Siz kombiden herhangi bir talepte bulunmamış olsanız bile kombi bu özelliklerini devreye sokar. Tek yapmanız gereken hem sıcak su hattı hem de kalorifer hattı sıcaklıklarını sıfıra getirip cihazı kendiyle baş başa bırakmaktır. Bu işlemden sonra tatil dönüşü kombinizi sağlam bir şekilde bulabilirsiniz.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
Kapalı mı? Özellikle kış aylarında yapılan tatillerde tatile giderken kombi gaz vanası donmaya karşı koruma özelliğinin devreye girebilmesi için mutlaka açık kalmalıdır.
Eğer ki termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz. Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır.
Kombilerin odaları ısıtma işlevi yalnızca kış ayları için geçerlidir. Ancak musluktan akan suyun ısınması için dört mevsim kombinin açık kalması gerekmektedir. Havaların ısınması ile birlikte kombilerin ısınma ayarlarının değiştirilmesi gerekir. Odaları ısıtma bölümünün ise tamamen kapatılması gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kombiler sürekli kapalı duracağından sistemdeki suyun boşaltılması gibi çok önemli bir hata yapılmaktadır. Sistemdeki suyun hem radyatörlere hem de kombiye zarar vereceği düşünülmektedir.
Bu sebeple doğru olan kombiyi tamamen kapatmak yerine, gece uyurken derecesinin düşürülmesidir. Böylece kombi düşük seviyede çalışsa evin soğumasını engeller ve sabah yüksek derece ile çalıştırılmasına gerek kalmaz. Bu da yapılabilecek en doğru doğalgaz tasarruf yöntemidir.
Kombi Ayarında “Yaz Modu” ve “Kış Modu”
Kış modunda hem ısıtma hem de sıcak su tarafı aktif iken, yaz modunda sadece sıcak su tarafı aktiftir. Kombi, yaz konumunda çalışırken sizlere sadece sıcak su temin edecektir. Kış konumuna geçtiğinde ise kullanacağını mekânın ısınmasını da sağlayacaktır.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Şimdi bu iki yönteme daha yakından bakalım: Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
“Tatile giderken doğalgaz kapatılır mı?” sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır. Böylece gece yapılan tasarruf boşa gider.
Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
“Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır.
Kombi dolabı açık balkonda kombi montajı yapıldığında gereklidir. Kombinin bacası dahil altta bulunan tesisatlarla birlikte içine alacak şekilde bir dolap montajı yapılır. Aksi taktirde Aksagaz dağıtım firması gaz arzını sağlamaz.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Banyo yaptığınız bir günde, yada bulaşık yıkarken Kombiniz yaz konumunda iken Peteklere sıcak su gidiyor ve petekleriniz kendiliğinden ısınmaya başlıyor ise büyük bir ihtimal ile Kombi içerisinde bulunan ve sıcak kullanım suyu ile petek ısıtma suyunu ayıran Üç Yollu Vana adında ki parça arızalıdır.
ECO: Bu mod daha çok oda termostatı gibi bir göreve sahiptir. Böylece cihaz ayarlanan sıcaklığa gelince durması ile beraber, aynı zamanda sıcaklık düştüğü vakit yeniden aktif hale gelir ve çalışır. Comfort: Adından da anlaşılacağı üzere konfor modu olarak bilinir.
Elbette enerji tasarrufu yapmak için kombinizi kapatmayı düşünebilirsiniz. Fakat kombiyi kapattığınızda, kombinizin evinizin musluklarından akan suyu ısıtma görevini yerine getirmesini de engellediğinizi unutmamalısınız. Burada yapılması gereken ise kombilerin yaz konumunu ayarlamak.
Kombiler, binaların merdiven boşluklarına, yapıların genel kullanıma açık olan koridorlarına, baca duvarlarının üzerine, yatak odalarına ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlara monte edilmemelidir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
“Kombinin balkona mı yoksa mutfağa mı koyulması gerekir?” sorusunun sıklıkla sorulmasının nedeni en çok tercih edilen alanlar olması. Ancak bunun net bir cevabı yok. Kullanıma uygun alan olduğu sürece ister balkona isterseniz de mutfağa koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri