Tere, turpgiller familyasına ait olan, yaprakları özellikle salata içlerinde tat vermesi amacıyla kullanılan acımtırak tadı olan bir bitki türüdür. İçerisinde birçok faydalı vitamini ve minarelleri barındıran bu mucizevi ot, Anadolu'nun pek çok yerinde yetiştirilir.
Tere tohumları çiğnemek, öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi bulunur. Terenin içinde lif bolluğu, kabızlık ve hazımsızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan güçlü bir müshildir. Düzenli tüketimi bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Tere, tam bir akciğer ve karaciğer dostu. Akciğer ve karaciğerlerdeki tahribatı onaran bu bitki, aynı zamanda vücudun sigaranın etkilerinden temizlenmesine de yardım ediyor. 3. Kanseri önleyen şifa deposu besinler arasında yer alıyor. Tere, içerdiği yüksek besin değerleri ile kanser riskini azaltıyor.
Tere otu faydaları ile sağlık açısından önemli bir bitki olmasına rağmen aşırı tüketimi sorunlara yol açabilir: Acı bir aromaya sahip olan tere otu gastrit ve ülser gibi sorunları olanlar için rahatsız edici olabilir. Özellikle mide kanaması geçirenlerin tere otundan uzak durmaları önerilir.
İlgili 28 soru bulundu
Karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Safra ifrazatını arttırır, sinirleri yatıştırır. Kandaki şeker miktarını düşürür, kansızlığı giderir, kanı temizler.
Tere otu çip tüketilen bitkilerden biridir. Turpgiller ailesine ait olan ve salataların ana maddesi arasında yer alan tere otu pişirildiğinde acı bir tat alır. Bu yüzden çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Tere otu, vücutta gereğinden fazla biriken suyun atılmasını da sağlayıp ödemden kurtulmaya yardımcı olacaktır. Bunun dışında tere otu tohumu ile de aynı etkiden faydalanmak kesin olacaktır.
Faydaları ve/veya Zararları:
Taze tüketiminde özellikle C vitamini alımı açısından daha yararlı olur. K vitamininin kan pıhtılaştırıcı özelliğinden dolayı kan sulandırıcı kullanan bireylerin tereyi ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeleri daha dikkatli tüketmesi gerekmektedir.
Tere tohumunun metabolizmayı güçlendirici etkisi vardır. Bu nedenle de belirli bir süre sabah aç karnına tere otu kullanıldığı zaman başta tiroid hormonu olmak üzere metabolizmayı uyarıcı etkisi vardır. Aynı zamanda metabolizmayı canlandırmaya yardımcı olur.
Damla ve romatizma hastaları için çok şifalı bir bitkidir. Tere aynı zamanda kan şekerini azaltır, vücuttaki zararlı bakterileri öldürür ve bağırsak solucanlarının düşmanıdır. Kilo verilmesine de yardımcı olan bu bitki yağ yakıcıdır ve zayıflamaya yardımcı olur.
Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Vücuda pek çok faydası olan terenin günde ne kadar tüketileceği de merak konusudur. Özellikle solunum problemi yaşayan kişiler, tere otu kürünü 5 gün boyunca uygulayabilir.
Özellikle sigara içenlere önerilen tere kürü mükemmel derecede akciğerleri temizler. Tere otu kürü yapmak için ihtiyacınız olan tek malzeme; yarım litre su ve 15-20 adet taze tere otu'dur. Kaynayan suya tere otları atılarak 3 dakika kaynatılır. Soğuması beklemeden süzülür ve ılık veya soğuk olarak içilir.
TERENİN ZARARLARI
Gereğinden fazla tere tüketimi tiroit bezinin büyümesine yol açabilmekte bu nedenle ülser ile hipertiroidi hastalarının kullanmaması tavsiye edilmemektedir. Çok fazla tere tüketimi, bağırsakların tahriş edilmesine yol açabilmekte ve midede hasar oluşmasına yol açabilmektedir.
Metabolizmayı hızlandırdığı için, kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Cinsel gücü artırma özelliğine sahiptir.
Beş gün boyunca kahvaltıdan bir saat sonra ve öğle yemeğinden yine bir saat sonra her defasında onbeş-yirmi adet tere saplı olarak tüketilir. Arzu edilirse, üzerine yarım limon sıkılabilir. Limonun dışında başka hiçbir şey ilave edilmez.
Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Nahoş bir kokusu olan terenin tadı acımtıraktır. bu yüzden limon ve tuz ile tüketilmesi ya da her hangi bir yiyeceğe karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilir. Tere otu kurutulup çayı da yapılır. Yüksek miktarda protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, potasyum, kalsiyum ve demir içerir.
Sindirim sağlığı: Sindirim sistemi sağlığına fayda sağlayabilecek birçok besin maddesi içerir. Ayrıca tere, sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir ve kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunları hafifletmeye yardımcı olabilir. İltihap önleyici etkisi: İltihaplı durumlarda kullanılan doğal bir ilaçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri