bitkilerinde zarar yapmaktadırlar. Kurt, vaşak, yabani kedi, tilki, sansar, köpek, çakal, gelincik gibi memelilerle kartal, atmaca gibi yırtıcı kuşlar doğal düşmanlarıdır.
Tavşanlar; gürültü, heyecanlı hareketler, yüksek ses gibi ani değişimlerden çok korkabilirler. Besin piramidinin en altında yer alan bu hayvanlar, doğada her an tetikte beklerler. Bir çocuğun ani ve heyecanlı hareketleri tavşanınızı korkutarak kalp krizi geçirtebilir.
Arka ayakları kuvvetlice yere vurma: Bu bir şeye gösterilen kızgın bir tepki olabilir (“beni neden bu odaya getirdin, ben salonda koşup eğlenmek istiyordum öf” gibi). Veya tavşanlar kendi aralarında haberleşmek be birbirlerini uyarmak için arka ayaklarını yere vururlar, bu korktuğunun ifadesi olabilir.
Tavşanların Genel Özellikleri
Tavşanların kulakları oldukça gelişmiştir. Duydukları her sese şaşkınlıkla tepki verirler. Bu yüzden kendi türünden veya başka canlıların yaklaşması durumunda kaçabilirler. Hassas canlılardır, buna ek olarak ele alınmaktan hoşlanmazlar.
Zıplamak: Tavşanlar sık sık zıplıyorsa bu mutlu olduklarına işaret eder. Zıplama davranışını sağa sola ya da daha kontrolsüz yapıyorsa keyfi çok yerindedir ve sizi oyuna davet ediyor demektir.
İlgili 22 soru bulundu
Tavşanlar Nerede Uyumayı Sever? Tabi ki bütün canlılar gibi rahat ve huzurlu oldukları yerde cevabını verebiliriz. Gürültüden uzak, fazla hava sirkülasyonu olmayan, mama ve su kabından uzak hatta tuvalet eğitimi olanlarda tavşan tuvaletinden uzak olması gerekir. Yavru tavşanlar annesine sokularak uyurlar.
Erkek tavşanlar, ayaklarını yere vurarak, gözdağı verirler. Koloninin sınırları, dallara, taşlara vb. sürtünerek, yanaklarındaki bezlerden salgılanan koku ile işaretlenir. Ayrıca yumuşak tüyleri, şirin ve sakin mizacı ile çok sevilen bir hayvandır.
Marul, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, enginar yaprakları, lahana yaprakları ve taze çimenler tavşanların en çok sevdiği yeşilliklerdendir. Burada dikkat edilecek husus yeşilliklerin kuru ot, kuru saman gibi gıdalarla birlikte verilmesidir.
3. Tavşanlar diğer tavşanlarla birlikte olmaktan hoşlanırlar. Tavşanlar, vahşi doğada hayatta kalmak için birbirine güvenen sosyal hayvanlardır. Bir tavşanın potansiyel yırtıcı hayvanlar için her zaman tetikte olması gerekir ancak başka bir tavşan varsa, bu sorumluluğu etrafa yayar.
Her oyuncunun yeri tavşanın etrafında, ebe hariç, bir metre çapında birer daire çizilir. Oyuncular başlama işaretinden sonra evlerini değiştirmeye başlarlar. Ebe de dairenin içinde dolaşarak boş ev bulmaya çalışır. Ebenin yerleştiği evin sahibi tavşan olur.
Tavşanlar birbirleri arasında çeşitli görsel sinyallerle iletişim kurarlar. İlgilerini göstermek için kulaklarını dikerken diğerlerini uzak kalsınlar diye kulaklarını indirerek uyarırlar. Kendi türlerinden birine meydan okumak için ön ayaklarını kullanırlarken avcıları haber vermek için arka ayaklarını kullanırlar.
Hayvanlar için Kemirme Taşları
Söz konusu tavşan kemirme taşı içerisinde kum parçaları, ezilmiş deniz kabuğu, mürekkep balığı kemiği, toz halinde oluşturulmuş kırmızı kil ve vitaminli kalsiyum blokları yer almaktadır. Kemirgen cinsindeki hayvanlara canlılık kazandırmayı amaçlamaktadır.
-Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına inmemelidir,30 derecenin üzerine çıkmamalıdır.Tavşanlar için optimum sıcaklık 15-25 derecedir.
Vahşi doğada büyük gruplar halinde yaşadıkları için yalnız yaşamaya uygun değillerdir. Birkaç tavşana aynı anda bakmak onların daha mutlu bireyler olmasını sağlayacaktır. Üremelerini önlemek ve sayıyı korumak adına kısırlaştırılmaları (dişileri rahim kanseri riskine karşı da korur) tercih edilmelidir.
Cips, çikolata, şekerli ve tuzlu gıdalar ile işlenmiş hazır yiyeceklerin dışında tavşanların yememesi gereken gıdalar ekmek, pirinç, kuruyemiş ve patatestir. Bu yiyeceklerin yanında tavşanların ölçülü olarak yemesi gereken yiyecekler de bulunmaktadır. Bunların başında havuç ve marul gelir.
Tavşan kafesi için dikkat etmeniz gereken başlıca konu boyut ve kafesin kalitesidir. Özellikle kafes dışarda ise tavşanı kötü hava koşullarına karşı da muhafaza edecek özellikte olmalıdır. Genel itibari ile minimum bir tavşan kafesi için boyut 180 x 60 x 60 olmalıdır.
Çünkü tavşanlar oldukça titiz hayvanlar olarak bilinirler ve gün içerisinde tıpkı kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Ayrıca tavşanlar diğer hayvanlara göre çok çokça hassaslardır ve yıkanmaları istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden tavşanınızı kesinlikle yıkamamalısınız.
Tavşanın narin bir şekilde kucağa alındıktan sonra kuyruğunu hafif şekilde yukarı kaldırmak gerekir. Bu şekilde genital bölgesine görsel erişim sağlanabilir. Burada dişi tavşan olması durumunda cinsel bölgesi rahatlıkla anlaşılabilir. Erkek tavşanda da penisi rahatlıkla görülebilir.
Tavşanlar birçok yeşillik ürünlerini çok sever. Özellikle marul ve salatalık onların en sevdiği yiyeceklerdir. Bu yiyecekler onlara hiç bir şekilde zarar vermez. Tavşan besleyen kişiler tavşanlara marul ve salatalık verebilir.
Tavşanlar gece aktif hayvanlardır. Yani alacakaranlıkta yada gece daha fazla faaliyet gösterirler. Arka bacakları ön bacaklardan daha uzundur. Üst dudakları ise derin olarak yarıktır.
Tavşan temizliği için izlenecek en ideal yol ise nemli bezle sevimli dostunuzu silmektir. Tavşanın kirlenen yerlerini ıslatıp iyice sıktığınız temiz bir bezle birkaç kez silerek onu temizleyebilirsiniz. Tavşanınızın tüylerinin temiz kalmasını sağlamak için onu fırçalamanız gerekir.
Tavşanlar için en önemli konu tabii ki diğer hayvanlarda da olduğu gibi temizliktir. Kafesi temiz tutulmalı, talaşların altına serilen gazete kağıdı veya karton her gün değiştirilmelidir. Tavşan tuvaletini aynı yere yapmaya meyillidir. Özellikle idrarlarını kafes içinde hep aynı noktaya yaparlar.
Tavşanlarda ortalama en uzun ömür 15 yıldır. Ev tavşanları iyi bir bakım, beslenme, diyet, egzersiz gibi etkenler sayesinde 15 yıl kadar yaşayabilir. Aslında yabani tavşanlar da 15 yıl yaşam sürebilir ancak doğa yaşam koşulları biraz daha zordur. Bu yüzden ortalama 1-2 yıl bazen de 3 yıl yaşam sürdükleri gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri