1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır.
Ekşi kelimesinin zıt anlamlısı tatlı kelimesidir.
Farklı kelimesinin zıt anlamlısı ise aynı kelimesi olarak bilinmektedir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir.
Acemi kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı sözcükler arasında usta, ehil ve erbap kelimeleri öne çıkıyor. Bu kelimeler özellikle günlük hayatın içerisinde de yaygın şekilde değerlendirilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bayat ve taze birbirinin zıt anlamlısı olan iki kelimedir. Bayatın Zıt Anlamlısı Nedir? Bayat kelimesinin zıt anlamlı kelimesinin taze kelimesi olduğu bilinmektedir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Bununla beraber yalan kelimesinin zıt anlamları; ciddi, essah, esas, hakikat, gerçek, hakiki olarak tanımlanabilir.
Evlenme durumunu ifade etmek için kullanılan evli kelimesi, tam tersi olarak evlilik müessesinin bitirilmesi anlamında kullanılan bekar kelimesi ile zıt anlamlıdır.
Belki de en keskin tatlardan biri olan acının zıt anlamlısı bu tat duyumunun karşıt kavramıdır. Acı kelimesini zıt anlamlısı '' tatlı'' kelimesidir.
"Suyu, nemi olmayan" anlam bakımından kuru kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yaş ve nemli kelimeleridir.
Yokuş kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı sözcük 'iniş' kelimesidir. Herhangi bir yerde eğimli olarak yukarı çıkmak yokuş şeklinde bilinirken, tam tersi aşağı inmek iniş şeklinde ifade edilir.
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Ayna sözcüğünün eş anlamlısı varken zıt anlamlı karşılığı yoktur. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları "gözgü" ve "mirat" sözcükleridir. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Eş anlamlısı olmasına karşılık ayna zıt anlamlısı olan herhangi bir kelime mevcut değildir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir.
Beyaz kelimesinin yalnızca bir tane zıt anlamı bulunur. Beyaz kelimesinin zıt anlamı ise siyah sözcüğüdür. Siyah sözcüğü, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler içerisinde yer alır. Beyaz ile siyah kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit düşman kelimesi için zıt anlamlı 2 farklı sözcük öne çıkmaktadır. Bu konuda amaca uygun olarak dost ve ahbap kelimelerini kullanmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri