Kırım Tatarları ya da Kırımlılar (Kırım Tatarcası: qırımtatarlar, qırımlar), anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Mongol (Tatar) hâkimiyetinde olarak Hazar Denizi ve Karadeniz'in kuzeyinde yaşamış olan Türkler, siyâsî yafta olarak 'Tatar' diye anılır hale geldiler. Günümüzde Karadeniz'in kuzeyinde ve Rusya'da yaşayan ve 'tatarca' denen kuzey türkçesini konuşan müslümanlar, bunların torunlarıdır.
Bu, XX. yüzyılın ikinci yarısı boyunca Romanya ve Bulgaristan'daki Kırım Tatarlarının bazen toplu, bazen de münferit olarak Türkiye'ye göçmen olarak gelmeleri şeklinde gerçekleşmiştir.
Coğrafya: Rusya Federasyonu (RF) Tataristan Cumhuriyeti, Volga Federal Bölgesi'nde, Volga ve Kama nehirlerinin kesiştiği yerde kurulu olup Rusya'nın Avrupa'daki ve Asya'daki toprakları arasında bir köprü konumundadır. Yönetim merkezi (başkenti) Kazan, Moskova'nın yaklaşık 800 km. doğusunda yerleşiktir.
İlgili 20 soru bulundu
Dağılım. Peter Alford Andrews ve Rüdiger Benninghaus'a göre, Kırım Tatarlarının Türkiye'deki dağılımı: Eskişehir'de yaklaşık 36 köy, Ankara'da yaklaşık 4 köy ve Adana'da yaklaşık 3 köy olmakla beraber Anadolu'nun farklı bölgelerine yayılmışlardır. E.J. Klay'e göre, Çorum ilinin Kalecikkaya köyünde 500 kişi.
Tatar sözü de Osmanlı gibi, etnik değil, siyasi bir işaret taşımaktadır, Kısacası, yirminci yüzyılda, kendilerine 'Tatar' denilen Rusya müslümanları, Moğol değil, ataları Moğol idaresinde yaşamış ve zamanla Moğollar'ı da Türkleştirmiş 'olan Türkler' dir.
Kırım Tatarlarının tamamı Sünnî Müslüman olup, anânevî olarak Hanefî mezhebine bağlıdırlar. Kırım Tatarlarının ana dili olarak konuştukları lehçelerin hepsi Türk dilidir.
Bayçura (Tatarca, Rusça: Бичура), Türk ve Tatar mitolojisinde kiler cini, Bıçura olarak da bilinir. Evlerde ve bodrumlarda yaşar. Kadın kılığına girer. Kırmızı giysili olarak betimlenirler.
Tatarca veya İdil Tatarcası (Tatarca: татар теле veya татарча), Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur.
Kırım Tatarları, Kırım yarımadası ve Ukrayna'nın bozkır kesimlerinde oluşan Türk kökenli Ukrayna'nın yerli halkıdır.
İnatçı ve savaşçı ruhludurlar.
Kimse onlara istemedikleri bir şeyi yaptıramaz.
Tatarlar neredeyse bir insanda bulunması gereken bütün iyi değerleri taşımaktadırlar. Konuksever, çalışkan, onurlu, cana yakın, güvenilir, dürüst, sıcakkanlı ve güler yüzlü insanlardır. Büyüklerine karşı saygılıdırlar. Tatarlar, özel günlere, bayramlara, törenlere oldukça önem verirler.
Oğuzlar Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır Oğuz türkleri 24 Boydan meydana gelir. Anadolu Türkleri, Suriye Türkleri Irak Tükleri, Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türkleri, Balkan Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kafkasya Türkler ve Kırım Türklerinin Bir kısmı Oğuz Boyuna Mensuptur. Kıpçak Kağan.
Moğollar arasındaki “Tatar” adı bir Moğol boyunu ve Moğolistan sahasındaki Türk-Moğol boylarını ifade etmekteyken Türk dünyasında, özel olarak Kıpçak bozkırlarında, ortaya çıkan “Tatar” adı ise Kıpçak Türklerini ifade etmektedir.
Türk ve Tatar Tarihi (Zeki Velidi Togan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Hamur işleri
Şırbörek (çiğbörek), köbete, burma (kol böreği), üyken börek, saraylı kırma böreği, sarı burma, cantık (yantık), şagaraklı şoban kobete (bacalı kıymalı, patatesli börek), baklalı erişte, kaş kaş, çubar bakla, kıyık, mantı, samsa.
Nasılsın(ız)? Xeller(igiz) nêçik? İyiyim.
Dinler. Tatarların tamamına yakını Müslüman'dır. Kereşenler olarak bilinen küçük bir Tatar grubu ise Ortodoks'tur.
II. Dünya Savaşı'na adar Kırım'dan Anadolu'ya yapılan göçleri meydana geldiği yıl bazında ifade edece olursa bu göçler, 1783'te Kırım'ın ilha ından hemen sonra, 1790'larda, 1812'de, 1829'da, 1860-1861'de, 1874'te, 1878'de, 1890'larda, 1903'te, 1918-1922 arasında, ve 1933'te gerçe leşmiştir.
Kırım Tatarlarının neredeyse hepsi iki veya ikiden fazla dil bilir; birçoğu da anadilleri olarak yaşadıkları ülkelerin resmî dillerini (Rusça, Türkçe, Rumence, Özbekçe, Bulgarca veya Ukraynaca) konuşur.
Tatar ya da Kuzey Grubu (Kıpçak): Kırgız, Başkurt, Nogay, Kumuk, Karaçay, Mişer, Sibirya.
Köken. Kara Tatarlar Uygurlar, Kırgızlar, Tatarlar ve bir miktar da Moğollar ile birlikte Anadolu'da karışarak ortaya çıkan bir Türk halkıdır.
Türk kavminin başlıca iki büyük kolu var: Güney kolu Oğuzlar ve Kuzey kolu Kıpçaklar. Oğuz kolu, Selçuklu ve onun devamı olarak Osmanlı Devleti'nin esas unsurudur. Kıpçaklar ise Hazar Denizi ve Karadeniz'in kuzeyinde varlık gösterdiler. Kırım Türkleri, Kıpçak kolundandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri