Bu belge, ihracatçı veya ithalatçının isteği üzerine, deniz yolu taşıma şirketleri veya uluslar arası gözetim şirketlerince düzenlenir.
Bu belge üç nüsha olarak düzenlenir, gönderenin namına, adına ve sevk makbuzu olarak düzenlenir. Söz konusu üç nüsha da gönderen ve taşıyıcı firma imza yetkilisi tarafından imzalanır ve mühürlenir. İkinci nüsha alıcıya teslim edildikten sonra taşıyıcı alıcının talimatına uymak zorundadır.
Bir taşıma belgesi, malların ihracatçının ülkesindeki belli bir yerden alınıp ithalatçıya teslimini taahhüt eden, buna istinaden taşıtan ile taşıyan arasında düzenlenen bir taşıma sözleşmesidir, malların teslim alınmasını gösterir bir teslim makbuzudur, ayrıca deniz konşimentosunda olduğu gibi bir kıymetli evrak ...
FIATA FCT, nakliyecilere verilen taşıma belgesi, FIATA FCR, nakliyecinin mala zarar vermeden teslim ettiğini gösteren belge, FIATA FBL ise taşınacak olan mal ve yüklerin mülki konumlarını temsil eden önemli bir karayolu taşımacılığı belgesidir.
Karayolu Taşıma Belgesi (CMR Belgesi)
Taşıma için gerekli olan belgelerden ilki CMR Belgesi olarak da bilinen Karayolu Taşıma Belgesi'dir. Bu belgenin iki amacı bulunmaktadır. İlki taşıyıcının yükü teslim aldığını doğrulamak, ikincisi ise taşıyıcı ve tedarikçi arasında bir taşıma sözleşmesi oluşturmaktır.
İlgili 32 soru bulundu
verilir. NASIL ALINIR? K Türü Yetki Belgesi almakla yükümlü bulunan gerçek veya tüzel kişilerin, vergi kaydının bulunduğu ilde belge düzenleme konusunda yetkilendirilen Odalarımıza başvurmaları gerekmektedir.
Bu belgeleri almak için bağlı bulunulan şehrin Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne başvurulması gerekir.
C1 Yetki Belgesi kendi esas iştigal alanı ile ilgili uluslararası (yurt dışı) ve yurt içi eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen belge türüdür. Bu iş için kullanılacak araçların ticari ve hususi olması önemli değildir. Ticaret odasına kayıtlı olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
K Yetki Belgesi, SRC Belgesi, Psikoteknik Raporu'na sahip sürücü ve şirketler, yük taşımacılığında yasal prosedürü tamamlamış ve güvenle yola çıkabilecek demektir. Tescil belgesinde yani ruhsatta kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve yük taşımak için kullanılan tüm araçların K Yetki Belgesi alması şarttır.
Src, ticari araç kullanıcılarının alması gereken bir belge türüdür. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde ticari olarak faaliyet gösteren sürücülerin yani eşya, kargo ve yolcu taşımacılığı işini ücret mukabilinde icra edenlerin mesleki yeterlilik eğitimi almaları gerekmektedir.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
Ticari araçlar ile gerçek ve tüzel kişilere yolcu ve yük taşıması için çalışma izni veren ve Ulaştırma Bakanlığı'nın düzenlediği belgenin adıdır.
Diğer taşıma belgeler ise; havayolu konşimentosu, demiryolu hamule senedi, karayolu taşıma senedi (CMR belgesi), nakliyeci makbuzları, FİATA tesellüm belgeleri, posta makbuzudur.
3. Taşıma Belgeleri (Transport Documents): Deniz konşimentosu, Özellikli konşimentolar, diğer konşimentolar. 4. Sigorta Belgeleri (Insurance Documents): Flotan sigorta poliçesi, sigorta mektubu, sigorta poliçesi, sigorta sertifikası.
Konşimento malın mülkiyetini de temsil eder ve belgenin ciro edilmesi ile mallar el değiştirir. Deniz yolu ile yük taşınmasında düzenlenen konşimento örneği aşağıdaki gibidir.
bb) Özel izin: Ağırlık ve/veya boyutları bakımından özelliği olan, başka ulaşım sistemleri ile taşınması mümkün olmayan ve taşıma sınırını aşıp da taşınması zorunlu olan yüklerin taşınması ile ağırlık ve/veya boyutları bakımından yasal sınırı aşan yüksüz araçlara verilen izni ifade eder.
K2 Yetki belgesi: Kendi adına kayıtlı araçlarla sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. K YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMA YAPMANIN CEZASI 1207 TL DİR.
CMR, Convention Marchandise Routier'ı ifade eder. “CMR konvansiyonu nedir?” sorusunun yanıtı ise "Avrupa ülkeleri arasında taşımacılık için yapılan uluslararası bir anlaşmadır". CMR kısaltması, Karayoluyla Uluslararası Mal Taşımacılığı Anlaşmasına İlişkin Sözleşme anlamına gelir.
a) Taşıma belgesi, malları ihracatçı ülkesinde belli bir yerden alıp itha- latçıya teslimini taahhüt eden, buna istinaden taşıtan ile taşıyan ara- sında düzenlenen bir taşıma sözleşmesi'dir. b) Malların teslim alındığını gösteren bir teslim makbuzu'dur.
Ifs Lojistik Sertifikası (International Featured Standard Logistics Certification), uluslararası bir standart olan IFS (International Featured Standard) tarafından oluşturulan ve lojistik sektöründeki operasyonların güvenliğini, kalitesini ve uyumluluğunu değerlendiren bir sertifikadır.
SRC 3 Belgesi Uluslar arası eşya-kargo taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Uluslararası veya yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
SRC 1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı işlerinde çalışan sürücülerin alması gereken belgedir. Yurtdışına yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC 1 alması gerekir.
Yolcu, kargo ve yük taşıyan araçların kayıt altına alınarak elektronik olarak takip ve denetlenmesini sağlayan bir sistemdir.
Kamu kurumları dışındaki kuruluşlardan alınacak belgeler, özel izin belgesi olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri