Kıdem tazminatı, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesi uyarınca diğer işçilik tazminat ve alacakları gibi zorunlu (dava şartı) arabuluculuğa tabidir. Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklarda dava şartıdır.
Bunun temel nedeni işe iade, iş alacağı ve tazminat gibi konular sebebiyle işçi ve işveren arasında uyuşmazlık çıkma ihtimalinin son derece yüksek olmasıdır. Bu çerçevede var olan en temel bilgi ise söz konusu uyuşmazlıklarda arabuluculuk faaliyetinin zorunlu olmasıdır.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
1 Ocak 2018 tarihinde başlayan yeni uygulama ile birlikte çok az istisna hariç, özellikle iş akdinin feshinden sonra ortaya çıkan işçi – işveren arasındaki uyuşmazlıklarda önce arabulucuya başvuru zorunlu hale, dolayısıyla da arabulucuya başvurmuş olma dava şartı haline gelmiştir.
Buna göre taraflardan birisi geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmazsa ve bu sebeple arabuluculuk faaliyeti sona ererse bu durum tutacağa geçirilir. Arabuluculuk görüşmesine katılmayan taraf, davada haklı da çıksa haksız da çıksa yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir.
İlgili 42 soru bulundu
Peki arabuluculuk görüşmesine avukatsız katılınabilir mi? Evet, katılınabilir(!). Ancak, bu şekilde yapılan görüşmelerin neticelerinde tarafların özelliklle de işçilerin o kadar fazla hak kaybına uğradığını görmekteyiz ki!
Kimler Arabulucu Olabilir, Şartları Nelerdir? Türkiye'de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk yapabilir.
Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarife- sinin İkinci Kısmına göre (iki saatlik ücretten az olmamak üzere) ödenir. Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md.
Arabuluculuk sürecinin tamamlanması için 3 haftalık süre vardır. Bu süre içerisinde görüşmelerin yapılması ve sonuca varılması gerekir. Zorunlu durumların ortaya çıkması durumunda ise sürenin 4 haftaya çıkması mümkündür.
(5) Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileri tavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemez. Bu yasağa aykırı olarak tesis edilen işlemler hükümsüzdür. MADDE 3- (1) Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit ödenir.
fıkrasının son cümlesine göre arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verileceği, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Dava şartlarının incelenmesi başlığını taşıyan 115/1.
Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır.
Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret isteyebilir.
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
Haksız Fiilden Kaynaklı Tazminat Davası Arabuluculuk Zorunlu mu? Haksız fiilden kaynaklı tazminat davalarında arabuluculuk zorunlu değildir.
Başvuru adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılır. Arabuluculuk bürosu olmayan yerlerde arabuluculuk bürosu sıfatıyla görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğü tarafından işlemler gerçekleştirilir.
Arabulucu, kendisine atanmış olan dosyayı sistemden kabul ettikten sonra yada tarafların kendisini ihtiyari olarak seçmelerinden sonra tarafları arar, ön görüşme yapar, oturum gününü ve yerini belirleyip tarafları arabuluculuk görüşmesine davet eder.
Arabuluculuk toplantıları 4 defa yapılabilir. Fakat taraflar ilk toplantıda anlaşma sağlarsa veya kesinlikle anlaşma sağlanamayacağını beyan ederse, toplantı ilk görüşme sonrasında sonlandırılabilir.
Arabulucu büro tarafından verilen iletişim bilgilerini esas alır, ancak ihtiyaç duyduğunda kendiliğinden araştırma da yapabilir. Kanun'da arabulucunun elindeki bilgiler itibarıyla her türlü iletişim vasıtasını kullanarak görevlendirme konusunda tarafları bilgilendireceği ve ilk toplantıya davet edeceği öngörülmüştür.
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 18. maddesine 7036 sayılı Kanunla1 eklenen 5. fıkraya göre, “Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.” 7036 sayılı Kanun'un gerekçesinde bu yeni düzenleme, “dava açma yasağı” ...
Gerekli şartları yerine getirerek arabulucu hizmeti vermeye hak kazanan her kişi, verdiği hizmetin karşılında 15.000 TL'yi aşmayan bir tutar ile ödeme alır. Bu alacağı ücret hesaplaması yapılırken de avukatlık ücreti maktu bedelin 2.400 TL kadarı kısacası dörtte bir fazlası olmalıdır.
Arabuluculuk kurumunun dava şartı haline getirilmesiyle bundan sonra arabulucuya başvurulmadan açılacak iş davalarının dava şartı eksikliği sebebiyle usulden reddedileceği anlamına gelmektedir.
Buna göre aile hukuku arabuluculuğu ilk bir saat ücreti taraf başına 170 TL'den 400 TL'ye, ticari arabuluculuk 330 TL'den 780 TL'ye, işçi işveren uyuşmazlıkları 170 TL'den 400 TL'ye diğer uyuşmazlıklar 205 TL'den 480 TL'ye çıkarılmıştır.
Zorunlu arabuluculuk için dava açma süresi ise iki haftalık bir süreyi kapsamaktadır. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak istiyorsanız Mersin avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Kanunda tarafların telefon ile arabuluculuk toplantısına katılabileceklerine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Aksine düzenlemelerden yüz yüze katılıma göre hükümlerin konulduğu anlaşılmaktadır. Burada her şeyden önce telefonla katılan kişinin ehil ve yetkili olup olmadığı ve bunun tespiti problemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri