Adliyeden Bir Kâğıt Geldi! Mahkeme, Cumhuriyet Savcılığı veya icra dairelerinden size gelen her “kâğıt” resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kâğıda da “Tebligat” adı verilir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca, hukuki işlemlerin anılan Kanunda öngörüldüğü şekilde muhatabına veya muhatap adına kabule kanunen yetkili şahıslara yazılı olarak bildirimi ve bu bildirimin yapıldığının belgelendirilmesi işlemini kapsayan gönderi türüdür.
Cumhuriyet Savcılığı, adliye, mahkeme ya da icra daireleri gibi resmi kurumlardan gönderilmiş olan her türlü evrak tebligat olarak kabul edilmektedir. Tebligatlar, resmi işlemler hakkında bir çeşit bilgilendirme ya da uyarı özelliğine sahiptir.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tebligatlar posta yolu ile yapıldığından, tebligatın ulaştırılacağı adreste kişinin bulunamaması halinde posta memurları tebligatı muhtarlığa götürmekte ve tebligat adresine tebligat haber kağıdı adı verilen bir bilgilendirme notu bırakmaktadırlar.
İlgili 15 soru bulundu
Adliyeden Bir Kâğıt Geldi! Mahkeme, Cumhuriyet Savcılığı veya icra dairelerinden size gelen her “kâğıt” resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kâğıda da “Tebligat” adı verilir.
Unutmayınız ki tebligat her konuda olabilir. Tanık olarak çağrılmanız, borcunuz olduğu için aleyhinizde icra takibi başladığının bildirilmesi, dava gününün bildirilmesi gibi pek çok değişik konuda tebligat gönderilir. Hangi mahkeme veya makam tarafından ne sebeple gönderildiği tebligatın üzerinde yazılıdır.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin. Karşınıza gelen pencerede sizden istenilen 13 haneli barkod numarasını doğru şekilde girin. Mavi renkli sorgula butonuna tıklayarak işlemi başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
Tebligat, tebligata yetkili makamın belirli hukuki işlemlerden haberdar edilmek için o işlemin muhatabına belli usuller çerçevesinde bildirim yapılmasıdır. Tebligatın asıl amacı, belirli bir işlemden etkilenecek olan kimseye bu durumun bildirilmesidir.
Yargı organları ve Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa Ekli I, II, III ve IV Sayılı Cetvel 'de yer alan idare ve kurumlar dışında il özel idareleri, bele- diyeler, köy tüzel kişilikleri, barolar ve noterler17 de 7201 sayılı Tebligat Kanu- nu m. 1'e göre tebligat çıkartmaya yetkilidir.
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.
Tarafınıza gelen tebligat bir mahkemedeki ya da icra dairesinde taraf sıfatınız nedeniyle size gönderilmişse, e-devlet hesabınızdaki mahkemeler ve icra daireleri bölümünde veya vatandaş UYAP sayfanızda da yer alacaktır.
Tebligat dikkate alınıp İcra dairesine 7 gün içinde itiraz edilebiliyor. Borcun belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda dosya kapanabiliyor. Alacaklının tebligatı dikkate almayıp borcunu ödememesi durumunda haciz işlemi uygulamasına geçiliyor.
Mahkeme, savcılık, icra müdürlüğü gibi resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gönderilen tebligatlarda, ya da trafik cezalarında posta geldiğinde adreste kimsenin olmaması halinde, postacı kapıya haber verme kağıdı yapıştırır, evrakı da mahalle muhtarına bırakır. Bu tebligatlar geçerlidir.
PTT sitesi üzerinden kargo tebligat sorgulamak için; l İnternet üzerinden gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin. l 13 haneli kargo barkod numarasını açılan pencerede gerekli boşluğa yazın. l Sağ tarafta mavi renkli kutuda yer alan "Sorgula" sekmesine tıklayın ve kargonuzla ilgili bilgileri görüntüleyin.
PTT tebligat sorgulama ekranı ptt.gov.tr adresinde yer alır. Bu adreste “Gönderi Takibi” kısmı bulunur. Bu kısımdan sorgulamanızı yaparak gönderinin akıbetini öğrenebilirsiniz. Ana ekranda yer alan “Gönderi Takibi” kısmına tıkladıktan sonra karşınıza gönderi numarasını gireceğiniz ekran gelir.
Bu düzenlemeye göre, elektronik tebligatların, muhatap tarafından okunup okunmadığına bakılmaksızın, elektronik tebligatın adrese ulaştığı tarihten itibaren beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı kabul edilmektedir.
Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.
Kimler e-tebligat kapsamındadır? "Tüm kurum ve şirketler bu kapsamdadır" desek çok yanlış olmaz. Ticari, zirai ve mesleki kazancı olanlar ile kurumlar vergisine tabi mükelleflerin e-tebligat sistemine geçmeleri zorunludur. Gerçek kişiler ise isteğe bağlı olarak e-tebligat adresi ve şifre alabilir.
Açılan dava normal şartlarda bir hafta içinde e devlet sistemine düşer. Bazı durumlarda bu süreç 2 ile 3 gün içinde de sisteme yansıdığı olur. Dava açıldıktan yaklaşık 30 ile 40 gün sonra duruşma davetiyesi kişiye PTT ile tebliğ edilir.
TEBLİGAT SUÇLARI
Bunlar: ➢Yanlış adres bildirilmesi (TebK. m. 53), ➢Kendisine yapılması gereken tebligatı almamak (TebK. m. 54, II) ve muhatap adına tebligat yapılan kimselerin tebligat evrakını muhataba vermemesi (TebK. m. 54, I), ➢Yalan beyan (TebK.
Madde 22 – Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ, ailesi efradından veya hizmetçi ve uşak gibi müstahdemlerinden birine yapılır. Ancak muhatap namına kendisine tebligat yapılacak olan aile ferdi veya müstahdemin, muhatapla birlikte oturması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri