Kısaltmalar – Türk Dil Kurumu.
K-k, Türk alfabesinin 14. harfidir. Türkçede bu harfin işaret ettiği ses ke denilerek isimlendirilir. Sıklıkla, harfin işaret ettiği ses ka denilerek isimlendirilir, ancak TDK'ye göre bu isimlendirme yanlıştır.
Not: Kaynak bir kurum olduğunda; önce kısaltması, sonra kurumun tam adı yazılır. Örneğin; TDK (Türk Dil Kurumu) (2015). Genel Açıklamalı Sözlük. Ankara: TDK Yayınları.
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur.
ke'dir. sorunsal bir tarafı da yoktur. farklı k sesleri, g'ye yakın telaffuzlar vs olabilir. ama bu harfin yazımıyla ilgili kural, ke olduğunu söylüyor. ama birçok konuda olduğu gibi yaygın hata (galatı meşhur) vardır. o yüzden ka olarak da kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Doğrusu TeDeKe. Halk arasında ka diye otursa da Türkçe'de kısaltmalar okunurken sessiz harflerin sonuna -e eklenir. Yani hepsi ke he vs. şeklinde okunmalıdır.
TDK'nin "K" HARFI YORUMU... Türk Dil Kurumu'nun (TDK) İmla Kılavuzu'nda "k" harfinin "ke" olarak okunması gerektiğine işaret ederek, TCK (Türk Ceza Kanunu), SSK (Sosyal Sigortalar.
Prof. Dr. Osman MERT
1994 yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünden mezun oldu. 14.12.1994 tarihinde Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.
Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar: 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
Türkçenin yazılı ve sözlü kaynakları üzerine bilime dayalı araştırmalar yapmak; Türkçenin bilim, sanat, edebiyat ve öğretim dili olarak gelişmesini ve her alanda doğru kullanılmasını sağlamaktır.
kaynakça Belli bir konu, yer ve dönemle ilgili yayınları kapsayan veya en iyilerini seçen eser, bibliyografya, bibliyografi.
İlk baskısı 1945 yılında yayımlanan Türkçe Sözlük'ün geliştirilmiş, genişletilmiş ve zenginleştirilmiş on birinci baskısı.
Günaşırı TDK tarafından birleşik yazılması gereken kelimeler sınıfına koyulmuştur. Doğru ve yanlış kullanım biçimleri aşağıdaki gibidir: Günaşırı (doğru kullanım) Gün aşırı (yanlış kullanım)
Genel kabul görmüş olan anlayış, Osmanlıca'da da yer alan Arapça 'kaf' kalın, 'kef' ise ince olarak kullanıldığından, bu harflerin her ikisinin de yerine geçen 'k' harfi, kendisinden sonra gelen harflerden etkilenerek 'ke' veya 'ka' şeklinde söylenegelmiştir.
ABD'deki biçimin- de yazılmış bir örneğe getirilen ek Türkçenin ses düzenine uygunken SSK, TDK veya TSK kısaltmalarına getirilen eklerde uyum gözetilmiyor. SSK'li, TDK'nin, TSK'deki olması gerekirken karşılaştığımız yazım SSK'lı, TDK'nun, TSK'daki biçimindedir.
Merhabalar. Köktürkçe'de 2 adet "k" harfi vardır. Bunlardan biri "ince k" (bu şekilde gösterilir: 𐰚) diğeri ise "kalın k" harfidir (o da bu şekilde gösterilir: 𐰴) Bugünkü Türkçemizde ise sadece "k" harfi vardır ve bu ince şekilde (ke) telaffuz edilmelidir.
Bulunuşuyla birlikte Türk dili tarihinin yeniden yazılmasını sağlayan ve Türkçenin karanlıktaki pek çok konusunu aydınlatan Dîvânu Lugâti't-Türk'ü bizlere kazandıran, Türklük biliminin (Türkoloji) kurucusu, Türk sözlükçülüğünün atası Kâşgarlı Mahmud'un hayatı hakkında ne yazık ki ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Atatürk'ün kurduğu Türk Dil Kurumu (TDK), 1983'te hiçbir yargı kararı olmadan, Atatürk'ün kalıtı göz ardı edilerek Cumhurbaşkanının gözetiminde, Başbakanlığa bağlı Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu içine alınarak bir devlet dairesine dönüştürülmüştür.
Agop Dilâçar (asıl adı Hagop Martayan, Ermenice: Յակոբ Մարթաեան, 22 Mayıs 1895, İstanbul – 12 Eylül 1979, İstanbul), Türk dilleri üzerine uzmanlaşmış Ermeni asıllı Türk dilbilimcidir.
TDK'nın görevleri
1934'te yapılan kurultayda Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936'daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi.
Sosyal güvenlik kurumlarını bünyesinde birleştirerek yeni bir çatı oluşturan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasının nasıl okunacağına, Türk Dil Kurumu'ndan (TDK) çözüm geldi. TDK, Kurum'un kısaltılışının Se Ge Ke olarak okunması gerektiğini bildirdi.
Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI.1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir. Bu Kanun'a göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.
Rakamların yanında görüldüğünde bazı insanların ne ifade ettiğini anlamadığı zamanlar olabiliyor. Aslında K harfi rakamların yanında 1000'i ifade ediyor. 8K sayısının, açılımı 8000'dir. Sayının 1000 ile çarpılmasını ifade eder ve İngilizce dilinde bu şekilde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri