Tavuk vebası olan tavuklar veteriner hekime bildirilmelidir.Tavuk vebası hastalığının tedavisi uygulanmamaktadır.Hastalık öncesinde ise gerekli aşılamalar ihmal edilmemelidir. Tavuklarda göz iltihaplanması hava etkilerinden ve soğuk algınlığından meydana gelmektedir.
Kuş gribi en çok kümes hayvanlarını etkiler (tavuk,hindi…). Kuş gribini taşıyan hayvanlarla yakın temas sonucu hastalık insanlara geçebilir. Virüsü taşıyan hayvanların kuruyup toz haline gelen dışkılarının toz halinde havaya karışması ve solunum yoluyla alınması sonucu hastalık insanlarda görülebilir.
Sakal, ibik ve gözlerin çevresinde karakteristik olarak ödem ve siyanoz şekillenir. Glottisteki ödem boğulma ile sonuçlanan solunum güçlüğüne neden olur. Solunum güçlüğüyle birlikte burun deliklerinden grimsi kanlı bir eksudat gelir. Hayvanlarda ani bir ürküntü olduğu takdirde kitle halinde ölümler meydana gelir.
Aşılanmamış kanatlı sürülerinde neredeyse yüzde 100'lük bir ölüm oranı meydana gelebilir. Hastalık, enfekte kuşların dışkıları ve burun, ağız ve gözlerden salgıları yoluyla bulaşır. NDV, ticari olarak yetiştirilen tavuklar arasında hızla yayılır. Solunum, sinir ve sindirim sistemlerini etkiler.
Hayvanların daha önce ve Yönetmelikte belirtilen zamanlarda HB1 susu ile hazırlanmış aşılarla aşılanmış olması gerekir. Bu aşı iki şekilde uygulanır: 1) Dumanlama (Aeresol) ile aşılama yöntemi, 2) İçme suyu ile aşılama yöntemi. Her iki aşılama yöntemi de HB l susu ile hazırlanan aşıda tarif edildiği şekilde uygulanır.
İlgili 17 soru bulundu
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Tavuk Vebası
Dışkı,gırtlak ve burun sümüğü ile bulaşmaktadır. Kuluçka süresi 3-4 gündür.Tavuk vebasının etkileri ise, iştahsızlık,yüksek ateş,yeşil ve sulu dışkı atılması ile kendini göstermektedir.Tavuk vebasına yakalanan hayvanlar çok fazla su tüketmekte ve hızlı solumaktadır.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Tedavide antibiyotikler kullanılır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı o kadar artar. Belirtilerin ortaya çıkmasından en fazla 20 saat sonra tedaviye geçilmelidir. “Streptomisin” ve “Tetrasiklin” başvurulacak antibiyotiklerdendir.
Bağırsak ve dışkı kokusunu azaltır. Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur.
Halk dilinde tavuk vebası veya kuş gribi influenza grubu virüs ile oluşan solunum ve sinir sistemi belirtileri ile görülen kanatlı hayvanların hastalığıdır. Doğal kaynak, göçmen su kuşları özellikle yeşilbaşlı su ördeğidir. İnfeksiyonu taşır ama ölmez.
Hastalık görülen kümeslerde tavuklar birbirlerinin tüylerini yolmaya, gagalamaya başlarlar. Tavuklar yaralanır. Hastalık olan kümeslerde yemlerin daha iyi ve bol verilmesi, içme suyuna tuz konulması, sıkışıklığın önlenmesi ve iyice havalandırılarak sıcaklığın azaltılması gerekir.
Bunun için de bol bol sıvı alması çok önemlidir. Bol bol sıvı alarak vücutta ki toksin maddelerden uzaklaştırılır ve aynı zamanda tavuk zehirlenmesine bağlı olarak vücutta oluşan serbest radikallerin de dışarı atılmasını sağlar. Bundan ötürü tavuk zehirlenmesi yaşayan bir kişi bol bol sıvı alması gerekir.
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir.
1.Antibiyotikler Tavukların Sağlıklı Kalmasını Sağlar
Antibiyotikler, tavukları sağlıklı tutarak ve gıda kaynaklarına giren bakterileri azaltarak gıdaların güvenliğini sağlar.
Tavuk üreticileri antibiyotik iddialarını reddederken, tavuğun sağlığını korumak amacıyla tavuğa antibiyotik verildiğini belirtirler. Tedavi amaçlı antibiyotik için herhangi bir doz limiti bulunmamaktadır.
Vebaya karşı henüz tam etkili bir aşı yoktur. Ancak bilim adamları bir veba aşısı geliştirmek için araştırmalarını sürdürmektedir. Risk altında olan, veya vebaya maruz kalan bireylerde enfeksiyon gelişmesini antibiyotikler önlemeye yardımcı olabilir.
Günümüzde erken teşhis ve antibiyotik tedavisi sayesinde veba hastalığında iyileşme oranının yüksek olduğu söylenebilir. Ancak, özellikle akciğer vebası ve septisemik veba gibi hızlı ilerleyen vakalarda erken müdahale edilmediği takdirde, ani ölümler görülebilir.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Tavukların kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu ürün sayesinde çok daha sağlam kabukları olan dayanıklı yumurtalar elde edebilirsiniz. Hem verimi artıran hem çatlama sorununa çözüm sağlayan mermer tozu ile kuşlarınızı da besleyebilir ve düzenli olarak sürekli kullanabilirsiniz.
Dr. Başer, tavuk yetiştiriciliğinde antibiyotik yerine kekik ve kekik yağı kullanılmaya başlandığını, bu kapsamda İzmir'de bir firmanın üretim yaptığını söyledi. Tavuk üreticiliğinde antibiyotik kullanılarak tavukların en kısa sürede etlendirilmesinin sağlık sorunlarına yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştı.
Genel olarak veterineriniz tüm hayvanların tedavi altına alınmasını önerecektir. Hastalığı ağırlaşmış hayvanlara sularına ilaç katmak yerine enjeksiyon ile direk antibiyotik tedavisi uygulanması en doğrusudur. CRD solunum yolu hastalığına yakalanan hayvanlar diğer sağlıklı olanlardan hemen ayırt edilmelidir.
Neftor Mevsim değişikliklerinde, ortam havasının değiştiği durumlarda , solunum sistemi hastalıklarında ve hırıltı problemlerinin giderilmesine yardımcı olan harika bir üründür. Hırıltı hastalığı tavuklarda et veriminin düşmesine ve yumurta veriminin düşmesine neden olur.
Bu durumun ortadan kaldırılması adına kümes zeminlerinin 5-7 günde bir olacak şekilde temizlenmesi ve zemine yılda 2-3 kez kireç atılması gerekir. Özellikle kireç tavuk biti önleme noktasında kullanılabilecek yöntemler içerisinde büyük bir öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri