ç) Monoküler kişiler; 1) A1, A2, B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilir. 2) Ticari araç kullanamaz. 3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler ibaresi yazılır.
Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Mutlaka diğer gözünüzün periyodik olarak göz muayenesini yaptırın. Göz protezi ile ilgili sağlık sorunları ile Oküloplastik Cerrahi adı verilen bilim dalı ilgilenir.
Tek gözü görmeyenler için yapılan ayrı bir sınav yoktur. A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M sınıfı ehliyet sahibi olanlar monoküler ehliyet alabilirler. Bu ehliyet türlerinin kapsadığı araçlar motosiklet, otomobil ve kamyondur. Tek gözü görmeyenlerin, tır, otobüs, minibüs ya da ambulans gibi araçları kullanmaları yasaktır.
Monoküler sürücü belgesi sahiplerinin kullandıkları araçların içinde sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ayna bulunur. 18- Monoküler Sürücü Sağlık Raporu Kaç Yılda Bir Yenilenir? Bu sınıfa sahip sürücülerin her yıl sağlık raporu yenilemesi zorunludur.
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
İlgili 27 soru bulundu
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez. Kalıcı Trakeostomisi olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar. Bunun dışında her iki grup ehliyeti alabilirler.
TEK GÖZÜ OLANLAR
Monoküler kişiler (A1), (A2), (B) ve (F) sınıfı sürücü belgesi alabilecek, ticari araç kullanamayacak. Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler ibaresi yazılacak.
Tek gözü görmeyenlerin de ehliyet alabilmesine imkân tanınıyor. Ancak tek gözlü sürücü gece trafiğe çıkamayacak ve özel dizayn edilmiş arabasını günde en fazla 5 saat kullanabilecek. Sağlık Bakanlığı, tek gözü görmeyenlerin de araba kullanmasına onay verdi.
Tek gözü olan sürücü adaylarının görme gücü 10'da 10 olması ve yatay görüş alanı en az 120 derece olmalıdır. Tek gözü olan sürücü adayları A1, A2, B ve F sınıfı ehliyet alabilirler.
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Görme azlığı veya göz hastalıkları sonucunda meydana gelen hasarlar sebebiyle de engelli raporu alınabilir. Tek gözün tamamen görmemesi diğer gözün de görüyor olması durumunda alınabilecek en yüksek engelli raporu oranı yüzde 32 olur.
Tek gözünüz olmadığı için sürücü belgesi alabilirsiniz ancak ÖTV indirimden faydalanmanız mümkün değil…
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
ç) Monoküler kişiler; 1) Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından alabilir. 2) Ambulans, resmi veya ticari araç kullanamaz. 3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler kodu yazılır.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
Lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türü F tipi ehliyet olarak adlandırılmaktadır. F tipi ehliyet sahibi kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma hakkına da sahiptir.
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “Sürücü Sağlık Raporu” almaları, Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Ehliyet Gözlük Numarası
Gözlük numarası için herhangi bir kısıtlama bulunmaktadır. Gözünüzün derecesi kaç olursa olsun gözlükle düzeltilebildiği için sağlık raporu almaya dolayısı ile araç kullanmaya engel değildir.
ç) Monoküler kişiler; 1) Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından alabilir. 2) Ambulans, resmi veya ticari araç kullanamaz.
Hiç bir sınırlama söz konusu değil.
Monoküler diplopi, genellikle tek gözün görme sorunlarına işaret eder. Bu durumda, tek bir göz açıkken veya diğer göz kapatıldığında bile çift görme hissi devam eder. Monoküler diplopi genellikle gözdeki optik sistemde veya retina ile ilgili bir soruna bağlıdır.
1. Grupta yer alan sürücüler herhangi bir sağlık sorunu olmayan sürücü adayları için geçerlidir. 2. Gruptaki sürücü adayları ise gözlük takan kişilerdir.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
1. Grup Sürücü, belirli araçların kullanım imkanı bulunan kişilere verilen belge veya sertifikadır. Kişilerin almış olduğu eğitimlere bağlı olarak sürücü belgesini almaya hak kazanmaktadır. Bunun için gerekli belgelerin aracı olan kurslara sunulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri