Taylorculuk, iş akışlarını analiz eden ve sentezleyen bir işletme teorisidir. Ana amacı ekonomik verimliliği, özellikle de işçi verimliliğini arttırmaktır. Üretim süreçlerine ve iş idaresine bilimsel tekniklerin uygulanmasının en erken örneklerindendir.
Taylor, en iyi yönetimin, bilim yoluyla olacağını ve buna da iyi belirlenmiş kanunlar, kurallar ve ilkelerin eşlik etmesi gerektiğini savunmuştur.
Taylor, ''bilimsel yönetim” adıyla bilinen yaklaşımın (okulun) kurucusudur. Bilimsel yönetimin en önemli amacının, işverenlerin en üst düzeyde refaha ulaşmalarını sağlamak olduğunu belirten Taylor, bunun da her işçinin en üst düzeyde refaha ulaşmasıyla gerçekleşebileceğini vurgulamaktadır.
Taylor Kuralı Nedir? Amerikalı iktisatçı John Taylor tarafından geliştirilmiş olan Taylor kuralına göre merkez bankalarının kısa dönem borç verme faiz oranlarını, gerçekleşen ve potansiyel GSYH arasındaki fark ile gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranı arasındaki sapmalarla aynı yönde değiştirmesi gerekiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Ana amacı ekonomik verimliliği, özellikle de işçi verimliliğini arttırmaktır. Üretim süreçlerine ve iş idaresine bilimsel tekniklerin uygulanmasının en erken örneklerindendir. Geliştirilmesi Frederick Winslow Taylor ile imalat sektöründe 1880 ve 1890'lı yıllarda başlamıştır.
Taylor, bilimsel yönetim anlayışının öncüsü olarak kabul edilir. Bilimsel yönetim, iş süreçlerini daha verimli hale getirmek ve işçi verimliliğini artırmak için bilimsel prensiplere dayalı bir yaklaşımı tanımlar.
Klasik teoride Taylor'un bilimsel yönetim yaklaşımı rutin işlerin görülmesinde insan unsurunun makinelere ek olarak nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceği açıklarken, Fayol'un yönetim süreci yaklaşımı formal organizasyon yapısının oluşturulması hakkında bilgi sunar.
Taylor, yönetim düşüncesi- nin ya da örgüt kuramlarının anlatıldığı hemen hemen her yerde 'Bilimsel Yönetimin İlkeleri' (The Principles of Scientific Management) kitabı ile yönetim işini bilimsel olarak ele alıp çalışan öncü isimlerden birisi olarak anlatılır.
Modeller kuramdan daha sınırlı sorunlara odaklanır. Bazen kuram oluşturulmadan önce de model geliştirilebilir. Örneğin web' de bilgi aramada bir model geliştirilebilir. Bu model bütün insanların web' de bilgiyi nasıl bulduğunu açıklamaz ancak elektronik ortamda bilgi arama kuramı oluşturmada yardımcı olabilir.
Modern yönetim teorisi, geleneksel yönetim teorilerinden farklı olarak daha çağdaş bir perspektife sahip olan yönetim yaklaşımlarını ifade eder. Gelişen iş dünyası ve değişen iş ortamıyla birlikte ortaya çıkan modern yönetim teorileri, daha esnek, yenilikçi ve insan odaklı bir yaklaşımı benimser.
Neo- Taylorizmde verimlilik teknoloji aracılığı ile arttırılırken, çalışanların bireysel çıktılarının performans denetlemesi yolu ile kontrol altına alınması söz konusudur. Ücretlendirmeler de artan bir şekilde bu performans denetimine bağlanmaktadır (Ünlütürk Ulutaş, 2011, s. 31).
taylor dört yıl burada çalıştıktan sonra 1878 yılında midvale çelik işletmesinde çalışmaya başladı. taylor, midvale işletmesinde işçi, memur, makinist, ustabaşı olarak çalıştı. mühendislik eğitimini gece bölümünde bitiren taylor 1884'te baş mühendis olarak midvale işletmesinde yeni göreve atandı. taylor hızlı çelik ...
Taylor'un bilimsel yönetim ilkelerinin bilinçli ve sistematik uygulaması 1920'lerde Amerikan ordusunun yeniden yapılandırılmasında etkin olmuştur (Drucker, 1999).
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
Peter Drucker, yönetim disiplinini kuran ve bu disiplinin üzerine kendi adını kazıyan bir yönetim zekasıdır.
Bilimsel yönetim yaklaşımı şu şekilde tanımlanabilir; tecrübe yerine bilim, anlaşmazlık yerine ahenk, bireycilik yerine işbirliği, kısıtlı üretim yerine maksimum üretim, bireylerin ulaşabilecekleri en yüksek verimlilik ve refah düzeyine ulaştırmak.
Fordizm dar anlamda, yani salt bir üretim yöntemi olarak ele alındığında Taylorizm'den bağımsız bir emek örgütlenmesi değil, aksine onun tamamlayıcısı ve daha gelişmiş bir hali olarak Taylorizm'den sonraki bir aşamadır.1 Taylorizm, emeğin makine başındaki örgütlenmesine ilişkin bir olguyken;2 Fordizm, fabrika içinde ...
Normal olarak D, G ile haberleşmek için C- B- A- E- F yolunu kullanmalıdır. Fakat bu kurala bağlı kalmak önemli hız ve anlaşım problemlerine yol açacaksa, D, C ye ve G de F ye bilgi vermek suretiyle direk olarak biraraya gelip bir toplantı yapabilirler. Bu olaya Fayol Köprüsü adı verilmektedir.
Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır. Çağdaş yönetim kuramcıları Fayol'ün gruplamasında birtakım değişiklikler yaparak, şu şekilde ele almışlardır: Plânlama, organize etme (örgütleme), yürütme, koordinasyon (eşgüdümleme), kontrol.
Fayol'un 14 Temel Yönetim İlkesi (Principles of Management)
İş bölümü (division of work): Fayol'a göre iş konusunda uzmanlık kazanmak ve daha başarılı çalışanlar elde edebilmek için organizasyondaki insan kaynağının işlere uygun şekilde dağıtılması gerekir.
Taylor'un ilkeleri, yönetimde insan öğesini, çevrenin etkisini ve örgütsel davranışın mekanik olmayan yönlerini yeterli ölçüde hesaba katmamakla eleştirilmiştir. Çalışanları birer makine gibi ele alan bu verimlilik anlayışı insanların işlerinden yeterli doyumu elde etmemelerine sebep olmaktadır.
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Frederick Taylor'un 1911'de yayınladığı “The Principles of Scientific Management” (Bilimsel Yönetim) adlı kitabı iş ve yönetim dünyasında bir dönüm noktası hatta bazı uzmanlarca sanayi devriminin başlangıcı olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri