Tavan fiyat bir mal veya hizmet için devletçe belirlenen maksimum fiyattır. Mal veya hizmet en çok o fiyattan satılabilir. Bu belirlenen fiyat üzerinde alım-satım yapılması yasaktır.
Hisse senedi tavan fiyatı, borsada belirlenen bir durumdur. Senedin kapanışından sonra %10'luk kısmı hesaplanarak başlangıçtaki tutara eklenir. Örneğin 100 TL ile kapanan bir hisse senedinin %10'u alınarak başlangıçtaki fiyata ilave edilir. Böylece senedin tavan tutarı 100+10=110 TL olur.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Tavan fiyatı, serbest piyasada oluşan denge fiyatlarının çok yüksek bulunması halinde tüketiciyi korumak amacıyla uygulanır. Pek çok ülkede kanun yapıcılar ve kamuoyu tavan fiyatının tüketici lehine bir uygulama olduğuna inanmakta ve bu uygulamanın yapılmasına destek vermektedir.
Hissenin tavan yapması, yatırımcılar arasında ilginin yoğun olduğunu gösterir ve bu durum, hisse senedinin yüksek talep gördüğü ve popüler olduğu anlamına gelir. Tavan yapmış ve özellikle tavan fiyatta kilitlenmiş bir hisse senedi için genel kanaat, yükselişin bir sonraki işlem günü de devam edeceği yönündedir.
İlgili 33 soru bulundu
veya linki kopyala. Hisselerin tavan yapması genellikle şirketin olumlu haberleri veya piyasa koşullarının olumlu olması gibi faktörlere bağlıdır. Tavan yapan bir hisse genellikle yoğun talep nedeniyle fiyatında büyük bir artış yaşar.
Borsa İstanbul'da da hisse senetleri, aynı şekilde tavan ve taban fiyatı arasında işlem görmektedir. Tavan yapan hisse, günü en yüksek fiyat limitinde işlem görerek kapatmış demektir.
Tavan fiyat bir mal veya hizmet için devletçe belirlenen maksimum fiyattır. Mal veya hizmet en çok o fiyattan satılabilir. Bu belirlenen fiyat üzerinde alım-satım yapılması yasaktır. Savaş ve kıtlık gibi durumlarda uygulamaları gözükmüştür.
(Devletin Piyasa Dengesine Müdahalesi)
Devlet, serbest rekabet şartlarını ve fiyatlarda istikrarı sağlamak, monopollerle mücadele etmek, üretici ve tüketicileri korumak, hazineye gelir sağlamak vb. sebeplerle doğrudan veya dolaylı olarak piyasaya müdahale etmektedir.
Borsada, Tavan olarak kullanılan tabiri kısaca anlatmak gerekirse; söz konusu hisse senedinin, günlük bazda ulaşabileceği en üst noktasına ulaşmasıdır. Türk borsasında bu yazının yazıldığı tarih itibariyle %10 sınırı bulunmaktadır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Tavan yapan hisseyi satmak oldukça basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir vermeniz yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine göre ise halka arz hisselerin tavan serileri daha belirgin hale geldi. Halka arzlarda Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine göre artık serbest fonlar halka arz paylarında yüzde 1'den fazla alamıyor.
Örneğin hisse senedi tavanda 5 milyon lot alış emri ile güne devam ederken satıcılar bu 5 milyonluk alış emrini bitirecek kadar satış yaparsa ve tavandan başka alıcılar gelerek fiyatı tutamazlarsa tavan bozulur ve alt kademelerden işlem geçmeye başlar.
Borsada tavan bozmak, bir hisse senedinin fiyatının, bir önceki gün kapanış fiyatına göre %10'dan fazla yükselmesi ve bu nedenle tavan fiyatını aşması anlamına gelir.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
TCMB piyasaya müdahale ettiğini açıkladı. Kaynaklar piyasa müdahalesinin şu ana kadar 500 milyon doların altında olduğunu belirtti. TCMB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.
Piyasa başarısızlığına neden olan etkenler; eksik rekabet, dışsallıklar, tam ve yarı kamusal malların varlığı, asimetrik bilgi ve piyasada doğal tekellerin bulunması ölerek sıralan- maktadır.
Hem ülke ekonomisini, hem de o ürünün üreticisi kesimleri, tarımsal ürünlerdeki piyasa koşullarının doğası gereği aşırı fiyat dalgalanmalarından (Örümcek Ağı Teoremi) korumak amaçlıdır. Çoğu kez ülke ekonomisi için stratejik önemdeki tarımsal ürünler için uygulanır.
Tavan fiyat, bir ürünün satılabileceği en yüksek fiyatı ifade eden ekonomi terimidir. Hükûmetin koyduğu tavan fiyat uygulamasının etkili olması için koyulan tavan fiyatın serbest piyasa fiyatından aşağıda olması gerekir. Tavan fiyatın üzerinde ödeme yapmayın yazan bir II. Dünya Savaşı posteri.
Ekonomik müdahalecilik (ekonomik devletçilik, devlet müdahalesi veya entervansiyonizm olarak da adlandırılır), piyasa başarısızlıklarını düzeltmek ve halkın genel refahını artırmak için hükûmetin piyasa sürecine müdahalesini destekleyen bir ekonomi politikasıdır.
Fiyat denge noktasından yüksek olduğunda arz edilen miktar talep edilen miktardan fazla olacak ve arz fazlası(fazla) oluşacaktır. Fiyat denge noktasının altında ise talep edilen miktar arz edilen miktardan fazla olacak ve talep fazlası(noksan) oluşacaktır.
Tavanda bekleyen lot sayısını görmek için, bankanız ya da aracı kurumunuz üzerinden hisse senedi derinlik paketi satın almanız gerekmektedir. Müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek derinliği kolaylıkla açtırabilirsiniz.
Tahtacı, en temel tanımıyla belirli bir hisse senedinde büyük miktarda paya sahip olan ve bu nedenle o hisse üzerinde fiyatı etkileyebilecek güce sahip yatırımcı anlamına gelir.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri