Taşınmaz malikinin sorumluluğu kusura dayanmadığından, malik, ayırtım gücüne sahip olmasa, mülkiyet hakkını kullanırken gösterdiği özensizlik kusuru derecesini bulmasa bile sorumlu olur.Bundan başka, umulmayan hal dolayısıyla taşınmazı komşuya zarar verecek hale gelse (örneğin şiddetli yağmurlar sonucunda toprak ...
MADDE 69- (1) Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. (2) İntifa ve oturma hakkı sahipleri de, binanın bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan, malikle birlikte müteselsilen sorumludurlar.
Taşınmaz malikinin sorumluluğu Türk Medenî Kanunu (TMK) md.730'da düzenlenmiş bir kusursuz sorumluluk halidir.
Davalı malikin sorumluluğu “kusursuz sorumluluk” olmasına göre, eğer zarar bina ve yapıdan kaynaklanmışsa, yapımdaki bozukluktan veya bakım eksikliğinden dolayı bir kusuru bulunmadığını ileri süremeyecektir.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Taşınmaz malikinin sorumluluğu kurtuluş kanıtı getirilemeyen bir kusursuz sorumluluk hâlidir. Taşınmazın taşkın kullanılması nedeniyle ortaya çıkan zararlarda söz konusu olur.
TMK'nun 738. maddesiyle, 737. maddeye benzer daha özel bir düzenleme getirilmiştir. Söz konusu madde hükmüne göre "Malik, kazı ve yapı yaparken komşu taşınmazlara, onların topraklarını sarsmak veya tehlikeye düşürmek ya da üzerlerindeki tesisleri etkilemek suretiyle zarar vermekten kaçınmak zorundadır.
Yapı malikinin sorumlu tutulabilmesi için de zararla yapım bozukluğu veya bakım eksikliği arasında illiyet bağının kurulması aranır. Kanun, malike kurtuluş kanıtı getirmek suretiyle sorumluluktan kurtulma imkânı tanımadığı için malik ancak illiyet bağının kesildiğini ispatlarsa sorumluluktan kurtulabilecektir.
Söz konusu hüküm uyarınca zamanaşımı süresi zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrenmesinden itibaren 2 yıl ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren 10 yıldır.
Ev başkanı, aile içi düzen ve kontrolü sağlamanın yanında, aile içindeki küçüklerin, kısıtlıların, akıl hastası veya akıl zayıflı olanları üçüncü kişilere karşı verdikleri zararlardan, sorumluluğunu kaldıracak kurtuluş kanıtı getirememek şartıyla kusursuz olarak sorumlu tutulmuştur.
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
Malik; sahip olduğu şeyden istediği gibi faydalanma ve tasarrufta bulunma hakkına sahip olduğu gibi mülkiyet hakkı kapsamında da maliki olduğu şeyin parçaları, ürünleri ve eklentileri üzerinde de hak sahibidir.
Kusursuz sorumluluk objektif bir sorumluluktur. Kusursuz bir sorumluluktan söz edebilmek için idarenin eylemi ile uğranılan zarar arasında nedensellik bağının kurulabiliyor olması yeterlidir. İdarenin davranışının kusurlu olup olmadığı ya da hukuka aykırı olup olmadığının bir önemi yoktur.
Sorumluluğun şartları: Fiil- Zarar-Uygun illiyet bağı-Hukuka aykırılık sorumluluğun genel şartlarıdır.
Taşınmaz maliki ya da tapu maliki olarak adını sıklıkla duyduğumuz bu terim, tapuya sahip olan kişi anlamında kullanılan bir ifadedir. Yani taşınmazın sahibi olan kişi aynı zamanda taşınmaz maliki olarak tabir edilmektedir.
Sorumluluk Ne Zaman Başlar: Akıl Yetkisini Kullanma Ehliyetine Sahip Olmasıyla Sorumluluk Başlar. İrade: Herhangi bir konuda karar vermek bir eylem yahut etkinliği gerçekleştirmek için gerekl i olan bilinçlimuhakeme gücü ve kararlılığı alternatifler arasında bilerek ve isteyerek seçim yapabilme yetkisidir.
5-) Y. 14. HD, T: 28.06.2006, E: 2006/6190, K: 2006/7654: “... Türk Medeni Kanununun 730. maddesi, malikin mülkiyet hakkının sınırlarını aşarak başkalarına zarar vermesi veya zarar verme tehlikesi yaratması halinde taşınmaz malikinin sorumluluğunu düzenlemiştir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Müteahhidin “eseri meydana getirmesi” borcundan doğan yan borçları bulunmakta olup bunlardan başlıcaları; işi sadakat ve özenle yapma, işi bizzat yapma, araç ve gereçlerle malzemeye ilişkin borçlar, işe zamanında başlama ve devam etme ile genel ihbar yükümlülüğüdür.
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
Yeni Borçlar Kanunumuzda tehlike sorumluluğu, “Tehlike Sorumluluğu ve Denkleştirme” başlığı altında m. 70'de şu şekilde düzenlenmiştir: “Önemli ölçüde tehlike arz eden bir işletmenin faaliyetinden zarar doğduğu takdirde, bu zarardan işletme sahibi ve varsa işleten müteselsilen sorumludur.
Sorumsuzluk anlaşmaları, borca aykırılıktan doğan sorumluluğun sınırlandığı, borçlunun taahhütlerine aykırı davranması halinde, yapılan anlaşma neticesinde borçlunun bu aykırılığın sonuçlarına katlanmamasını sağlayan anlaşma türüdür.
Komşunun miras hakkı gibi hakkı vardır, o da komşuluk hakkıdır. Eğer Müslüman ise sende iki hakkı vardır: Biri komşuluk hakkı, biri de Müslümanlık hakkı. Komşu hakkı, kul hakkından sayıldığından dolayı sahabeler komşuyu kırıp incitmekten hep titremişlerdir.
“Gürültücü komşulara karşı idari başvurular yapılabileceği gibi hâkim müdahalesi de istenebilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ALO 181 hattı aranabilir. Polise, belediyeye şikâyet edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri