Yıldırım Beyazıt Kütahya Valiliği döneminde Tavşanlı yöresinde sık sık sürek avına çıkar ve tavşanın çok olmasından dolayı “Tavşanlı” adını vermiştir.
Tavşanlı, leblebisi ile meşhurdur. İlçede çoğu evin altında leblebi imalathanesi bulunmaktadır. Buralarda imal edilen leblebi aynı zamanda ihraç edilmektedir.
Tavşanlı Belediyesi miladi 1885 yılında kurulmuştur.İlk Belediye Başkanı da Hacı Ahmed Hamdi Efendi'dir.İlk kaymakamı da Kamil Beydir. Tavşanlı,1921 yılında ilçe olmuştur.
Devlet Hatun'un Osmanlı Sarayına gelin gitmesiyle Tavşanlı da Osmanlılara verilen çeyiz topraklar arasında yer almıştır. 1911 yılında Kütahya'ya bağlı nahiye merkezi iken ilçe olmuştur. 3 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtulmuştur.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, kent merkezine uzaklık ve nüfus yoğunluğuna göre 67 ilçenin il olma potansiyelini açıkladı.
İlgili 25 soru bulundu
Lajos Kossuth'un Kütahya'da kaldığı ev 1982 yılında müze haline getirilmiştir. 1867'de Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir sancak merkezi olan Kütahya, 8 Ekim 1923'te vilayet olmuştur.
TAVŞANLI COĞRAFYASI
Kütahya İline bağlı olup yüzölçümü 1804 Km2 olup İl merkezinden uzaklığı 48 Km' dir. İlçemiz 29-30 boylam ve 39-40 enlem daireleri arasında bulunup Ege ve Marmara bölgelerinin birleştiği bir konumda olup denizden yüksekliği 860 metredir.
Yaklaşık 285.000 nüfusa sahip olan Kütahya Merkez şehrin en kalabalık ve büyük ilçesi olarak ön plana çıkıyor. Yine, yüzölçümü bakımından da en büyük Kütahya ilçesi, 2.458,185 km2 ile Kütahya Merkez oluyor.
Tavşanlı ilçesinde faaliyet gösteren Garp Linyit İşletmeleri ile TKİ Seyitömer Linyitleri İşletmesi firmaları sektörde öne çıkan tesislerdir. İlin öne çıkan diğer madeni bordur. Dünya bor rezervlerinin %73'ü Türkiye'de, ülkemiz rezervlerinin ise %55'i Kütahya'da bulunmaktadır.
Kütahya'nın belde ve köyleriyle birlikte nüfusu 100 bini aşan Tavşanlı'da İlçesi'nde 194 cami olduğu bildirildi.
Kütahya yakınlarında Ege ve Marmara denizleri bulunmaktadır. Ancak Kütahya'nın denize kıyısı olmadığını söylemek gerekir.
Kütahya ilinde 12 ilçe ve 1 il merkezi vardır: Kütahya (İl merkezi) Altıntaş Aslanapa.
Yıldırım Beyazıt Kütahya Valiliği döneminde Tavşanlı yöresinde sık sık sürek avına çıkar ve tavşanın çok olmasından dolayı "Tavşanlı" adını vermiştir. Osmanlı döneminde Kütahya Sancak, Tavşanlı'da Nahiye konumunu sürdürmüştür.
Meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi ülkemizde en fazla yetiştirilen vişne çeşidi olup aynı ad altında oldukça farklı tipleri mevcuttur.
Güveç ustası Veli Yalçınkaya, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan yapılan Tavşanlı'daki güvecin özellikle de erkeç (Erkek keçi) etinden yapılanların benzerlerinden farklı ve daha çok tercih edildiğini söyledi. Yalçınkaya, “Çok mutlu olduk, herkese teşekkür ederiz.
Domaniç'te Saruhanlılar, Tavşanlı'da Dedeler Köyü, Kütahya merkezinde de çok sayıda Alevi vardır. E.K: Bir de sizin de köyünüz olan Körs Köyü vardır değil mi? A.K: Daha çok var.
Kütahya'da toplam 511 köyde 122 bin 507 kişi yaşarken, en kalabalık köy Tavşanlı ilçesine bağlı Ayvalı köyü oldu.
Tunçbilek, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı bir beldedir. Nüfusu 17.212'dir.
Kütahya konut kiralarının artmasına, benzine, elektriğe, suya, doğalgaza gelen zamlara rağmen ise kesinlikle hala Türkiye'nin en ucuz şehridir. Kiralar ortalama fiyatlarda, ulaşım fiyatları keseye uygun ve üretken bir şehir olması açısından da bolluk bereket içinde gelişen bir şehirdir.
Kütahya ilinin nüfusu 576.688'dir.
Bu nüfus, 286 bin 833 erkek ve 293 bin 868 kadından oluşmakta. Kütahya'nın 2023 resmi nüfus bilgileri ise her yıl olduğu gibi 2024 yılının başında açıklanacak.
Kamil Koç ile Kütahya - Tavşanlı yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 50 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 35 dakika saat kadar sürer.
Bunların uzantılarında alüvyonlarla kaplı Gediz, Simav ve Örencik ovaları ile Kütahya Ovası; Kütahya Ovası'nın kuzeybatısında ise Köprüören ve Tavşanlı ovaları yer almaktadır. Kütahya'nın güneybatısında birbirinden bir boğazla ayrılan Altıntaş ve Aslanapa ovaları bulunmaktadır.
Kütahya, Ege Bölgesi'nin iç bölümlerinde kalmıştır ve Yellice Dağı'nın kuzey bölümünde kurulmuştur. İç Batı Anadolu'da kalan Kütahya'nın komşuları ise Afyon, Bilecik, Manisa, Balıkesir, Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Konya'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri