Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir. Yunanistan'dan göçenler genellikle Girit, Midilli ve Selânik civarından göç etmişlerdir.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir. Bu çalışmada, önce kavramsal çözümlemeye gidilerek, Yörük, oymak, boy, göçmen, göç, iskân ve kasaba kavramları ele alınarak tanımlanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu da, Karaman'dan gelerek Selanik ile Manastır'ın arasında bulunan Vodina Sancağı'na bağlı "Sarıgöl" de denilen "Kayalar" Nahiyesine yerleştiler. Aile, sonradan Selanik yakınlarında bugün de kaplıcaları ile meşhur olan Langaza'ya yerleşmiştir.
Yunanistan göçmenlerine vatandaşlık hakkı
Yunanistan topraklarında doğmuş olmak veya Yunan bir ataya sahip olmak, gerekli belgeleri sunabildiğiniz sürece size Yunanistan vatandaşlığı sağlayabilir.
Ereğlisine göç eden ve buraya yerleşen muhacirlerin konuştukları ağız Rumeli ağzıdır.. ağız özellikleri hala belirgin biçimde korunduğu dikkatimizi çekmiştir. ses değişiklikleri sözcükler üzerinde karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Bu göçlerden bir kısmı belli b; r anlaş- maya dayanırken, bazen de âdet; bir kaçış niteliği taşımaktadır. 1923- 1925 yılları arasında Yunanistan'dan Türkiye'ye olan göç hareketi Türk-Yunan tarafları arasında yapılan bir anlaşma sonunda ger- çekleşmiştir.
Ilıca Kasabasında oturan Yörüklere “Muhacir” denilmektedir. Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
Batı Trakya'lı göçmenler tarafından Trakya mutfağına taşınan Selanik baklavası, şerbetli bir tatlı türüdür. Selanik baklavasını farklı kılan ise yapımında zeytinyağı ve karanfil kullanılmasıdır. Göçmenler tarafından sık sık tüketilen Selanik tatlısı, hindistan cevizi ile hazırlanan bir kurabiye çeşididir.
Selanik şehrinin adı Yunanca Thessalos ve Niki kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. Ve Thessalian Zaferi anlamına gelmektedir. Adını Makedon prenses aynı zamanda Büyük İskender'in kız kardeşi Thessalonike 'den almaktadır.
1) Selanik ve Balkanlarda Türk, Rum, Ermeni, Bulgar, Sırp ve Yahudi gibi farklı milletlerden insanlar yaşıyordu. 19. yüzyıla kadar huzur ve güven içerisinde yaşayan bu milletler, Fransız İhtilali'nin ortaya çıkardığı düşüncelerden etkilenmişler ve 19. yüzyıldan sonra bu bölgede pek çok siyasi çatışma yaşanmıştır.
Şehir toprakları yeniden paylaştırıldı. 5 asır Türk yurdu olan liman kenti Selanik'i o dönemde minareler süslerdi. Minareler şehri olarak da anılan Selanik'ten günümüze yalnızca tek bir minare kaldı.
Dilimize yüzyıllar öncesinde Arapçadan geçerek kullanım alanı bulan muhacir kelimesi "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adı olarak da kullanılmıştır.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Tarihte Doğu Roma İmparatorluğu'nu oluşturan 6. yüzyıla kadar Latince konuşan ve 6. yüzyıldan sonra Yunanca konuşan kimselere Müslüman ülkelerde Rum denirdi. Günümüzde Rumların büyük kısmı Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
1928 yılında Varna, Rusçuk ve Razgrad bölgelerinden toplam 2150 aile, Türkiye'ye göç etti. Bu göçün nedeni, Bulgar hükümeti açıkça desteklemese de hükümet görevlilerinin de içinde olduğuna dair duyumlar alınan, Türk ve Müslüman halka uygulanan yıldırma politikasıydı.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir.
Selanik Milattan Önce 315 yılında Cassender tarafından kurulmuş olup, Makedonya Krallığına bağlı özerk bir bölgeydi. 168 yılında Roma yönetimi altına girip 1204 tarihinde ise Latin devleti tarafından işgal edilmiştir.
Osmanlı Devleti'nin İstanbul'dan sonra 2. büyük kenti olan Selanik, Balkan Savaşları sırasında, 9 Kasım 1912'de merkezden destek alamayan ve panik içinde dağılan Osmanlı Ordusu'nun direnişinin mümkün olmayacağını düşünen garnizon komutanı Tahsin Paşa Yunan Ordusu'na n şehri teslim etmiştir.
İstiklal Savaşından sonra Lozan'da 30.Ocak.1923 tarihinde,Türkiye ile Yunanistan arasında bir sözleşme ve protokol imzalandı.Bu sözleşme ve protokol “Türk-Yunan nüfus mübadelesi'ne ilişkindi.Buna göre 1.Mayıs.1923 tarihinden başlayarak,Türk topraklarında yerleşmiş Rum-Ortadokslar ile Yunan topraklarında yerleşmiş ...
Dedenizin elinde, Yunan kimliği/ vatandaşı olduğuna dair bir belge varsa, vatandaşlık alma ihtimaliniz olabilir. Eğer dedenizin Yunan kimliği/ vatandaşlığı varsa onun çocuğu olan anneniz/ babanız vasıtasıyla Yunanistan Konsoloslu'ğuna başvurabilirsiniz.
Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır. En üst soydan başlayarak Bulgaristan vatandaşlığı sırayla alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri