıntılı, üzücü, düşkünlük günlerinde de insanın yardımına koşan, dostunu yalnız bırakmayan kimse.
Ekmeğini taştan çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
En zor işleri bile yapıp geçimini sağlayacak becerilikte olmak, her türlü işi yapmak. “Ekmeğini taştan çıkaran insanların arasına katılmakta gecikmedi.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri