Oldukça eski bir sistem olan TCP/IP ilk olarak OSI tabanlı sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir. Açılımı ise internete veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü kapsar. Bunlar, Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol'dur.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Aslında TCP (Transmission Control Protocol) protokolünün en önemli özelliği kimlik doğrulaması yapması ve veriyi karşı tarafa gönderirken veya alırken verinin bütünlüğünü sağlamasıdır. Gelişmiş bilgisayar ağlarında ortaya çıkan kayıpları önlemek için TCP protokolü yazılmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Transport Layer(Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
TCP/IP'de bir cihazdan yollanan veriler katmanlara göre paketlenerek yollanır. Alıcı cihaza ulaştığında ise bu veri paketleri tek tek açılıp veri ulaştırılır. Katmanlar derken bu protokol takımı dört farklı katmandan oluşur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ arayüzü).
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
IP adresi sınıfları
A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255.
1973'de Kahn, Vint Cerf ile ortak çalışma yaparak TCP/IP'nin detaylarını belirlemiştir.
UDP'nin açılımı “User Datagram Protocol”, Türkçe anlamı ile ise “Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları” olmaktadır. TCP/IP adı verilen protokol takımları bulunmaktadır ve UDP bu protokollerden bir tanesidir. UDP iki katmanlı bir aktarım protokolüdür.
TCP protokolünde her uçta 216 adet farklı port tanımlıdır. Bu 16 bitlik port numarası veya adresi ve 32 bitlik IP adresi beraberce kullanıldığında ortaya çıkan adrese soket numarası denir. TCP bağlantılar bu soketler üzerinden sağlanır.
TCP Nedir? İngilizce açılımı “Transmission Control Protocol” olan TCP, cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlar. TCP protokolü ile veri alışverişi yapılırken iki veya daha fazla cihaz arasında kimlik doğrulaması gerçekleşir.
Varsayılan Ağ Geçidi IP adresinizi öğrenmek için Başlat – Çalıştır – CMD adımlarını takip ederek açılan komut penceresine ipconfig komutunu girin. Ekranda karşınıza çıkan bilgilerde Varsayılan Ağ Geçidi'nin IP adresini görebilirsiniz. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) Seçeneğine Tıklayın.
IPv4 (Internet Protocol Version 4) Adres Sınıfları
IP adresi (İnternet Protokol adresi), TCP/IP (İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) standardını kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, iletişim kurmak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz rakamlar topluluğudur.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
Port, giriş, bağlantı yuvası, soket gibi anlamlara gelen, bilgisayar ağlarında kullanılan bir kavramdır. İki ağ cihazının birbirleri arasında haberleşmesi için kullanılır. Ağ üzerinde çalışan cihazın belirlenmiş bir uç noktasıdır.
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Açılımı Transmission Control Protocol/Internet Protokol olan TCP/IP internetin temel protokollerini içeren bir pakettir. Bir çok protokolün bir araya gelmesi ile oluşmuştur. TCP kısmı veri transferinde önemli noktaları belirtirken IP kısmı taşıma yolunu bulmayı belirtir.
7 katmandan oluşur. Ağ Katmanı (Network Layer) OSI'nin 3. katmanıdır. Katmanlar birbiriyle ilişkili olarak çalıştığından Ağ katmanı da Taşıma katmanı (Transport Layer) ve Veri Bağlantı katmanı (Data Link Layer) arasındaki iletişimi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri